Tyttöystävänsä murhasta tuomitun Oscar Pistoriuksen tapaus uudelleen oikeudessa – tuomio voi moninkertaistua - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tyttöystävänsä murhasta tuomitun Oscar Pistoriuksen tapaus uudelleen oikeudessa – tuomio voi moninkertaistua

Syyttäjä vaatii urheilijatähdelle kovempaa tuomiota.

Oscar Pistorius sai alun perin kuuden vuoden tuomion mallityttöystävänsä Reeva Steenkampin murhasta.

4.11.2017 19:30

Tyttöystävänsä murhasta vuonna 2015 tuomittu paralympiavoittaja Oscar Pistorius istuu parhaillaan kuuden vuoden tuomiotaan.

Eteläafrikkalainen Pistorius ampui Reeva Steenkampia, 30, kolme kertaa kuolettavasti kylpyhuoneen oven läpi 14.2.2013. Pistorius kertoi luulleensa Steenkampia murtovarkaaksi.

Syyttäjä pitää Pistoriuksen, 30, saamaa tuomiota aivan liian lievänä ja on valittanut asiasta korkeimpaan oikeuteen. Tapaus oli uudelleenkäsittelyssä eteläafrikkalaisessa tuomioistuimessa perjantaina.

Syyttäjän mukaan Pistorius ei ole osoittanut suurta katumusta teostaan. Syyttäjän mielestä tuomion antanut tuomari pani liikaa painoarvoa Pistoriuksen vammalle, minkä vuoksi urheilijatähti sai liian lievän tuomion.

– Murha on murha, pääsyyttäjä Andrea Johnson kertoi viisihenkiselle tuomaripaneelille perjantaina.

– Hän ei ole osoittanut aitoa, emotionaalisesti raskasta katumusta.

Syyttäjä vaatii Pistoriuksen alkuperäisen kuuden vuoden tuomion kumoamista ja muuttamista 15 vuodeksi, mikä on minimituomio murhasta Etelä-Afrikassa.

Oscar Pistorius kilpaili 400 metrillä Lontoon olympialaisissa.

Pistorius itse ei ollut paikalla käsittelyssä, sillä hän istuu parhaillaan tuomiotaan pretorialaisessa vankilassa. Urallaan kuusi paralympiakultaa voittanut juoksija on istunut tuomiostaan noin vuoden.

Korkein oikeus ei antanut päätöstä vielä perjantaina. Tuomiota odotetaan kahden viikon sisällä. Se tehdään paneelin enemmistöpäätöksellä.

Pistoriuksen muita vankeja parempi kohtelu on herättänyt arvostelua.

Pistorius sai pyynnöstä siirron Atteridgevillen vankilaan, joka on hänen aiempaa Kgosi Mampuru II -vankilaa huomattavasti mukavampi: Se on suunniteltu liikuntavammaisille vangeille, ja siellä on muun muassa kylpyammeet. Pihalla on suuri puutarha ja paljon puita. Normaalisti vankilaan määrätään vain alle kuuden vuoden tuomion saaneet vangit.

Lisäksi Pistorius sai niin kutsutun myötätuntovapaan mennäkseen isoäitinsä muistotilaisuuteen.

Oscar Pistorius ja Reeva Steenkamp vuonna 2012 neljä kuukautta ennen ampumatapausta.

Pistorius on yksi tunnetuimpia paraurheilijoita. Hän voitti hopeaa vammattomien MM-kisoissa 4 x 400 metrin viestistä. Hän teki historiaa Lontoossa 2012 olemalla ensimmäinen proteeseilla olympialaisissa juossut sprintteri.

Pistorius syntyi ilman kumpaakin pohjeluuta, ja hänen molemmat jalkansa amputoitiin polven alapuolelta hänen ollessaan 11 kuukauden ikäinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?