Keihäshirmu Antti Ruuskanen on onnellinen isältään saamistaan elämänopeista: ”Sitä toivoisi kaikille” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihäshirmu Antti Ruuskanen on onnellinen isältään saamistaan elämänopeista: ”Sitä toivoisi kaikille”

Antti Ruuskanen on kiitollinen isälleen muiden muassa siitä, ettei ole tullut leuhkaksi.

Pekka Ruuskanen on opettanut pojalleen Antille (kuvassa) nöyryyttä.

12.11.2017 8:15

Antti Ruuskanen muistaa hyvin keihäsuransa alun. Hän aloitti heittämisen perheensä kotitilan pihamaalla isoveljensä Olli-Pekan kanssa.

– Joskus keihäs osui lipputankoon, joskus se napsahti navetan katolle. Jossain vaiheessa pellot kävivät lyhyiksi ja piti siirtyä muualle heittämään, Ruuskanen muisteli Ilta-Sanomissa elokuussa 2014, kun hän oli palannut Zürichistä Pielavedelle EM-kultamitali kaulassaan.

Ruuskasen uran alkuhetket muistaa mainiosti myös hänen isänsä Pekka. Hän muisteli tuolloin veljesten viskelleen kotipihalla ukin vanhaa rottinkisauvaa.

Sunnuntaina Antti ja Pekka kohtaavat jälleen – nyt isänpäivän merkeissä.

– Varmasti tulee kotitilalla pistäydyttyä. Perinteisesti siellä on ollut isänpäivän kakkukahvit, Ruuskanen sanoi yhteistyökumppaninsa tilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

Useissa arvokisoissa mukana ollut Antti Ruuskanen harjoitteli pikkuvesselinä viskelemällä ukkinsa vanhaa rottinkisauvaa.

Ruuskasen mukaan isällä on ollut tärkeä merkitys hänen urheilu-uralleen.

– Hän on näyttänyt minulle lapsuudessani liikunnallisuutta. Se on tullut minulle perheen kautta, ja sitä toivoisi kaikille.

Pekka Ruuskanen ei ole ollut missään vaiheessa mukana Antin valmennuksessa.

– Ja se onkin parempi, ettei ole ollut. Isä-poika-valmennussuhde ei olisi kyllä toiminut meidän kohdallamme, molemmat olemme sen verran äkkipikaisia. Olisi varmaankin mennyt kiistelyn puolelle, Ruuskanen sanoi nauraen.

– On hyvä, että hän on ollut isänä, ja valmentajat ovat sitten valmentaneet.

Mistä olet isälle kiitollinen?

– Siitä, että olen saanut harrastaa ja että hän on opettanut minulle työnteon. Ja nöyryyden, etten ole tullut liian leuhkaksi – enkä tule.

– Hän on opettanut, miten pidetään jalat maassa, miten ollaan kohteliaita ja arvostetaan vanhempia ihmisiä.

Ruuskasen olkapää tähystettiin syyskuussa 2016. Kuntoutuminen vei niin pitkään, ettei hän pystynyt kilpailemaan ollenkaan kauden 2017 aikana. Se oli kova paikka nyt 33-vuotiaalle heittäjälle.

Antti Ruuskasen tyylinäyte Turussa kesällä 2016.

– Operaatio oli kuitenkin tarpeellinen. Ja se olisi ollut vielä pahempi, jos olisin aloittanut kilpailukauden terveenä ja olisi mennyt tosi hyvin ja sitten olisi tullut loukkaantuminen, jonka takia MM-kisat jäävät väliin.

– Tällä iällä tietysti harmittaa jokainen arvokisa, joka jää välistä.

Kisakausi meni ohi suun, mutta Ruuskanen pystyi kuitenkin harjoittelemaan ja kuntouttamaan olkapäätään. Hän koki olleensa syyskuussa peruskunnon osalta uransa parhaassa iskussa.

Antti Ruuskanen on joutunut olemaan pitkällä kilpailutauolla.

Tulevalla kaudella hänen tavoitteinaan ovat EM-mitaliputken jatkaminen sekä oman ennätyksen siirtäminen 90 metrin paremmalle puolelle.

Pitkän kisatauon jäljiltä pielavetisellä on kova himo päästä kilpailemaan.

Aiotko kilpailla jo talven aikana esimerkiksi harjoitusleirin yhteydessä?

– Kilpailen ehkä pilkkikisoissa. Keihäskisoihin en kyllä lähde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?