Yleisurheilu

Faktat on sivuutettu – kohujuoksija Justin Gatlin on tuomittu jo ennen tutkintaa

Julkaistu:

yleisurheilu
Syytön tai ei, Justin Gatlin on maineensa vanki, kirjoittaa Jelena Leppänen.
Näky on yleisurheilua seuraaville viime vuosilta kovin tuttu. Yleisö tervehtii maaliviivan ensimmäisenä ylittänyttä Justin Gatlinia buuaamalla.

Kun Gatlin kukisti elokuussa Lontoon MM-kisojen 100 metrin loppukilpailussa pikajuoksun kuninkaan Usain Boltin, vastaanotto oli jäätävä. Jopa IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe kyseenalaisti tuoreen maailmanmestarin voiton tämän dopinghistorian vuoksi.

Kaikki viittaa siihen, että jatkossa buuauskonsertti yltyy. Uusi kohu Gatlinin ympärillä alkoi jykevästi tiistaina, kun brittilehti Telegraphin artikkelissa esitetyt väitteet yhdistivät Gatlinin jälleen dopingiin.

Telegraph kertoi saaneensa viime kesänä vihiä, että tietyt agentit ja valmentajat antoivat urheilijoilleen dopingaineita, eivätkä dopingvalvojat olleet reagoineet asiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden toimittajat tekeytyivät elokuva-alan väeksi ja lähestyivät Gatlinin agenttia Robert Wagneria tarkoituksenaan saada ”elokuvansa” päätähti huippukuntoon.

Wagner ja Gatlinin valmentaja Dennis Mitchell olivat olleet valmiita myymään lehden edustajalle 250 000 dollarin edestä kasvuhormonia ja testosteronia. Wagner myös retosteli varman oloisesti, että Gatlin (kuten kaikki muutkin sprintterit hänen mukaansa) käytti taas dopingia.

Tutkinta on aloitettu

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ja USA:n antidopingviranomainen Usada tiedottivat tiistaina, että asian tutkinta on aloitettu.

Tuoreessa dopingskandaalissa Gatlinia vastaan ei silti ole löydetty konkreettisia todisteita, vaan väitteet kiellettyjen aineiden käytöstä perustuvat valepukuisille toimittajille puhuneen agentin sanoihin. Asiantuntijat korostavat, ettei Gatlinia voi vielä näiden tietojen valossa leimata syylliseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Faktat eivät kuitenkaan tässä tilanteessa paljon paina. Monille lajin seuraajille Gatlin on yleisurheilukentillä roikkuva ikuinen huijari. Telegraphin jutun ilmestymisen jälkeen sosiaalisesta mediasta löytyi kosolti lisää haukkumanimiä.

Uusimmilla käänteillä on väistämätön vaikutus 35-vuotiaan sprintterin uraan. Valmentajansa Dennis Mitchellin skandaalin vuoksi erottanut Gatlin etsii parhaillaan uutta luotsia.

Se ei ole välttämättä kovin yksinkertainen temppu.

– Gatlinin mukanaolo tarkoittaisi mediahuomiota, draamaa ja paljon paskanjauhantaa, eräs yhdysvaltalaisvalmentaja sanoi MileSplit-sivustolle kysyttäessä, olisiko Gatlin tervetullut hänen harjoitusryhmäänsä.