Mikaela Ingberg kertoo kirjassa: ”Nukuin kuukauden istuma-asennossa ja söin vain suklaalevyn päivässä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mikaela Ingberg kertoo kirjassa: ”Nukuin kuukauden istuma-asennossa ja söin vain suklaalevyn päivässä”

Mikaela Ingbergin menestyksekäs ura oli loukkaantumisten sävyttämä.

Julkaistu: 12.10.2017 9:56

Ex-keihäänheittäjä kärsi urallaan lukuisista loukkaantumisista.

Entinen keihäänheittäjä Mikaela Ingberg voitti urallaan MM-pronssia, kaksi EM-hopeaa ja lukuisia SM-mitaleita.

Hänen uransa päättyi loukkaantumiseen vuonna 2010, mutta hän kärsi monista vammoista myös aktiiviuransa aikana.

– Minulla on luonnostaan yliliikkuvat nivelet ja yliojentuvat polvet, mikä on ollut sekä siunaus että vitsaus, Ingberg kertoo Urheilun kipupisteet -kirjassa (Finn Lectura).

Jo alle kaksikymppisenä hänellä oli ollut jo paljon ongelmia heittokäden kyynärpään ja polvien kanssa. Häneltä leikattiin hyppääjän polvi 19-vuotiaana, ja pari vuotta myöhemmin hänen kylkiluunsa löi yhteen lonkkaluun kanssa kauden ensimmäisessä kilpailussa.

– Röntgenkuvista löytyi rustokertymä alimman kylkiluun päältä. Lääkäri sanoi, että kylkiluu pitäisi poistaa, jos kipu ei hellittäisi. Kivut katosivat onneksi muutamassa viikossa, Ingberg kertoo kirjassa.

Olkapää kuntoon ilman leikkausta

Seuraavina vuosina loukkaantumiset olivat riesana joka vuosi: Ingberg kärsi muun muassa rasitusmurtumasta nilkassa, ylikunnosta ja olkapään ongelmista.

Olkapään kiertäjäkalvosimessa oli todettu syksyllä 2001 repeämä. Ingberg päätti kuitenkin kuntouttaa olkapään ilman leikkausta, ja kaudesta tuli loppujen lopuksi hyvä: seuraavana vuonna hän otti EM-pronssia.

Ingberg juhli EM-pronssia Münchenissä 2002.

Huolellisesta kuntouttamisesta huolimatta olkapään kunto huononi, eivätkä kortisonipiikit auttaneet. Lopulta se leikattiin syksyllä 2004. Seuraavana kesänä Ingberg heitti MM-kisoissa, mutta vaikka olkapää kesti, polvessa vihloi. Sieltä paljastui ärtynyt limapussi, joka parani kuitenkin nopeasti.

Karmea ääni olkapäästä

Sitten tuli pahin isku. Harjoituskausi meni loistavasti kevääseen 2010 asti. Ingberg lähti harjoitusleirille Yhdysvaltoihin tarkoituksenaan tehdä kovia harjoituksia ja valmistautua kesään. Tavoite oli saada EM-mitali Barcelonasta syntymäpäivän kunniaksi.

Ingberg lopetteli salitreeniä ja oli tekemässä viimeistä penkkipunnerrussarjaa.

– Kun laskin nostoa alas, olkapäästä kuului hurja ääni, kuin kangas olisi revennyt. Huusin, varmistajat ottivat painot kiinni, ja vedin kädet rinnalleni. Ensin luulin, että olkanivel lähti sijoiltaan, mutta ääni oli niin karmea, että tiesin jotain menneen pahasti rikki, Ingberg kertaa.

Magneettikuvat paljastivat karmean totuuden: Ylempi lapalihas ja toinen köysijänne olivat kokonaan irti – uusi leikkaus oli edessä.

Operaatio oli iso, ja lääkäri oli sitä mieltä, että Ingbergin ura olisi ohi.

– Se oli melkein kuin pieni kuolema, hän muistelee.

Muutto vanhempien luo

Leikkauksesta toipuminen oli raskas urakka.

– Jouduin nukkumaan kuukauden istuma-asennossa, koska en kivun takia pystynyt makaamaan kunnolla. Kipulääkkeen ja jääpussin voimalla pystyin nukkumaan kaksi tuntia kerrallaan, mutta sitten kipu yltyi taas sietämättömäksi.

Ingberg joutui muuttamaan vanhempiensa luo, koska hän tarvitsi apua kaikessa, jopa hiusten pesussa.

– Elin kaksi kuukautta sohvalla, enkä syönyt juuri muuta kuin suklaalevyn päivässä. Söin vuoron perään suklaata ja särkylääkkeitä. En ollut tippaakaan kiinnostunut ihmisten näkemisestä.

Ingberg palkittiin Esikuvana Urheilugaalassa 2012.

Uusi työprojekti auttoi Ingbergin lopulta tolpilleen. Urheiluliiton silloinen puheenjohtaja Antti Pihlakoski tarjosi hänelle töitä EM2012-kisatoimikunnasta.

Vaikeitakin hetkiä silti tuli.

– Kävin tutustumassa Barcelonan EM-kilpailuihin, jossa minun oli tarkoitus lopettaa urani. Katsoin siellä syntymäpäivänäni naisten keihään finaalia, jossa juhlivat muut heittäjät. Vaikka katsominen tuntui kauhealta, halusin käydä sen tunneskaalan läpi.

Ingberg, 43, työskentelee nykyään Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön asiantuntijana. Hän on mukana parhaillaan esitettävässä Mestareiden mestari -kilpailuohjelmassa, jossa entisen huippu-urheilijat kisaavat toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?