Traagisesti halvaantunut yleisurheilulupaus julkaisi tunteikkaan videon – ”Kaikki tämä parantaa sieluani”

Itävaltalainen Kira Grünberg halvaantui vuonna 2015 seiväshyppyharjoituksissa. Nyt hän on ottanut ensimmäiset robottiavusteiset askeleensa.

Kira Grünberg Itävallan Women of the Year -palkintogaalassa Wienissä vuonna 2015.

22.9.2017 6:50

Reilut kaksi vuotta sitten, heinäkuussa 2015 itävaltalainen seiväshyppääjä Kira Grünberg putosi harjoituksissa kohtalokkaasti niskoilleen. 21-vuotiaalta urheilijalupaukselta murtui onnettomuudessa kaulanikama, minkä seurauksena oli neliraajahalvaus.

Nuoren naisen vakava loukkaantuminen shokeerasi yleisurheilumaailmaa. Parhaimmillaan korkeuden 445 ylittänyt Grünberg oli onnettomuushetkellä valmistautumassa vuoden 2015 Pekingin MM-kisoihin.

Pitkän kuntoutumisen aikana Grünberg sai osittain takaisin kykynsä liikuttaa käsiään. Onnettomuusvuoden lokakuussa hän kertoi, kuinka pienet asiat toivat elämään iloa.

– Merkittävin hetki on ollut se, kun pystyin itse liikuttamaan pyörätuoliani ensimmäistä kertaa, Grünberg sanoi tuolloin IAAF:n haastattelussa.

Grünberg oli ennen onnettomuuttaan lupaava seiväshyppääjä. Kesän 2015 alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, viimeisissä kisoissaan ennen halvaantumista, hän sijoittui neljänneksi.

Nyt Grünbergin kuntoutumisesta on kantautunut mukavia uutisia. 24-vuotias itävaltalainen julkaisi Facebook-sivullaan videon, jossa hän ottaa ensimmäisiä askeleitaan onnettomuuden jälkeen. Askeleiden ottamisen on mahdollistanut lantiolle ja jaloille asennettava eksoskeleton-laite, kehoa tukeva konevalmisteinen ulkoinen tukiranka (ortoosi), jonka avulla halvaantunut pystyy seisomaan ja ottamaan askeleita.

– Miten upea tunne! Kiitokset Indegolle, jonka avulla pystyin ottamaan muutaman askeleen, Grünberg kirjoitti kiittäen laitteen valmistanutta yhdysvaltalaista yritystä.

Itävaltalaislehti oe24 julkaisi videon Instagram-tilillään. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Grünberg on kuvaillut, kuinka erityislaatuiselta pystyssä oleminen ja askeleiden ottaminen tuntui.

– Oli upea tunne, kun kohtasin ystäväni katseen hänen silmiensä korkeudella, Grünberg sanoi La Gazzetta dello Sportin mukaan.

– Onnistuin kävelemään yli 20 metriä. Kaikki tämä parantaa sieluani, hän jatkoi.

Hienosta edistyksestä huolimatta Grünberg tiedostaa tilansa realiteetit, eikä odota mitään ihmeparantumista. Tulevaisuuteen hän suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti.

– En pysty koskaan kävelemään itsenäisesti, sen olen jo hyväksynyt. Mutta en aio luovuttaa, vaan yritän vahvistaa verenkiertojärjestelmääni ja liikkua jatkossakin robottiavusteisesti.

Grünberg pystyy liikkumaan pyörätuolilla.

Grünbergin vuonna 2014 Zürichin EM-kisoissa hyppäämä 445 on edelleen Itävallan ennätystulos. Vaikka seiväshyppytreenillä oli Grünbergin kohdalla ikävä lopputulos, hän ei ole ainakaan julkisuudessa ollut katkera lajiaan kohtaan.

– Seiväshyppy on edelleen paras laji, eikä se ole mitenkään erityisen vaarallista. Elämässä voi sattua kaikenlaista missä ja milloin vain, vaikka olisit vain ulkona kävelemässä, Grünberg on sanonut.

Lähteet: La Gazzetta dello Sport, oe24, RTL.de

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?