Suomalainen olympiavoittaja harjoitteli Paavon Nurmen kanssa – kuoli tarkka-ampujan luotiin vain 46-vuotiaana

Julkaistu:

Yleisurheilu
Pariisissa 1924 olympiakultaa juossut Elias Katz kuoli Gazassa tarkka-ampujan luotiin 70 vuotta sitten.
Moni urheilija jäi 1920-luvulla Paavo Nurmen varjoon, vaikka tilillä olisi ollut koviakin saavutuksia. Yksi tuntemattomimmista on turkulaislähtöinen Elias Katz (1901–47), joka juoksi olympiakultaa Pariisissa 1924 ja oli mukana kahdesti ME:n rikkoneessa 4x1500 metrin viestijoukkueessa.

Katzin nimi on painunut unholaan kahdesta syystä. Juutalaistaustaisena häntä ei arvostettu kovin korkealle 1930-luvun ilmapiirissä, ja hänen elämänsä päättyi jo 46-vuotiaana Palestiinassa.

Juoksijan isoisä Meir Lipmanof Katzeff muutti Vilnasta Suomeen 1800-luvun puolivälissä. Hän suoritti Venäjän armeijan sotapalveluksen Turussa ja sai senaatilta poikkeusluvan jäädä maahan, vaikka se ei ollut lain mukaan juutalaisille mahdollista.

”Ellu” Katz pelasi 1910-luvun lopulla jalkapalloa Turun Makkabéssa, mutta kävi kokeilemassa juoksua urheilupuiston velodromilla. Kumitossuissa ja pitkissä housuissa juossut kauppa-apulainen voitti kilpailun ja innostui lajista.

Turun Urheiluliitossa hän pääsi seuraamaan lähietäisyydeltä Nurmen treenaamista. ”Juoksijain kuningas” piti Katzista, jonka kanssa hänellä oli yhteinen harrastus. Herrat pitivät tanssimisesta ja käyttivät sitä oheisharjoitteluna.


Katzin elämänvaiheita selvittänyt Matti Hannus luonnehtii häntä maratontanssijaksi, joka saattoi ”pyöriä illan aikana kolmekin kovaa kaulusta pehmeäksi”. Mahtoiko huojuva juoksutyyli olla peräisin tanssipaviljonkien pyörteistä?

Vuonna 1921 Katz muutti Helsinkiin ja ryhtyi edustamaan juutalaisseura Stjärnania (nimi vaihtui Makkabiksi 1932). Kaksi vuotta myöhemmin hän juoksi kaksi matkaa Ranska-maaottelussa ja nousi olympiaehdokkaiden joukkoon.

Colombesin olympiaradalla Katz pääsi mukaan 3 000 metrin estejuoksuun ja joukkuejuoksuun. Edellisessä hän saavutti hopeamitalin Ville Ritolan takana ajalla 9.44,0, vaikka kaatui kuivaesteeseen toiseksi viimeisellä kierroksella. Joukkuejuoksussa Nurmi ja Ritola olivat kisan kaksi parasta viidenneksi sijoittuneen Katzin varmistaessa sinivalkoisille kultamitalin.


Elämä Suomessa ei ollut helppoa, joten Katz muutti ”sionistista syistä” Berliiniin 1925. Hän työskenteli tavaratalossa ja valmensi seuransa Bar-Kochban jäseniä. ”Kissa” pääsi hyvään vireeseen ja juoksi ennätysaikoja kesällä 1927.

Suomalaiset urheilujohtajat halusivat hänen mukaan olympiakisoihin, mutta keväällä 1928 tullut jalkavamma kariutti haaveet Amsterdamin kisoista.

Juutalaisten asema muuttui Saksassa tuskalliseksi 1930-luvun alussa kansallissosialistien noustua valtaan. Kun Bar-Kochba lakkautettiin, Katz päätti muuttaa Palestiinaan.


Pyhällä maalla hän elätti itsensä muurarina, rakennustöissä ja Tel Avivissa kentänhoitajana. Vuonna 1947 Katz työskenteli brittiläisten joukkojen palveluksessa elokuvaprojektorin käyttäjänä. Tapaninpäivänä 1947 Katz oli Gazassa poistumassa brittiarmeijan Tsrifimin leiriltä, kun arabialaisen tarkka-ampujan luoti osui häneen kohtalokkain seurauksin päättäen ex-juoksijan elämän 46-vuotiaana.

Katzin hautapaasi on Rehovotin kaupungissa Israelissa.

Nimi elää jalkapallossa

Katz avioitui Suomesta Palestiinaan muuttaneen Dora Kamtsanin kanssa marraskuussa 1936. Heille syntyi Ilana-tytär 1944. Tyttären mukaan Dora Katz ei koskaan päässyt yli miehensä traagisesta kuolemasta.

– Vielä vuosikymmeniä myöhemmin hänelle oli äärettömän tuskallista puhua siitä, Ilana Hed kirjoitti vuonna 2001 Matti Hannukselle New Jerseystä, missä hän toimi hepreankielen opettajana.


Helsingin Makkabi teetti pian Katzin kuoleman jälkeen maalauksen ”maineikkaimmasta suomenjuutalaisesta urheilijasta”, kuten seuran ansiokkaassa historiateoksessa (vuodelta 2016) kerrotaan. Taulu komeilee yhä kunniapaikalla seuran kerhotiloissa.

Makkabi ja Turun Makkabé lahjoittavat myös ikuisesti kiertävän palkinnon Kalevan kisojen 3 000 metrin esteiden voittajalle. Valitettavasti tuo perinne on katkennut jossain vaiheessa.

Vaikka ”Ellu” kuoli nuorena, Katzin nimi elää yhä suomalaisessa urheilussa. Poikien maajoukkueessakin esiintynyt jalkapalloilija Kalle Katz on juoksijan sukulaisia. Topparin isoisän isä Israel Katz oli Eliaksen serkku.

Kalle Katz on Käpylän Pallon kasvatti, joka oli viime vuonna nostamassa Klubi 04:ta Kakkosesta Ykköseen. Parhaillaan nuorukainen harjoittelee HJK:n edustusjoukkueen ringissä, mutta pelannee kesällä reservijoukkueessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt