Tällaista Usain Boltin elämä on lopettamisen jälkeen – nyt taotaan huimasti rahaa! - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tällaista Usain Boltin elämä on lopettamisen jälkeen – nyt taotaan huimasti rahaa!

Usain Boltin elämä muuttui suuresti, kun hän jätti kilpa-areenat.

Usain Boltin (toinen vas.) taustatiimi on kymmenen hengen kokoinen. Heistä vuonna 2016 otetussa kuvassa ovat supertähden hyvä ystävä Nugent Walker (vas.), Ricky Simms (oik.) ja Simmsin vaimo Marion Steininger.

30.9.2017 6:05

Maailman tunnetuimman yleisurheilijan Usain Boltin asioidenhoitaja Ricky Simms vastaa Ilta-Sanomille puhelimitse Lontoosta myöhään illalla.

Vaikka 31-vuotiaan Boltin juoksut on nyt juostu, supertähden kalenteri on buukattu täyteen ensi syksyyn saakka. Niin myös managerin, jolle pitkät työpäivät ovat arkipäivää.

– Usainia koskevia yhteydenottoja tuli tänään sähköpostitse ja puhelimitse noin 300 – siis sponsoriasioita, tapahtumakutsuja, fanipostia ja sen sellaista. Peruspäivät ovat olleet tällaisia siitä asti, kun Usain löi läpi Pekingissä 2008, irlantilainen Simms kertoo IS:lle.

Simms on toimitusjohtajana PACE Sports Management -manageritoimistossa, joka on toiminut Boltin asioidenhoitajana vuodesta 2003 lähtien.

Irlantilainen on juuri saapunut viikon kestäneeltä Boltin Aasian- ja Oseanian-kiertueelta, joka sisälsi reilun viikon kestäneitä mainoskuvauksia Japanissa sekä Australiassa.

Reissu oli vasta alkusoittoa sille, mitä on luvassa ennen ensi syyskuuta. Simms arvioi, että Boltin ulkomailla sponsori- ja edustustilaisuuksissa sekä mainoskuvauksissa vietettävien matkapäivien määrä nousee noin 210–240 kappaleeseen.

– Vertailua voi hakea Usainin kilpauralta, jolloin määrät pyörivät reilussa sadassa. Olemme sopineet, että joulun aika on sentään rauhoitettu, Simms sanoo.

Ylivoimainen tulokuningas

Bolt oli vuodet 2008–17 yleisurheilun suvereeni vetonaula. Ylivoiman kokoluokan voi sisäistää, kun vertailukohdaksi otetaan vuosiansiot.

Kahdeksankertainen olympiavoittaja ja 11-kertainen maailmanmestari lopetti uransa tähän kauteen.

Ennen Boltia yksikään yleisurheilija ei ollut yltänyt 10 miljoonan dollarin tuloihin, mutta jo pelkästään pääsponsori Puman Boltille maksama vuosikorvaus on ollut kahdeksannumeroinen koko 2010-luvun. Sopimus Puman kanssa jatkuu vuoteen 2025 asti.

– Muistan sanoneeni vuonna 2008, että Usainista tulee vielä ensimmäinen 10 miljoonan vuosiansioihin pääsevä yleisurheilija. Moni nauroi minulle silloin päin naamaa, mutta rajan rikkoutumisessa ei mennyt kauan, Simms kertoo.

Puman lisäksi Boltin sponsoreihin kuuluu myös tusinan verran muita yritysmammutteja, esimerkiksi energiajuomayhtiö Gatorade, luksuskellovalmistaja Hublot, luottoyhtiö Visa ja teleyhtiö Virgin Media.

Usain Bolt toimii myös ranskalaisen samppanjamerkin keulakuvana.

Kun talouslehti Forbes arvioi urheilijoiden tämänvuotisia tuloja, Boltin ansiot kohosivat 34,2 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin eli noin 29 miljoonaan euroon.

 Muistan sanoneeni vuonna 2008, että Usainista tulee vielä ensimmäinen 10 miljoonan vuosiansioihin pääsevä yleisurheilija. Moni nauroi minulle silloin päin naamaa, mutta rajan rikkoutumisessa ei mennyt kauan.

Summa oli noussut kahdella miljoonalla viime vuodesta, jolloin lehden mukaan Bolt ansaitsi noin kymmenen kertaa enemmän kuin muut yleisurheilun tähtikategorian ykkösnimet, esimerkiksi miljoonaluokan sponsorisopimuksista nauttiva kestävyysjuoksija Mo Farah.

Ykköstila ei ole uhattuna

Järjestys ei ole muuttumassa lähiaikoina, sillä Boltin tuloista vain muutama prosentti muodostui kilpailemisesta.

Huomionarvoista on se, ettei Boltin suorituksilla ollut suurta merkitystä palkkioissa, vaan pelkkä jamaikalaisen ilmestyminen lähtöviivalle verotti järjestäjien kukkaroa 250 000–300 000 eurolla.

– Usain pysyy legendana, mutta kaikkien tähtien tavoin hänenkin brändinsä haalenee väistämättä vuosien myötä. Sanotaan nyt kuitenkin näin, että hänen tulotasonsa pysyy vähintään tällä tasolla ainakin seuraavat pari vuotta, Simms sanoo.

Usain Bolt ja Ricky Simms ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2003 alkaen.

Edelliseen viitaten Simms kertoo, että Boltin sponsorisopimuksissa on ajateltu jo viime vuodet aiempaa kauaskantoisemmin.

– Koska tulovirrat eivät voi pysyä pitkään samanlaisina, olemme viime vuosina neuvotelleet kertapalkkioiden sijaan osuuksia yrityksistä, joiden kanssa teemme yhteistyötä.

– Näin pystymme takaamaan Usainille ja hänen läheisilleen tasaisemman – ja hyvässä lykyssä jopa suuremman – toimeentulon useiksi vuosiksi, Simms kertoo.

Yleisurheilijalle ennennäkemättömästä julkisuusbuumista huolimatta Bolt ei ole Simmsin mukaan ilmoittanut, että haluaisi vetäytyä pois parrasvaloista ainakaan lähivuosina.

– Jos hän haluaa tehdä 300 päivää töitä vuodessa, sille ei ole mitään estettä. Jos taas 3–4 vuoden kuluttua hän haluaa painaa jarrua, sitten tehdään niin. Hän on kuskin paikalla.

PACE Management Sports

USAIN BOLT allekirjoitti sopimuksen PACE Management Sports -manageritoimiston kanssa Pariisin MM-kisoissa 2003 (ei kilpaillut kisoissa).

RICKY SIMMSIN lisäksi Boltin asioita hoitaa yhdeksän muuta henkilöä, mukaan lukien Simmsin vaimo Marion Steininger.

TOIMISTOLLA on asiakkaita 16:sta eri maasta, Boltin lisäksi sen tunnetuimpia urheilijoita ovat Mo Farah (5 000:llä ja 10 000 metrillä nelinkertainen olympiavoittaja ja kuusinkertainen maailmanmestari), Vivian Cheruiyot (5 000:llä ja 10 000 metrillä olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari), Matthew Centrowitz (1 500 metrin olympiavoittaja) ja Christine Ohuruogu (400 metrin olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?