SUL:n kenttäväki pelkää liiton maineen romahtavan – hallitukselta edellytetään toimia kapinaliikkeen hiljentämiseksi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

SUL:n kenttäväki pelkää liiton maineen romahtavan – hallitukselta edellytetään toimia kapinaliikkeen hiljentämiseksi

Lauantaina kokoontunut Suomen urheiluliiton liittovaltuusto keskusteli pitkään kiertokirjeistä, joissa mustamaalataan yleisurheilun johtoportaan väkeä.

SUL myi viime vuoden lopulla osuutensa Espoossa sijaitsevasta Otahallista. Kaupan nopea toteutus puhutti liittovaltuustossa lauantaina.

18.11.2017 19:25

Kiertokirje on vanha suomalainen perinne, ja sen avulla urheilujärjestöt ovat yrittäneet pitää yhteyttä kenttäväkeen. Tämän viikon aikana kiertokirjeeseen ovat turvautuneet tahot, jotka toimivat järjestäytyneen urheiluliikkeen ulkopuolella. Ja nyt puhutaan lajista nimeltä yleisurheilu.

Suomen urheiluliiton (SUL) liittovaltuuston jäsenet ovat saaneet sähköpostiinsa puolentusinaa kirjettä, joissa on esitetty vahvoja syytöksiä liiton puheenjohtajaa, toimitusjohtajaa ja hallitustakin kohtaan. Asiaa on ehditty käsitellä julkisuudessakin ainakin iltapäivälehtien palstoilla.

Kirjekampanja oli ajoitettu viikolle, jonka päätteeksi liittovaltuusto kokoontui Pasilassa. Kyseessä taisi olla yleisurheiluväen viimeinen tapaaminen Radiokadulla, sillä SUL ”lännettyy” ja muuttaa lähiaikoina Valo-talosta Helsingin Pitäjänmäkeen lähelle Vermon ravirataa.

Tuohtumus oli käsinkosketeltavissa

Kiertokirjeet puhuttivat jo perjantaina, jolloin SUL:n hallitus kokoontui. Sama meno jatkui lauantaina liittovaltuustossa.

– Suuri osa kokouksen alusta meni asian käsittelyyn koska kaikki olivat siitä kiinnostuneita, SUL:n puheenjohtajana viisi vuotta toiminut Vesa Harmaakorpi sanoo.

SUL:n puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi. Kuva vuodelta 2014.

Hänen mukaansa rata- ja kenttäurheiluväki oli tuohtunut viestittelystä.

– Vallalla oli yleinen harmitus, kun tällaista levitellään ja vielä nimettömänä.

Keskustelun jälkeen kokous päätyi yksimieliseen kommunikeaan.

– Selvityksen saatuaan valtuusto antaa täyden tuen hallitukselle ja toimivalle johdolle sekä edellyttää hallitukselta tarpeellisia toimenpiteitä SUL:n ja yleisurheilun mustamaalauskampanjan lopettamiseksi, tilanteen normalisoimiseksi sekä tiedottamista asiaan liittyvistä päätöksistä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Ryhtyykö hallitus nostamaan syytteitä kunnianloukkauksesta?

– Siitä ei ollut tarkemmin puhetta, ja kun kirjeet ovat anonyymejä, kätemme ovat varsin sidotut, Harmaakorpi sanoo.

Hän ei halua lähteä hätiköityyn vastahyökkäykseen.

– Laissa on määritelty tietyt toimintatavat, mutta tärkeintä olisi tilanteen rauhoittaminen.

Sponsorikato

SUL on menettänyt viime vuosina isoja sponsoreita, joten toiminnan jatkamiseksi nykyisessä laajuudessa tarvitaan satojen tuhansien lisätuloja. Niitä neuvotteluja käydään parhaillaan ja yritetään viritellä lisää, eikä oman väen käymä parjauskampanja näytä hyvältä mahdollisten yhteistyökumppaneiden silmissä.

– Olemme huolissamme tämän kampanjan aiheuttamasta imagotappiosta. Yritykset ovat tarkkoja maineestaan eivätkä välttämättä halua olla mukana lajeissa, joiden maine on kyseenalainen.

Miksi isot tukijat ovat jättäneet laivan?

– Eri syitä. Uusilla päättäjillä on saattanut olla eri näkemykset yhteistyökumppanien valinnasta.

Vuonna 2018 Ruotsi-maaottelu järjestetään Tampereella, mikä tietää tuottoja SUL:lle, mutta jatkossa tarvitaan lisää tukijoita.

– Tarvitsemme muutaman satatuhatta lisärahoitusta, Harmaakorpi arvio.

 Bisnestaustainen toimitusjohtaja haussa

Hallituksen talousosaaminen sai pirteän lisän lauantaina, kun entinen 10-ottelija Sami Itani valittiin johtoportaaseen. Itani on väitellyt Aalto-yliopistossa tohtoriksi kansainvälisestä kaupasta, joten libanonilaistaustaisella nuoren polven edustajalla lienee tuoreita ideoita yhteistyökumppaneiden kiinnostuksen herättämiseen.

SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä on jäämässä eläkkeelle kesällä 2018 ja uuden veturin hankinta on jo käynnistynyt. Mäkelällä oli vahva valmentajatausta, mutta monissa muissa asioissa hän olisi tarvinnut ammattiapua. Uudelta toimitusjohtajalta odotetaankin liike-elämän tuntemusta.

– Bisnestaustasta ei ole haittaa, Harmaakorpi raamittaa ihannekandidaatin.

Ruotsi-ottelu järjestetään ensi kesänä Tampereella.

Liittovaltuustolle esiteltiin myös liiton toimiston uusi organisaatio, jossa toiminnot jaetaan huippu-urheiluyksikköön ja liiketoimintayksikköön. Jälkimmäistä vetää tuore rekrytointi Tuuli Taskinen.

Tilattuja puheenvuoroja

Puheenjohtajan mukaan ainoastaan yhdessä puheenvuorossa esitettiin ymmärrystä kirjekyyhkyjen ahkeralle siipien räpyttelylle.

– Mutta kukaan ei lähtenyt jatkamaan keskustelua siihen suuntaan, Harmaakorpi kertoo ja viittaa kokoussalissa vallinneeseen hartaaseen tunnelmaan.

Kun Ilta-Sanomat soitti muutamalle liittovaltuuston jäsenelle, kuva kokouksen kulusta tarkentui.

– Vaikutti siltä, että salissa pidettiin etukäteen tilattuja puheenvuoroja, joissa ylistettiin puheenjohtajaa ja hänen saavutuksiaan. Hieman tulivat Neuvostoliiton kommunistipuolueen kokoukset mieleen, eräs valtuutettu sanoo.

Suurten seurojen edustajien kehuttua liiton johtoa kriittiset äänet päättivät pitää mölyt mahassaan.

IS:n lähteen mukaan salissa esitettiin myös puheenvuoro, jossa kritisoitiin voimakkaasti hallituksen toimia viime vuoden lopulla tehdyn Otahalli-kaupan yhteydessä. Kyseisen henkilön mielestä hallitus oli hätiköinyt päätöstä tehdessään eikä kysynyt jäsenistön mielipidettä, vaikka kyseessä oli miljoonaluokan kauppa.

Harmaakorven mukaan päätös piti tehdä nopeasti, jotta vältyttiin uusilta neuvotteluilta.

– Jos kauppa olisi mennyt vuoden 2017 puolelle, Espoon kaupungin varaama määräraha olisi pitänyt neuvotella uudelleen.

 Kampanja voi liittyä puheenjohtajapeliin

Harmaakorpi sanoo kokeneensa raskaat syytökset painostavina, vaikka sieluun ei ole säröä tullutkaan.

– Olen nukkunut hyvin enkä ole syytöksistä huolissani prosentinkaan vertaa, mutta sen sijaan olen huolissani, mikäli keskustelu vielä jatkuu.

Eikö kirjeessä ollut yhtään kohtaa, joka olisi pitänyt paikkansa?

– Ei tuolla salissa ainakaan sellaista nostettu esille, Harmaakorpi sanoo ja viittaa piirien valitsemien luottohenkilöiden tukeen.

Harmaakorpi arvelee kirjeiden takana olevan muutaman hengen joukko.

– Tietty ydinjoukko ja sitten hang around -jäseniä, Harmaakorpi kuvailee katu-uskottavasti.

Kirjekampanja käynnistyi viikko sitten eli pian sen jälkeen, kun SUL:n nimitysvaliokunta oli esittänyt nimilistan hallitukseen ehdolla olevista henkilöistä.

– Olisivatko jotkut sellaiset ihmiset, joiden nimeä ei löytynyt hallituslistasta, lähteneet levittämään vääriä tietoja liiton johdosta, Harmaakorpi miettii.

Seuraavalla puheenjohtajalla pidempi pesti

Harmaakorvella tulee marraskuussa 2018 kuusi vuotta täyteen puheenjohtajana, eivätkä säännöt salli jatkoa. Uudella puheenjohtajalla on mahdollisuus pidempään pestiin, sillä lauantaina tehdyn sääntömuutoksen jälkeen puheenjohtajan toimikautta pidennettiin kahdesta kolmeen vuoteen, joten sama henkilö voi roikkua nuijan varressa yhdeksän vuotta.

– Joku puheenjohtajuutta tavoitellut henkilö saattoi jäädä rannalle hallitukseen ehdotettujen listalta, mikä ehkä aiheutti katkeruutta ja sai tarttumaan kynään, Harmaakorpi jatkaa pohdiskeluaan.

Harmaakorpi on kiertänyt loka–marraskuussa Suomea seurafoorumeissa ja valmentajatapaamisissa, eikä ole niissä törmännyt protestiliikkeen edustajiin.

Edit 19.11.2017 klo 10.25: Poistettu kohta, jossa kerrotaan seurapalvelujen siirtyvän liiketoimintayksikön alaisuuteen. Seurapalvelut ja valmennus muodostavat huippu-urheiluyksikön.

SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä on jäämässä eläkkeelle.

Espoon Otahalli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?