Yleisurheilu

Haamumailin juossut yleisurheilu­legenda Roger Bannister on kuollut

Julkaistu:

Yleisurheilu
Brittiläinen juoksijalegenda Sir Roger Bannister on kuollut 88-vuotiaana.
Ensimmäisenä ihmisenä mailin alle neljän minuutin juossut Iso-Britannian Sir Roger Bannister on kuollut, kertoo mm. BBC.

Bannister oli 88-vuotias; hän olisi täyttänyt 89 maaliskuun 23. päivä. Hän kuoli ”rauhallisesti Oxfordissa 3. maaliskuuta perheensä läsnäollessa”, kuten perheen tiedotteessa sanottiin.

Bannister kertoi vuonna 2014 sairastavansa Parkinsonin tautia.


Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja, olympiavoittaja Sebastian Coe luonnehti uutista suureksi suruksi paitsi Iso-Britannialle, niin myös koko yleisurheilumaailmalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minun sukupolvessani ei ole ainuttakaan urheilijaa, jota Rogerin saavutukset sekä radalla että radan ulkopuolella eivät olisi inspiroineet, Coe luonnehti BBC:llä.


Bannister juoksi mailin aikaan 3.59,4 Oxfordissa 6. toukokuuta 1954. Se kesti matkan ME:nä vain 46 päivää, mutta varmisti Bannisterin nimen jäämisen historiaan.

Bannister voitti saman matkan Kansainyhteisön kisoissa 1954. Hän voitti 1500 metrillä EM-kultaa 1954 ja EM-pronssia 800 metrillä.


Helsingin olympiakisoissa 1952 hän oli 1500 metrillä yksi ennakkosuosikeista, mutta jäi lopulta neljänneksi kisassa, jonka voitti yllättäen luxemburgilainen Joseph Barthel.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun olympiavoitto jäi saavuttamatta, Bannister otti tavoitteekseen mailin juoksemisen alle neljän minuutin, jota pidettiin matkan haamurajana.

Oxfordissa suoritetussa ennätyskokeessa häntä avustivat Chris Basher, joka veti kaksi ensimmäistä kierrosta, ja Chris Chataway, joka veti kolmannen.

Kun kuuluttaja Norris McWhirter kuulutti tulosta ja sanoi että aika on kolme... niin seuraavat sanat hukkuivat yleisön metelin alle.


Bannisterin ennätys rikottiin Turussa vain 46 päivää myöhemmin. Rikkojana oli Australian John Landy.

Kaksikko kohtasi Kansainyhteisön kisoissa saman vuoden elokuussa. Bannister voitti ajalla 3.58,8, mutta se ei alittanut uutta ME-tulosta.


Bannister opiskeli lääketiedettä, ja hänestä tuli huipputason neurologi.

Hänestä on kirjoitettu elämäkerta nimeltään The Four Minute Mile (1955).

Hänet aateloitiin vuonna 1975.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt