Teitkö uuden vuoden lupauksia? Suomen mestari sinnitteli vuoden karkkilakossa ja kertoo nyt, miksi hän siinä onnistui - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Teitkö uuden vuoden lupauksia? Suomen mestari sinnitteli vuoden karkkilakossa ja kertoo nyt, miksi hän siinä onnistui

Ex-kuulantyöntäjä Conny Karlsson piti lupauksensa ja oli vuoden karkkilakossa.

Julkaistu: 2.1.2018 7:15

Ex-kuulantyöntäjä Conny Karlsson tuore uuden vuoden lupaus vie hänet pyörän päälle.

Vuoden vaihtuminen on perinteiseen tapaan innostanut ihmiset tekemään niin pieniä kuin vähän suurempia uuden vuoden lupauksia.

Moni lupaus liittyy jollakin tavalla elämäntapojen parantamiseen. Yksi vannoo vähentävänsä alkoholin käyttöä, toinen lupaa aloittavansa lenkkeilyn, kolmas lopettavansa roskaruoan syömisen.

Elämänmuutoksien tekeminen on kuitenkin monesti helpommin sanottu kuin tehty. Helmikuun koittaessa moni on taantunut vanhaan. Lenkkeilyt on unohdettu ja roskaruoan helppous houkuttaa taas.

Miten lupauksista sitten pystyisi pitämään kiinni?

Oppia voi ottaa vaikka entiseltä huippukuulantyöntäjältä Conny Karlssonilta, 42. Hän päätti vuoden 2018 ensimmäisenä päivänä vuoden mittaisen karkkilakkonsa.

– Ne jotka minut tuntee, tietävät, että tykkään herkuista ja että minun piti päästä niistä eroon. Tämä oli yksi tapa, kolme SM-kultaa urallaan voittanut Karlsson kertoi Ilta-Sanomille.

Onnistuneen uuden vuoden lupauksen avain oli se, ettei lupaus ollut liian ehdoton ja epärealistinen.

– Ratkaiseva asia oli, että mulla oli aina takaovi olemassa, eli en kieltänyt kaikkia herkkuja. Kaikissa elämäntapamuutoksissa ratkaisevaa on se, ettei lähde ottamaan liian isoa harppausta kerralla. Pitää tehdä pieniä ja omasta mielestä realistisia muutoksia, jotka eivät kumminkaan ole liian helppoja. Silloin niistä on helpompi pitää kiinni. Maltilla liikenteeseen, Karlsson neuvoi.

Karlsson osallistui vielä viime kesänä Kalevan kisoihin. Hän sijoittui tuloksella 17,02 finaalin viidenneksi. Ne olivat hänen viimeiset Kalevan kisat urheilijana. –Ei ainakaan nyt lähivuosina. Katsotaan siinä vaiheessa, kun ikäkausisarja taas vaihtuu, Karlsson vastasi kysymykseen, nähdäänkö häntä enää kuularingissä.

”Pelkkä” karkkilakkokin vaikutti elämäntapoihin positiivisesti.

Koodarina mediayrityksessä työskentelevä Karlsson oli aiemmin lipsunut lounaista ja korvannut ne kiireessä karkkipussilla ja energiajuomalla. Se paha tapa jäi karkkilakon myötä.

– Myös satunnaiset karkkipussin ostamiset autoa tankatessa tai kaupassa käydessä ovat jääneet pois.

Vaikka Karlsson pystyi pitämään lakosta kiinni sortumatta, ei se aina ollut helppoa. Erityinen haaste oli lasten karkkipäivän herkuttelujen sivusta seuraaminen.

– Kun lauantaisin oli talo täynnä karkkia niin piti lähteä itse lenkille, ettei nähnyt muiden herkuttelua, Karlsson kertoi.

Karlssonin tapauksessa myös sosiaalinen media oli tukena lupauksen täyttämisessä – tai oikeastaan Karlssonin Twitter-seuraajat olivat ”syyllisiä” koko karkkilakkoon.

Aktiivisena twiittaajana tunnettu Karlsson kirjoitti vuoden 2016 viimeisenä päivänä olevansa vuoden aikana niin monta päivää karkkilakossa, kun twiitti keräisi tykkäyksiä.

Tykkäyksiä alkoi kertyä vauhdilla, ja 365 tykkäyksen eli vuoden raja meni nopeasti rikki. Yhteensä tykkäyksiä tuli lopulta yli tuhat.

– Onneksi olin twiitissä tarkentanut, että lakko koski vuotta 2017. Muuten sitä olisi vielä pari vuotta jäljellä, Karlsson naurahti.

Positiivinen sosiaalinen paine voi joka tapauksessa auttaa lupausten pitämisessä.

– Onhan se helpompi pitää lupauksista kiinni, kun on julkisesti luvannut. Jos lupaa vain itselleen, siitä on varmasti helpompi luistaa, Karlsson sanoi.

Karlsson edusti huippu-urheilu-urallaan Suomea kuulantyönnössä kaksissa aikuisten MM-kisoissa ja kaksissa EM-kisoissa.

Kun vuosi vaihtui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, Karlsson avasi ensimmäisen karkkipussinsa vuoteen.

– En mä sitä jaksanut syödä kokonaan. Nyt kun saisi syödä karkkia, niin ei kyllä tee hirveästi mielikään!

Karkkilakkolupauksen jälkeen Karlsson päätti, ettei tee täksi vuodeksi mitään sen suurempaa lupausta. Mieli muuttui kuitenkin vuoden viimeisenä päivänä.

– Lupaan pyöräillä vähintään niin monta km vuonna 2018 kuin tämä twiitti saa tykkäyksiä! Karlsson kirjoitti sunnuntaina Twitter-tililleen.

Karlsson on innokas pyöräilijä. Hän polkee IBD Cyclingin väreissä. Pyöräilyseuran tavoitteena on lisätä tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista. Karlsson itse sairastaa haavaista paksusuolentulehdusta.

Karlsson laittoi tykkäysten määräajaksi 31.12.2017 kello 23.59, ja siihen mennessä twiitistä oli tykätty 983 kertaa, mikä tarkoitti saman verran kilometrejä.

Se ei kuitenkaan innokkaana pyöräilijänä tunnetulle Karlssonille riittänyt vaan hän pisti pystyyn vielä äänestyksen. Alkuperäisen tykkäysmäärän eteen tulisi vielä ykkönen, kakkonen, kolmonen tai nelonen.

Tällä tavalla Karlssonin uuden vuoden lupaukseksi tuli 4 983 kilometriä pyörän päällä.

– Se on mulle sopiva haaste. Olen ilmoittautunut jo Vätternrundaniin (Ruotsissa kesäkuussa käytävä 300 kilometrin pyöräilykilpailu), eli sitä silmällä pitäenkin pitää saada paljon kilometrejä kasaan.

Moni lupaa vuodenvaihteessa ryhtyvänsä karkkilakkoon, mutta vain harvan lupaus pitää. Onnistuisiko vuoden karkkilakko sinulta?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?