Tänään tv:ssä: Suomalaisen isäpuolensa hyväksikäyttämä tähtiurheilija Patrik Sjöberg avautuu painajaisestaan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä: Suomalaisen isäpuolensa hyväksikäyttämä tähtiurheilija Patrik Sjöberg avautuu painajaisestaan

Ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg joutui valmentaja-isäpuolensa hyväksikäyttämäksi. Tuoreessa dokumentissa hän puhuu kokemuksistaan terapeutille.

Patrik Sjöberg avaa elämäänsä dokumentissa.

22.1.2018 10:22

Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa.

Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Patrik Sjöberg (oik.) ja Viljo Nousiainen vuonna 1987.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa.

Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i terapi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Kaikesta näkee, että menneisyys on jättänyt syvät arvet nyt jo viisikymppiseen äijänkörilääseen.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää kuitenkin myös toivoa.

Sjöbergin olemus viestii vähitellen, että puhuminen auttaa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka maanantaina 22.1. TV1 klo 21.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?