Suomen yleisurheilun huippulupaus sai tarpeekseen hirveästä kierteestä – otti urallaan aikalisän - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen yleisurheilun huippulupaus sai tarpeekseen hirveästä kierteestä – otti urallaan aikalisän

Oona Kettunen ei ota paineita kaudesta 2018, jolloin hänellä on vain yksi tavoite: pysyä terveenä.

Oona Kettunen ei ota paineita kaudesta 2018, jolloin hänellä on vain yksi tavoite: pysyä terveenä.

Julkaistu: 20.1.2018 6:55

Oona Kettunen aikoo juosta tänä vuonna ilman tavoitteita.

Kesällä 2013 suomalainen yleisurheiluväki oli innoissaan, kun 19-vuotias Oona Kettunen löi läpi alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa.

Hän saavutti 3 000 metrin esteissä kultaa edelleen voimassa olevalla nuorten Suomen ennätyksellä ja hopeaa 5 000 metrillä. Kettunen oli kisojen valovoimaisin suomalaistähti.

Seuraavina kausina edessä piti olla Sandra Erikssonin syrjäyttäminen kotimaisen estekuningattaren paikalta ja läpimurto aikuisten kansainväliseen kärkeen. Toisin kävi.

Ilta-Sanomat tapasi Kettusen Vantaan SM-hiihdoissa, jossa hän kilpaili Vehkalahden Veikkojen väreissä kympillä (29:s) ja yhdistelmäkilpailussa (25:s). Sen sijaan leipälajissaan hänestä ei ole kuultu aikoihin.

Vammakierre alkoi pian nuorten EM-menestyksen jälkeen ja paheni vuosi vuodelta. Sitten kevään 2016 neljän kilpailun Kettunen on nähty juoksemassa ratakisoissa vain kerran, tammikuussa 2017.

Tuorein – ja samalla vaikein – ongelma oli jalkaterän luuhun tullut rasitusvamma, joka esti viime vuonna normaalin harjoittelun kokonaan. Juoksussa jalkaan kohdistuva iskutus aiheuttaa edelleen rajoituksia, mutta hiihto on jalalle armollisempi.

– Viime vuodet ovat olleet todella vaikeita, ja vaikken pysty urheilemaan tällä hetkellä haluamallani tasolla, tarvitsen näitä kilpailuja. Ne säilyttävät mielekkyyden harjoittelussa, Kettunen kertoi.

Jyväskylän Hipposhalli on ollut Kettuselle tuttu harjoituspaikka jo usean vuoden ajan. Kuva vuodelta 2014.

Jyväskylän Hipposhalli on ollut Kettuselle tuttu harjoituspaikka jo usean vuoden ajan. Kuva vuodelta 2014.

– Olen hiihtokisoissa pystynyt nauttimaan kilpailemisen tuomista tunteista, vaikka tulokset ovat olleet pääasiassa pettymyksiä.

Kettusen mukaan pitkäaikaisten jalkaongelmien aiheuttama henkinen taakka kasvoi viime vuonna niin suureksi, että hän päätti valmentajansa Jukka Keskisalon kanssa ottaa täksi vuodeksi aikalisän.

– Uraani vaikuttavat henkilöt ovat ymmärtäneet, että tarvitsen henkisellä puolella aikaa. Aikaa, jolloin toiminta ei ole niin tavoitekeskeistä. Minun on saatava takaisin se luottamus, että jalkani kestävät kestävyysjuoksijan täysipainoisen harjoittelun, 23-vuotias Karhulan Katajaisten juoksija sanoi.

– Olen kestävyysjuoksijaksi vielä nuori. Mikäli saan vain jalkani kuntoon, uraa on edessä vielä ainakin 15 vuotta.

Kettusen nuorten SE-aika 3000 metrin esteissä on 9.45,51.

Kettusen nuorten SE-aika 3000 metrin esteissä on 9.45,51.

Kettunen kertoi, että talven harjoittelu on ollut erittäin varovaista eikä varsinaisesti juoksuun painottuvaa. Kuntopohjien rakentamisessa ei ole otettu riskejä, ja tänä vuonna jaloille rasittavampi 3 000 metrin estejuoksu jäänee kokonaan pois ohjelmasta.

– Kilpailen todennäköisesti talvella ja kesällä pidemmillä ratamatkoilla ilman tulostavoitteita. Ne asetetaan tuleville vuosille vasta kesän päätteeksi. Nyt tärkeintä on ainoastaan pysyä ehjänä, Kettunen sanoi.

Jos huippu-urheilijan ura on tuloksellisesti junnannut paikallaan viime vuodet, opinnot ovat edenneet Jyväskylän yliopistossa liikuntabiologian laitoksella, josta Kettunen valmistuu pian maisteriksi.

– Saan maisterin paperit todennäköisesti keväällä, viimeistään syksyllä. Sen jälkeen on myös paremmat valmiudet panostaa urheiluun täysillä.

Tuoreimmat osastosta