Justin Gatlin uuden skandaalin keskellä – agentin hurjat väitteet kytkevät Usain Boltin kukistajan dopingiin

Julkaistu:

yleisurheilu
Brittilehti Telegraphin mukaan Justin Gatlinin valmentaja ja manageri olivat valmiita myymään kiellettyjä aineita kovaan hintaan elokuvaväeksi naamioituneille toimittajille.
Lontoon MM-kisoissa yleisurheilumaailman shokeerannut Justin Gatlin on jälleen otsikoissa.

Vielä viime kesänä tilanne oli täysin toinen. Gatlin löi pikajuoksulegenda Usain Boltin tämän uran viimeisessä henkilökohtaisessa arvokisastartissa.

Gatlin juhli maailmanmestaruutta Lontoon 100 metrin sprinttifinaalissa. Aiemmin urallaan kahden dopingskandaalin läpi kahlannut Gatlin vaikutti tuolla voitollaan kruunanneen paluunsa radoille näyttävästi hänelle Lontoon olympiastadionilla buuanneen yleisön edessä.

Nyt brittilehti Telegraphin paljastukset ovat kuitenkin vetäneet Gatlinin takaisin dopingin maailmaan. Telegraph paljasti, että Gatlinin valmentaja Dennis Mitchell ja agentti Robert Wagner olivat olleet valmiita myymään lehden edustajalle 250 000 dollarin edestä kasvuhormonia ja testosteronia.

Telegraph kertoo saaneensa viime kesänä vihiä, että tietyt agentit ja valmentajat antoivat urheilijoilleen dopingaineita, eivätkä dopingvalvojat olleet reagoineet asiaan. Wagner oli yksi näistä agenteista. Hän on uransa aikana edustanut aiemmin yleisurheilutähdistä muun muassa Ben Johnsonia, Colin Jacksonia ja Denise Lewisia.

Telegraphin toimittajat menivät Wagnerin pakeille valeasussa. He väittivät Wagnerille olevansa elokuvaväkeä ja etsivänsä ihmisiä, jotka voisivat harjoituttaa tulevan elokuvan pääosaesittäjän huippukuntoon. Tähtinäyttelijän olisi ollut määrä esittää urheilijaa.

Gatlin kiistää

Telegraphin mukaan Wagner kertoi toimittajille avoimesti näkemyksiään siitä, miten yleistä kiellettyjen aineiden käyttö on yhä yleisurheilun parissa. Wagner myös nimesi joukon urheilijoita, jotka hänen mukaansa käyttivät aineita – ja Gatlin oli tässä joukossa mukana.

– Viimeksi olin näiden aineiden kanssa tekemisissä ennen kuin kausi loppui. Kolme kuukautta sitten. Ja tietysti heti kun kausi taas alkaa, Telegraph väittää Wagnerin sanoneen.

– Luuletko, ettei Justin (Gatlin) käytä näitä? Luuletko, ettei Dennis (Mitchell) ole tässä mukaan? Kaikki käyttävät näitä, Wagner jatkoi.


Gatlin on kiistänyt Telegraphin tuoreet väitteet, jotka liittävät hänet dopingiin. Hän antoi Mitchellille välittömästi potkut asian tultua ilmi ja kertoi Wagnerin olleen hänen asianhoitajansa vain kilpailujen järjestämisessä.

Gatlin muistutti, että hän on antanut puhtaan näytteen kaikissa testeissään viimeisen viiden vuoden ajan.

– En käytä enkä ole käyttänyt kiellettyjä aineita. Järkytyin kuultuani, että valmentajani on ollut missään tekemisissä tällaisen asian kanssa. Annoin hänelle välittömästi potkut saatuani tämän selville.

– Kaikki lakitekniset vaihtoehdot ovat mahdollisia tässä vaiheessa, sillä en anna kenenkään valehdella minusta tällä tavalla. En aio kommentoida asiaa enempää, sillä tämä on nyt oikeusasia, Gatlin kertoi tiedotteessa.

Agentti Wagnerin väittämän mukaan hän itse ja Mitchell ovat kiellettyjen aineiden asiantuntijoita. Mitchell puolestaan kertoi valeasussa olleille toimittajille, ettei hän anna kiellettyjä aineita koskaan urheilijoilleen. Wagner puhui Telegraphin toimittajille paljon ”designerdopingista” ja aineista, jotka eivät näy testeissä.


– Kun aloitin lajin parissa 1980-luvulla, kaikki käyttivät eri aineita. Sitten niitä alettiin laittaa kiellettyjen aineiden listalle. Nyt kaikki on kiinni rahasta, pitää teettää laboratoriossa sellaisia aineita, joiden varalle ei löydy testiä, Wagner kehuskeli toimittajille.

Lehdellä ei ole konkreettista näyttöä siitä, että vuoden 2017 MM-kultamitalisti olisi käyttänyt kiellettyjä aineita paluunsa jälkeen. Uudet väitteet sekä Wagnerin kovat puheet saattavat kuitenkin käynnistää tutkinnan.

Valmentajalla ja urheilijalla dopingtausta

Mitchellillä itsellään on dopingtaustaa omilta pikajuoksuvuosiltaan. Hän kärähti testissä 1998 ja sai kahden vuoden kilpailukiellon. Tuolloin hän antoi kuuluisan selityksensä ja väitti, että korkeat testosteroniarvot johtuivat viiden oluen juomisesta ja runsaasta seksin harrastamisesta.

Mitchell palasi radoille ja voitti 4x100 metrin kisassa kultaa Edmontonin MM-kisoissa 2001, mutta jäi myöhemmin kiinni ns. Balco-skandaalissa ja menetti mitalinsa.

Gatlin on puolestaan kärähtänyt aiemmin kahdesti. Ensimmäinen kahdesta kärystä tapahtui vuonna 2001 amfetamiinista. Gatlinin mukaan se johtui hänelle jo lapsena määrätyistä lääkkeistä. Lääkkeet määrättiin Gatlinilla diagnosoidun ADHD:n vuoksi. IAAF lyhensi myöhemmin juoksijan kilpailukieltoa valituksen jälkeen.

Vuonna 2006 Gatlin kärähti uudelleen, tällä kertaa korkeiden testosteroniarvojen vuoksi. Gatlin hyväksyi peräti kahdeksan vuoden kilpailukiellon. Hän säästyi elinikäiseltä pannalta annettuaan dopingviranomaisille tietoja kiellettyjen aineiden käytöstä yleisurheilun huipulla. Lopulta hän pääsi palaamaan kilparadoille 2010.

Vuoden 2004 olympiakultamitalisti on pannansa jälkeen voittanut MM-kullan lisäksi viisi MM-hopeaa sekä 2012 olympialaisissa pronssin ja Riossa hopeamitalin.