Yleisurheilu

Olympiaurheilija kuoli 56-vuotiaana – skitsofreniaa sairastaneen juoksijan surullinen syöksykierre paljastui

Julkaistu:

Yleisurheilu
Ruotsalainen olympiaurheilija Eva Ernström menehtyi 56-vuotiaana. Omaiset kertoivat Expressen-lehdelle entisen juoksijan surullisesta syöksykierteestä.
Ruotsia vuoden 1984 Los Angelesin kesäolympialaisissa edustanut ex-kestävyysjuoksija Eva Ernström menehtyi marraskuun alussa. Nyt ruotsalaislehti Expressen on kertonut traagisesti kuolleen Ernströmin tarinan urheilusaavutusten ulkopuolella.

Lehden mukaan 3 000 metrin erikoisnainen löydettiin kuolleena kodittomien asuntolasta. Virallinen kuolinsyy ei ole vielä tiedossa, mutta hänen isänsä Ulf Ernström uskoo, että hänen tyttärensä sydän vain lopetti lyömästä.

Kuoleman taustalla oli surullinen syöksykierre, joka alkoi Ernströmin ollessa 27-vuotias. Tuolloin hänellä diagnosoitiin skitsofrenia. Vuoden 1977 Ruotsi–Suomi-maaottelussa Ruotsin aikuisten maajoukkueessa debytoinut Ernström katosi urheilupiireistä.

Sairauden puhjettua Ernström pyrki puhumaan asiasta perheensä kanssa, pikkuveli Per kertoi Expressenille. Pikkuhiljaa juoksijan tila kuitenkin pahentui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sitten... hän vain sekosi. Hänellä oli kehosta irtautumisen kokemuksia, hän puhui oudoista asioista ja alkoi lopulta kuulla ääniä, Per Ernström kertoi.
Uransa aikana olympialaisten lisäksi kaksissa EM-kisoissa ja yksissä MM-kisoissa juossut Ernström kieltäytyi ensin lääkityksestä, mutta suostui niiden käyttöön myöhemmin. Häntä hoidettiin aikansa myös psykiatrisella osastolla.

– Joinakin ajanjaksoina hän otti lääkkeensä ja voi hyvin. Mutta sitten hänen tilansa romahti taas. Yritimme auttaa parhaamme mukaan. Hän asui ajoittain luonani ja autoimme häntä taloudellisesti, mutta... se oli vaikeaa. Hän oli ylpeä, eikä halunnut ottaa apua vastaan, Per Ernström kertoi.

– Et voi auttaa ihmistä, joka ei halua tulla autetuksi, veli jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Expressenin haastattelemien läheisten mukaan Ernström yritti selvitä skitsofreniansa kanssa omin avuin. Hän päätyi lääkitsemään itseään alkoholilla ja myöhemmin myös huumeilla.

Viime vuosien aikana perhe kuuli Ernströmistä vain silloin tällöin. Hänen poikansa Nino asui enonsa luona.

Kaikista varoitusmerkeistä huolimatta hänen kuolemansa tuli läheisille yllätyksenä.

– Oli selvää, että hänen sisällään oli surua. Elämä ei ollut mennyt kuin hän oli suunnitellut, vieroitushoidossa Ernströmin kanssa ystävystynyt Linda Schitmerlöw Wiman kertoi.