Yleisurheilun kattojärjestön Suomen Urheiluliitto ry:n hallitus siunasi 19. joulukuuta 2016 kaikessa hiljaisuudessa kaupat, joissa Espoon kaupunki osti liiton 25 prosentin osuuden Otahalli Oy -kiinteistöyhtiöstä 1 050 000 eurolla. Liitto myi osuutensa Alvar Aallon piirtämästä, 1950-luvulla rakennetusta harjoitushallista, neljänneksen 9 818 neliön tontista sekä samansuuruisen osuuden 2 370 neliön käyttämättömästä rakennusoikeudesta. Espoo omistaa kokonaisuudesta nyt 50 prosenttia.
Rakennus sijaitsee Otaniemessä, jonne on rakennettu Länsimetron asema. Tontti sijaitsee useiden suuryhtiöiden pääkonttorien, Aalto-yliopiston ja merkittävän tiedebisneksen välittömässä tuntumassa, lähitulevaisuudessa tasavallan arvokkaimpiin kuuluvan maa-alueen päällä.
Huonokuntoiselta Otahallilta puuttuu suojelupäätös, joten ei ole mahdotonta, että yleisurheilijoille ja hallin muille liikkujille rakennetaan harjoituspaikka toisaalle ja tontille nousee suurimmillaan jopa 15 000 kerrosneliön asuin- ja toimistokompleksi merenrannan välittömään läheisyyteen.
Kun Ilta-Sanomat tammikuussa uutisoi kaupasta, osa SUL:n luottamushenkilöistä kuuli ylipäätään ensimmäisen kerran, että liitto oli omistanut tällaisen omaisuuden, jonka myynnillä järjestön vuoden 2016 tulos näytti plussaa noin 1,2 miljoonaa euroa.
Kun jotkut luottamushenkilöt ja muut yleisurheiluihmiset ovat tutustuneet Otaniemen, Tapiolan ja muun Länsimetron vaikutusalueen tonttimaan hintatasoon, kauppa ei enää näytäkään SUL:n kannalta neronleimaukselta. Asiasta lienee luvassa keskustelua, kun SUL:n liittovaltuusto kokoontuu marraskuussa.
– Raaimman arvion esitti espoolainen kiinteistöalan huippuasiantuntija, jonka mukaan Urheiluliitto olisi myynyt miljoonalla potentiaalisesti jopa yli seitsemän miljoonan omaisuuden, sanoo kauppaan perehtynyt laji-ihminen, asian arkaluontoisuuden vuoksi nimettömänä.
SUL sai kaupassa joka maaneliöstä 428 euroa. Esimerkiksi aiemmin 2016 Espoo myi Tapiolasta, runsaan kilometrin päästä Otahallista, insinööritoimistolle maa-alueen, joka oli noin 100 neliötä pienempi kuin SUL:n osuus Otahallin tontista. Neliöhinnaksi tuli 2 748 euroa.
Urheiluliiton hallituksessa parasta osaamista espoolaisesta hintatasosta edustaa kaupunginvaltuutettu Kimmo Oila (kok), joka istuu myös Länsimetro Oy:n ja paikallisseura Espoon Tapioiden hallituksessa.
– Markkinahinnalla SUL:sta olisi tullut velaton, ja rahalla olisi ratkaistu liiton ja koko lajin ongelmat pitkäksi aikaa. Mikä tahansa muukin menettely olisi ollut liitolle järkevämpi kuin tämä eli vaikka jääminen tontti- ja kiinteistöosuuden omistajaksi ja tulevaksi hyödyntäjäksi, Ilta-Sanomien lähde kertoo.
Otahallin ulkoistettu liikuntabisnes on useimpina vuosina taannut Urheiluliitolle merkittäviä tuottoja.
Jos viime vuoden tilinpäätös näytti yli miljoonaa plussaa, seuraavaa, kuluvalta vuodelta, odotetaan SUL:ssa eri tunnelmissa. Esimerkiksi Rion olympiakauden jälkeinen suursponsoripako merkinnee liitolle useiden satojentuhansien eurojen tappioita.
SUL: hintapyyntö perustui analyysiin
Urheiluliiton puolesta Otahalli Oy -kauppakirjan allekirjoittanut puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi kertoo Ilta-Sanomille, että monien erittäin vaatimattomaksi arvelema 1 050 000 euron hintapyyntö perustui analyysiin:
– Tilasimme ulkopuoliselta asiantuntijalta arviokirjan. Emme kilpailuttaneet kauppaa. Myyntipäätöksen teki liiton hallitus, Harmaakorpi muisteli tiistaina.
Puheenjohtajan mukaan kauppapäätös perustui pitkälti siihen, ettei liitto katso strategiseksi toiminnakseen kiinteistöomistusta.
Otahalli myytiin Espoon kaupungille.
Urheiluliiton hallituksen kokouspöytäkirjat eivät ole julkisia asiakirjoja, toisin kuin esimerkiksi ylempänä mainittu kauppakirja.
– Otahalli tarvitsee mittavan peruskorjauksen, josta syntyvät erittäin merkittävät kulut huolettivat Urheiluliittoa. Katsoimme, että useat järkisyyt puolsivat tätä kauppaa, Harmaakorpi kommentoi.
Espoon ja Urheiluliiton väliseen kauppakirjaan neuvoteltiin lisälauseke, jota puheenjohtaja pitää tärkeänä. Jos Espoo jostain syystä luopuu osakkeistaan Otahalli Oy:ssä, halli puretaan tai se siirtyy esimerkiksi muiden urheilulajien käyttöön, Espoo sitoutuu kaikissa tilanteissa turvaamaan yleisurheilun sisäharjoittelumahdollisuudet. Jos kaupunki rikkoo lisälausekkeen ehtoja, se maksaa SUL:lle sopimuskorvausta 2,1 miljoonaa euroa.
Vesa Harmaakorpi on SUL:n puheenjohtaja.