Helsingin olympiakisojen keihäsmestari on kuollut – rikkoi suomalaislegendan ennätyksen voittaessaan kultaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Helsingin olympiakisojen keihäsmestari on kuollut – rikkoi suomalaislegendan ennätyksen voittaessaan kultaa

Helsingissä olympiakultaa voittanut Cyrus Young on kuollut.

Julkaistu: 12.12.2017 11:53

Historiaa Helsingissä tehnyt keihäänheittäjä Cyrus Young on poissa.

Helsingin olympiakisoissa 1952 keihäänkeitossa kultaa voittanut Cyrus Young on kuollut. Mestari nukkui pois joulukuun kuudentena kotonaan Modeston kaupungissa, Yhdysvaltain Kaliforniassa.

Young oli kuollessaan 89-vuotias. Hän oli syntynyt 23.7.1928.

Young oli kärsinyt viimeisinä vuosinaan aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamasta muistisairaudesta. Suru-uutisesta kertoi paikallinen sanomalehti The Modesto Bee.

Young halusi nuorukaisena baseballin pelaajaksi, mutta astma esti ne haaveet. Hyvästä heittokädestä oli hyötyä myöhemmin toisaalla.

Young voitti Helsingin kisoissa keihäänheiton olympiakultaa 24-vuotissyntymäpäivänään tuloksella 73,78, joka oli uusi olympiaennätys.

Helsingin olympiakisojen keihäsmitalistit. Keskellä mestari Cyrus Young, vasemmalla hopeamies William Miller ja oikealla pronssia heittänyt Toivo Hyytiäinen.

Helsingin Sanomat kirjoitti keihäskisan tasosta 24.7.1952 numerossaan näin:

– Eilinen keihäskilpailu voidaan laskea kokonaisuutena erääksi historian suurimmista. Matti Järvisen Los Angelesissa 1932 saavuttama olympiaennätys 72,71 siirtyi muistojen joukkoon ja korkean tason osoituksena on kuudennen miehen tulos vielä niin hyvä kuin 70,37.

Youngin yllätysvoitto sai luonnollisesti myös kansainvälistä huomiota esimerkiksi uutistoimisto AP:n jutussa.

– Keihäänheittoa on pidetty suomalaisten yksityisomaisuutena.

Youngin toiveet olympiakullan uusimisesta Melbournessa 1956 murenivat nilkkavammaan, jonka hän sai vain päiviä ennen kilpailua.

Menestys nosti Youngin Yhdysvalloissa tunnetuksi henkilöksi, joka huomioitiin Hollywoodia myöten. Modesto Been mukaan näyttelijä John Wayne järjesti Youngille koekuvauksen elokuvaa varten, mutta urheilija ei innostunut ajatuksesta.

Young on edelleen ainoa miesten keihäänheitossa olympiakultaa voittanut yhdysvaltalainen.

Juttua muokattu 27.12. klo 9.40: tarkennettu, että Young on ainoa yhdysvaltalainen miesten keihäänkeiton olympiavoittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?