Suomalainen yleisurheilulegenda virui kuukausia kuolleena – ystävä kertoo hirvittävästä löydöstä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalainen yleisurheilulegenda virui kuukausia kuolleena – ystävä kertoo hirvittävästä löydöstä

Rainer Stenius vuonna 2013.

Julkaistu: 1.1.2018 8:25

Uutuuskirja kertoo pituushyppylegenda Rainer Steniuksen ristiriitaisesta elämästä, poltetuista silloista ja yksinäisestä kuolemasta. Julkaisemme suositun jutun viime marraskuulta nyt uudelleen.

Vuodenvaihteen kunniaksi julkaisemme uudelleen muutamia kuluneen vuoden suosituimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 8. marraskuuta 2017.

Suomessa ei ole mitenkään tavatonta, että menehtyneitä löydetään kotioloista kuukausikaupalla kuoleman jälkeen, kun kukaan ei ole syystä tai toisesta kaipaillut.

Joulukuussa 2014 tähän yksin ja yksinäisenä kuolleiden joukkoon liittyi suomalainen yleisurheilulegenda, 1960-luvun myyttinen ja ihailtu pituushyppääjä Rainer Stenius. Hänen vuonna 1966 hyppäämänsä Suomen ennätys 816 pysyi voimassa yli 39 vuotta.

Uutuuskirja, urheilun edesmenneistä merkkihenkilöistä kertova Kiveen hakatut – urheilun nousuja ja laskuja (Kirjapaja) kertoo, että Stenius makasi kotinsa lattialla Espoonlahdessa lähes kaksi kuukautta kuolleena, kunnes huoltomies tuli yleisavaimilla sisään.

– Silloin tehtiin Länsimetron räjäytystöitä, ja reitinvarren asunnot tarkistettiin mahdollisten halkeamien varalta. Rainerin naapurit olivat jo huoltoyhtiöön ihmetelleet, mikä rapussa haisee, ja hänen ovikelloaan oli käyty soittamassa monesti, kertoo Steniuksen läheisimpiin ihmisiin loppuun asti kuulunut Risto Ankio, 1960-luvun seiväshyppysuuruus.

Kun Stenius otti 1962 Belgradissa EM-hopeaa, Ankio sijoittui omassa lajissaan neljänneksi.

– Näin Rainerin viikkoa ennen hänen todennäköisintä kuolinpäiväänsä. Aortan repeäminen oli kuolinsyy, se vie äkkiä.

Stenius (vas.) vuoden 1962 EM-kisojen palkintojenjaossa.

Steniuksen viimeiset vuodet olivat hiljaiseloa. Rahapula vaivasi, ystäviä ja muita läheisiä ei juuri ollut eikä mielekästä tekemistä golfinpeluun ohelle tahtonut löytyä. Valmennusovi oli jo pysyvästi säpissä.

Osa kirjassa haastatelluista henkilöistä ei salaile, että Steniuksen vaikea luonne edesauttoi urheilulegendan ajautumista marginaaliin. Ankio tutustui Steniukseen jo 1960-luvun alussa ja opiskeli tämän kanssa samaan aikaan Kaliforniassa.

– Minä tulin hänen kanssaan aina toimeen, mutta kaikki eivät. Rainer oli erittäin suorasanainen, kulmikas ja räväkkä persoona.

Stenius menestyi USA:ssa opinnoissaan tohtorintutkintoa myöten, mutta ei löytänyt haluamiaan tutkijantöitä. Avioliiton kariuduttua yhteys lapsiin katkesi, ja Steniuksen poika kuoli myöhemmin huumeiden yliannokseen.

Tyttäreen hän piti kirjan mukaan jonkinlaista yhteyttä mutta ei tavannut tätä vuoden 1989 jälkeen.

– Pojan kuolema otti erittäin koville, mutta ei Rainer siitäkään halunnut enempää avautua, Ankio muistaa.

Biomekaniikan tohtori lähti USA:sta kohteluunsa pettyneenä ja päätyi jopa Costa Ricaan turistikalastusveneen kippariksi ja baarinpitäjäksi.

– Siellä tuli käsitykseni mukaan ongelmia sitten paikallisen mafian kanssa, Ankio sanoo.

Löydät lisää IS:n vuoden 2017 suosituimpia artikkeleita täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?