Justin Gatliniin kohdistuvat dopingsyytökset järkyttivät yleisurheilumaailmaa – ”Jos ne ovat totta, ura on loppu”

Justin Gatliniin liitetyt dopingväitteet langettavat varjon kansainvälisen yleisurheilun ylle.

Justin Gatlin on ollut urallaan salamavalojen kohteena – niin menestyksen kuin skandaalien vuoksi.

20.12.2017 6:37

Justin Gatlinin ympärillä vellovat dopingsyytökset ovat raskas isku paitsi maineensa kanssa kamppailleelle tähtijuoksijalle myös koko kansainväliselle yleisurheilulle.

Dopinguutiset ovat olleet yleisurheilussa valitettavan yleisiä. Sen tietää myös IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe, joka kuvaili Gatliniin liitettyjä väitteitä ”äärimmäisen vakaviksi”.

Valepukuisten brittitoimittajien jututtama agentti Robert Wagner kertoi salaa kuvatulla videolla Gatlinin ja muiden yhdysvaltalaisjuoksijoiden käyttävän kiellettyjä aineita, koska ”heidän on pakko”. Wagner antoi juttukumppaniensa ymmärtää, että dopingin käyttö on yleisurheilussa arkipäivää. Agentin mukaan suorituskykyä parantavien aineiden käyttäjät ovat koko ajan testaajia edellä.

Väitteet ovat myrkkyä yleisurheilun uskottavuudelle.

– Tämä on totta kai yleisurheilulle kova kolaus. Jos juttu pitää paikkansa, se osoittaa, ettei urheilija tee tätä yksin, Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo Ilta-Sanomille.

Dopingnäytteet tutkitaan taas?

Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usada, Kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF ja sen itsenäinen yksikkö AIU ovat ilmoittaneet ottavansa brittilehti Telegraphin esittämät väitteet tutkintaansa.

Telegraph kertoi tiistai-iltana lähteisiinsä vedoten, että Gatlinin dopingnäytteet aiotaan tutkia uudestaan.

Syväsalmi kiittelee kansainvälisen lajiliiton nopeaa reagointia asiaan.

– Vielä muutama vuosi sitten IAAF:n johto olisi sanonut ”antakaa meille rahaa, ja tämä ei tule julki”. Nyt selvitetään hinnalla millä hyvänsä, mitä on oikeasti tapahtunut. Asialla ovat kovat tutkijat.

Syväsalmi ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan dopingin käyttäjät olisivat jatkuvasti askeleen antidopingviranomaisia edellä. Hän korostaa, että testausmenetelmät ovat kehittyneet ja kiinni jäämisen riski on kasvanut.

Urheilujuristi Olli Rauste tosin myöntää, että dopingaineiden muokkaaminen on nykypäivänä testaajille iso ongelma.

– On menty siihen, että kielletyistä aineista tehdään dopingkäyttöön muunnelmia, ”designeraineita”. Niitä on vaikea löytää testeissä, jos ei ole tietoa, miten muunnelma on tehty.

Sebastian Coe onnitteli Justin Gatlinia MM-kullasta.

”Syytön kunnes toisin todistetaan”

Justin Gatlin on vakuuttanut olevansa syytön tuoreimpaan kohuun. Kolminkertaista maailmanmestaria on testattu viimeisten viiden vuoden aikana säännöllisesti, eikä hän ole jäänyt sinä aikana kiinni mistään epäilyttävästä.

Rausteen mukaan dopingtuomio ei vaadi aina positiivista näytettä.

– Wadan säännöt sanovat, että dopingin käyttö voidaan osoittaa millä tahansa keinolla, kunhan se on luotettava. On tapauksia, joissa dopingin käytöstä on annettu tuomio todistajan lausuntojen perusteella, jos ne ovat riittävän vahvat.

Gatlinin kohdalla on arvioitava, mihin valepukumetodilla hankittu näyttö riittää. Tutkijoiden tehtävä ei ole helppo. Telegraphille puhunut Wagner on väittänyt sittemmin bluffanneensa brittitoimittajia, koska tiesi näiden aikeista.

35-vuotias Gatlin elää joka tapauksessa uransa kannalta kriittistä vaihetta. Vuosina 2001 ja 2006 dopingrikkeestä tuomittu urheilija on kärsinyt jo nyt yleisurheilu­yleisön vihasta.

– Olemme kuulleet yleisön buuaukset, joita Gatlin on saanut osakseen. Eivät ne ainakaan tästä vähene, Syväsalmi sanoo.

– Jos väitteet osoittautuvat todeksi, Gatlinin ura on ilman muuta loppu. Mutta täytyy selvittää ensin, onko hän tässä osallisena. Hän on syytön niin kauan, kunnes hänet todetaan syylliseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?