Seksuaalisesti hyväksikäytetty Patrik Sjöberg paljasti – näin suomalainen isäpuoli manipuloi häntä teini-iässä: ”Antoi unilääkettä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Seksuaalisesti hyväksikäytetty Patrik Sjöberg paljasti – näin suomalainen isäpuoli manipuloi häntä teini-iässä: ”Antoi unilääkettä”

Ex-korkeushyppääjä Patrik Sjöberg kertoi dokumentissa traumaattisesta lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Patrik Sjöbergin menestyksen taustalla oli kamalia asioita, jotka tulivat julkisuuteen vasta 2011.­

23.1.2018 6:47

Ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg oli juhlittu sankari mutta myös ristiriitainen henkilö: hänet tunnettiin ajoittain pahatuulisena, vihamielisenä ja suorapuheisena hahmona.

Oikuttelevaan käytökseen oli syy: Sjöbergin valmentaja ja isäpuoli, suomalainen Viljo Nousiainen hyväksikäytti häntä seksuaalisesti nuoruusvuodet.

Asia paljastui vasta urallaan maailmanmestaruuden ja useita olympiamitaleja voittaneen Sjöbergin vuonna 2011 julkaisemassa omaelämäkerrassa Det du inte såg. Nousiainen oli menehtynyt ennen kirjan ilmestymistä, vuonna 1999.

Sjöberg julkaisi omaelämäkerran vuonna 2011.­

Ylen maanantaina esittämässä dokumentissa Patrik Sjöbergin taakka ex-korkeushyppääjä valottaa traagista nuoruuttaan ja tuntemuksiaan sen jälkeen ja nykyään. Dokumentissa esitetään pätkiä psykoterapia-istunnoista, jotka Sjöberg aloitti vuonna 2015.

Dokumentin edetessä tatuoitu, vahvan näköinen mies, joka suhtautuu epäilevästi terapiaan, avautuu ja alkaa antaa anteeksi itselleen.

– Minun on vaikea luottaa toiseen ihmiseen. Jos joku sanoo rakastavansa minua, mietin, miksi hän sanoo niin, Sjöberg paljastaa terapian alussa.

Viljo Nousiaisen ja Patrik Sjöbergin valmennussuhde alkoi Sjöbergin ollessa 10-vuotias.­

Sjöberg oli avioerolapsi, joka tunsi itsensä arvostetuksi päästyään Nousiaisen siipien suojaan.

– Hän kehui minua jatkuvasti, enkä ollut tottunut siihen, Sjöberg muistelee.

Sjöbergin äiti ja Nousiainen alkoivat seurustella, ja valmentaja muutti saman katon alle Sjöbergin kanssa. Painajainen alkoi.

– Tunsin ensin turvallisuutta, mutta se muuttui hyvin nopeasti kaaokseksi ja peloksi.

Sjöberg kertoo olleensa riippuvuussuhteessa Nousiaiseen.­

Sjöberg yritti kaikin keinoin estellä Nousiaista. Hän muun muassa ripusti tavaroita ovenkahvaan, jotta kuulisi Nousiaisen tulon hänen huoneeseensa. Mikään ei auttanut.

– Hän tuli öisin huoneeseeni ja otti minusta kuvia. Hän antoi minulle illalla vitamiinijuomia, joihin oli sekoittanut unilääkettä. Murrosikäni alku ja karvojen kasvu oli hänelle iso ongelma, ja hän ajeli karvani öisin, Sjöberg paljastaa.

Nousiainen oli mestari manipuloimaan. Sjöbergin mukaan pedofiilit yleensä ovat.

– Hän ei ikinä uhkaillut minua. Sain jatkuvasti kalliita lahjoja ja kehuja. Tunsin olevani kiitollisuudenvelassa. Jouduin riippuvuusasemaan, Sjöberg miettii.

Patrik Sjöberg vuonna 1984, 19-vuotiaana.­

Hän on pettynyt myös ympärillä oleviin aikuisiin. Kukaan ei kysynyt hänen vointiaan, kukaan ei puuttunut. Hän muistaa ainoastaan yhden tapauksen. Perhe oli tuolloin vierailemassa Nousiaisen äitipuolen luona Suomessa. Nousiainen ja Sjöberg majoitettiin samaan huoneeseen.

– Äitipuoli taisi tietää, mitä Viljo puuhaili. Hän kävi jatkuvasti availemassa huoneen ovea. Kerran hän tuli sisään, kun Viljo oli sängyssäni. Hän huusi jotain suomeksi, mitä en ymmärtänyt.

Perhe lähti pois seuraavana päivänä. Sjöberg uskoo, että syynä olivat äitipuolen sanat.

– Toisaalta olin säikähtänyt ja pelkäsin, saako joku tietää. Toisaalta toivoin, että hän tekisi jotain asialle.

Sjöberg juhli urallaan muun muassa kolmea olympiamitalia. Kuva Los Angelesista 1984.­

Hyväksikäytöllä on ollut pitkäkestoiset seuraukset Sjöbergin elämässä.

– En halunnut olla pidetty, joten loin toisenlaista kuvaa itsestäni. Poltin tupakkaa ja join olutta. Huusin Viljolle lähietäisyydeltä. Minua pidettiin mielenvikaisena, Sjöberg muistelee urheilu-uraansa.

– Onneksi en ole väkivaltainen. Muuten olisin varmasti tappanut hänet.

Hän myöntää, että on suuttunut läheisilleen mitättömistä asioista ja tehnyt asioita, joita nyt häpeää. Välit äitiin ovat katkenneet, eikä Sjöberg voi ymmärtää, miten tämä ei suojellut poikaansa.

Patrik Sjöberg huhtikuussa 2017.­

Dokumentti päättyy vuoteen 2016, jolloin Sjöberg on käynyt terapiassa vuoden. Lopussa näkyy myös toivoa.

– Olen aina inhonnut itseäni. Nyt säälin sitä 10-vuotiasta poikaa, joka olin. En ole ennen tuntenut niin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?