Yleisurheilu

Murhamies Oscar Pistoriuksen tuomio tuplaantui – päätyykö hän takaisin jengien väkivaltaisesti hallitsemaan vankilaan?

Julkaistu:

Yleisurheilu
Oscar Pistorius voi vielä valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeusasteeseen.
Tyttöystävänsä murhasta vuonna 2015 tuomitun paralympiavoittajan Oscar Pistoriuksen tuomio tuplaantui Etelä-Afrikan korkeimmassa vetoomustuomioistuimessa perjantaina.

Pistorius, 30, ampui Reeva Steenkampia, 30, kolme kertaa kuolettavasti kylpyhuoneen oven läpi 14.2.2013. Pistorius kertoi luulleensa Steenkampia murtovarkaaksi.

Pistorius sai alun perin kuuden vuoden tuomion, jota hän istuu parhaillaan eteläafrikkalaisessa vankilassa. Uusi tuomio on 15 vuotta, josta Pistorius istuu 13 vuotta ja viisi kuukautta, koska hänen jo suorittamansa aika otettiin huomioon.

Tuomio ei ole välttämättä lopullinen, sillä Pistorius voi vielä viedä asian perustuslailliseen oikeusistuimeen, joka on Etelä-Afrikan korkein oikeusaste.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pistoriuksen asianajajat eivät ole vielä ilmoittaneet, valittavatko he tuomiosta.

Ex-juoksijan olot voivat muuttua lähiaikoina kuitenkin paljon.

Pistorius määrättiin alun perin erityisvartioituun Kgosi Mampuru II -vankilaan, mutta viime vuonna hän sai pyynnöstä siirroon Atteridgeville Correctional Centreen. Siellä tuomiotaan suorittavat vaarattomina pidetyt vangit, joiden tuomio on korkeintaan kuusi vuotta.

Vankilassa on muun muassa puutarha ja omat kylpyammeet. Pistoriuksen on kritisoitu saavan erityiskohtelua urheilustatuksensa vuoksi.

Nyt on kuitenkin mahdollista, että Pistorius siirretään takaisin edelliseen vankilaansa. Olot ovat huomattavasti karummat kuin hänen nykyisessään paikassaan.

The Sunin vuonna 2016 tekemässä raportissa kuvaillaan, kuinka jengit hallitsevat Kgosi Mampuru II:a.

Jengien jäsenet vaativat muilta vangeilta suojelurahaa sekä uhkailevat raiskauksella ja HIV-tartunnalla. Vankilassa on noin 7 000 vankia, ja siellä vallitsee ankara nokkimisjärjestys.

The Independent uutisoi vuonna 2014 erään vankilassa tuomiotaan istuvan jengipomon ilmoittaneen, että hän aikoo tappaa Pistoriuksen.

Lehden mukaan vangit pysyvät selleissään 23 tuntia vuorokaudessa. Viime heinäkuussa vankilassa puhkesi kapina, ja vangit hyökkäsivät vartijoiden kimppuun. Yksi vartija loukkaantui välikohtauksessa.

Pistoriuksen veli Carl Pistorius kommentoi uutta tuomiota Twitterissä.
– Hajalla. Sydän särkynyt. Järkyttynyt, hän twiittasi.

Steenkampin perheen tiedottaja kommentoi tuomiota Reutersille.

– Tämä on heille hyvin emotionaalista. Heidän luottamuksensa oikeuslaitokseen palasi tänä aamuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt