Gatlin sekoitettiin uuteen dopingskandaaliin – suomalaisasiantuntija ei usko, että uusinta-analyyseistä löytyy mitään - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Gatlin sekoitettiin uuteen dopingskandaaliin – suomalaisasiantuntija ei usko, että uusinta-analyyseistä löytyy mitään

Justin Gatlin on jälleen myrskyn silmässä.

Julkaistu: 20.12.2017 11:09

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin vt. lääketieteellinen johtaja Olli Heinonen yllättyi Justin Gatliniin liittyvästä dopinguutisesta.

Brittilehti Telegraph paljasti Justin Gatlinin manageri Robert Wagnerin olleen valmis myymään lehden peitetehtävissä olleille toimittajille testosteronia ja kasvuhormonia.

Lehden toimittajat olivat tekeytyneet elokuvaväeksi ja kertoivat Wagnerille etsivänsä leffatähdelle oikeanlaista apua kovaan kuntoon pääsemiseksi. Wagner ja Gatlinin valmentaja Dennis Mitchell olivat valmiita myymään kiellettyjä aineita 250 000 dollarin edestä.

Gatlin kiisti kiellettyjen aineiden käytön ja antoi Mitchellille välittömästi potkut tapauksen tultua julki. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ja USA:n antidopingviranomainen USADA tiedottivat käynnistäneensä tutkinnan asian tiimoilta.

Ongelmallista tutkinnan kannalta on, että ainakaan Telegraphin jutussa ei paljastettu konkreettisia tietoja tai näyttöä siitä, että Gatlin olisi käyttänyt kiellettyjä aineita. Artikkelissa viitattiin ainoastaan Wagnerin puheisiin siitä, että Gatlin olisi käyttänyt samoja aineita kuin mitä Wagner nyt tarjosi toimittajille.

Telegraphin mukaan Wagner kertoi toimittajille avoimesti näkemyksiään siitä, miten yleistä kiellettyjen aineiden käyttö on yhä yleisurheilun parissa. Wagner myös nimesi joukon urheilijoita, jotka hänen mukaansa käyttivät aineita. Gatlin oli joukossa mukana.

– Viimeksi olin näiden aineiden kanssa tekemisissä ennen kuin kausi loppui. Kolme kuukautta sitten. Ja tietysti heti kun kausi taas alkaa, Telegraph väittää Wagnerin sanoneen.

– Luuletko, ettei Justin (Gatlin) käytä näitä? Luuletko, ettei Dennis (Mitchell) ole tässä mukaan? Kaikki käyttävät näitä, Wagner jatkoi.

SUEKin Olli Heinonen painottaa, ettei voi kommentoida kuin tapauksen lääketieteellisiä faktoja. Hän muistuttaa, että jos uutta näyttöä ei tule, on hyvin epätodennäköistä, että Gatlin jäisi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

– Tämä ei ole SUEKin virallinen kanta, mutta henkilökohtainen näkemykseni on, että jos nyt vain testataan uudelleen Gatlinin aiemmin antamia näytteitä, niin niistä ei tulla löytämään mitään uutta, Heinonen kertoo.

Tilanne olisi toinen, jos Gatlinin esimerkiksi Lontoon MM-kisojen yhteydessä antamissa näytteissä olisi ollut jotain merkkejä kielletyistä aineista. Silloin olisi mahdollista, että näyteanalyysi ei olisi ainakaan vielä juridisesti pitävä, minkä vuoksi hän ei olisi joutunut kilpailukieltoon. Olemassa olevan tiedon pohjalla tästä ei ole kuitenkaan Gatlinin tapauksessa kyse.

– Kun pystytään osoittamaan, että jokin testausmenetelmä on riittävän luotettava, niin se voi tuoda käryjä vanhoista näytteistä. Nyt vaikuttaa siltä, että jos jotain väärinkäyttöä on ollut, niin näytön pitää tulla muulla tavoin kuin vanhan testin uudelleenanalysoinnilla, Heinonen taustoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?