Viikonloppuna MM-kisoissa kilpaileva Kristiina Mäkelä menetti valmentajansa hämmentävästi: ”En tiennyt, mitä ajatella” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Viikonloppuna MM-kisoissa kilpaileva Kristiina Mäkelä menetti valmentajansa hämmentävästi: ”En tiennyt, mitä ajatella”

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän ja hänen valmentajansa yhteistyö päättyi äkillisesti ennen Birminghamin MM-hallikisoja.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä valmentaa tällä hetkellä itse itseään.­

28.2.2018 17:29

Orimattilan Jymyä edustava Kristiina Mäkelä, 25, on ollut viime vuosina yksi suomalaisen yleisurheilun takuuvarmimmista suorittajista arvokisoissa ja maaotteluissa.

Kolmiloikkaaja hyppäsi talvella 2015 halli-SE:n 14,20 ja sivusi tulosta seuraavana talvena. Ulkoradoilla 185-senttinen loikkaaja on venyttänyt vielä pidemmälle eli lukemiin 14,24 (Rion olympiakisoissa 2016).

Kaksi vuotta sitten Mäkelä oli MM-halleissa kuudes ja viime talvena Belgradin EM-halleissa kahdeksas. Viikonloppuna Birminghamissa käytäviin MM-kisoihin suomalainen sai kutsun jälkijunassa, kun rankingissa edellä olevia ei kisaaminen kiinnostanut.

Englantiin Mäkelä joutuu matkustamaan ilman henkilökohtaista valmentajaa, koska yhteistyö Suren Ghazaryanin kanssa on päättynyt. Mäkelä kertoi asiasta tiistaina englanninkielisessä blogissaan.

Valmentajan aloite

Loikkaajan mukaan yhteistyö päättyi hiljattain valmentajan aloitteesta Teneriffan-leirillä.

– Olin aluksi hämmentynyt valmentajan päätöksestä. En tiennyt mitä ajatella, mutta muutaman päivän jälkeen harjoituksissa oli jo hyvä olo, Mäkelä kirjoittaa.

Teneriffalla hän harjoitteli aluksi omin päin odotellessaan valmentajan saapumista.

– Olin tehnyt itselleni harjoitusohjelmaa jo kaksi edellistä viikkoa ja se näytti toimivan. Tajusin, että tämä oli oikea ratkaisu.

Sinkkuelämää

Suomen Urheiluliiton lajivalmentajana toimiva Ghazaryan ehti toimia Mäkelän henkilökohtaisena valmentaja vajaat kaksi vuotta.

Sitä ennen Mäkelää valmensi Markku Leppänen. Myös se valmennussuhde päättyi dramaattisella tavalla kesken hallikauden Leppäsen palatessa suunniteltua aikaisemmin Portlandin MM-kisoista Suomeen.

Mäkelän elämässä on tapahtunut viime aikoina muitakin merkittäviä muutoksia, sillä jouluna hän kertoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa olevansa sinkku. Pitkäaikainen ihmissuhde oli jutun mukaan päättynyt.

SUL:ssa on ryhdytty toimiin loikkaajan valmentajatilanteen takia.

– Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen on käynyt keskusteluja Kristiinan kanssa ja uutta valmentajaa on kartoitettu, toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

Toimitusjohtaja tietää, että kesän EM-kilpailut tulevat vastaan yllättävän nopeasti.

– Kristiinan osalta ei ole viikkoja hukattavaksi.

Onko SUL pyytänyt sen palkkalistoilla olevalta Ghazaryanilta selvitystä tilanteesta?

Armenialaistaustainen Suren Ghazaryan ehti valmentaa Kristiina Mäkelää kaksi vuotta, mutta yhteistyö päättyi hiljattain Teneriffan-leirin aikana.­

– Nekin keskustelut on käyty Jorman kanssa. En lähtisi syyllistämään kumpaakaan osapuolta. Varmasti erossa molemmilla on omat näkökulmansa.

Kemppainen vaikenee

Ilta-Sanomat yritti tavoittaa valmennusjohtaja Kemppaista, mutta tämä ilmoitti olevansa kiireinen.

– Minulla ei ole asiasta tällä hetkellä mitään uutta, Kemppainen kirjoitti tekstiviestissään.

Toimitusjohtaja oli hieman puheliaammalla tuulella.

– Ensisijaista olisi löytää ratkaisu, joka perustuisi molemminpuoliseen luottamukseen ja sitoutumiseen.

Jarmo Mäkelän mukaan Kristiina Mäkelä (eivät sukua keskenään) on lähivuosina potentiaalinen menestyjä, eikä hänen pidä tyytyä nykyiseen tulostasoon.

– Pitää löytää keinot ja rakennuspuut, jotta kehitys kulkee kohti palkintopallisijoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?