Lihotti itseään tarkoituksella 20 kiloa – olympiavoittaja tankkasi päivässä jopa 7500 kilokaloria vuosien ajan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lihotti itseään tarkoituksella 20 kiloa – olympiavoittaja tankkasi päivässä jopa 7500 kilokaloria vuosien ajan

Ryan Crouser ylsi sensaatiomaiseen kauteen kuulantyönnössä MM-pettymyksestä huolimatta. Hän saattaa vaihtaa lajia lähivuosina.

Lontoon MM-kisat olivat valtava pettymys Ryan Crouserille.

15.9.2017 12:37

Ryan Crouser kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa hiljattain tulevien vuosien tavoitteistaan. Crouserin suunnitelma ensi kaudelle on yksiselitteinen: maailmanennätyksen rikkominen.

Crouser kertoi haastattelussa myös siitä, miten hän on valmistanut itseään ME:n rikkomiseen. 201-senttinen ja 140-kiloinen Crouser kertoo mm. nauttivansa päivässä viisi lämmintä ateriaa pitääkseen painonsa nykyisellään.

– Kun normaalin ihmisen päivässä nauttima kilokalorimäärä on noin 2 000, niin minulla se on 5 000.

Crouser painoi vuonna 2013 noin 120 kiloa. Sen jälkeen hän kasvatti painoaan tietoisesti parikymmentä kiloa.

– Kolme viime vuotta halusin kasvattaa painoani, minkä takia söin päivässä 6 000–7 500 kilokaloria, Crouser muistelee.

Crouserin mukaan hänen voimatasonsa eivät ole muuttuneet viime vuosina merkittävästi.

Omaan lajiin sopivan ihannepainon löytäminen oli avaintekijä.

– Nyt 7,26-kiloinen kuula ei paljon paina kädessä, Crouser sanoo ja hymähtää.

Yleisurheilupiireissä kiertävässä legendassa Ulf Timmermann hiljensi 1980-luvulla losangelesilaisen kuntosalin nostamalla penkkipunnerruksessa rivakan kolmen noston sarjan 275 kilolla.

Crouser kertoo harjoittelevansa penkkipunnerrusta 2–3 toiston sarjoja 210–220 kilolla. Isokokoiseksi työntäjäksi hän nostaa tempauksessa myös kunnioitettavat 140 kiloa.

– En näe järkeä repiä isommilla kilomäärillä. Suurimmat kehityskohteet ovat työnnön ajoituksessa ja rytmissä, Crouser sanoo.

Laji vaihtuu?

Ryan Crouser kuvaa IS:n haastattelussa itseään järjestelmälliseksi ihmiseksi. Se näkyy myös urheilussa, sillä vaikka kuula-ammattilaisuus on vasta alussa, suunnitelma on olemassa jo vuoteen 2024 asti.

– Jos saavutan tavoitteeni kuulassa Tokion olympialaisiin mennessä, aion siirtyä kiekonheittäjäksi vuosille 2021–24. On mahdollista, että kilpailen molemmissa lajeissa jo Tokiossa, Crouser kertoo.

Samoissa arvokisoissa sekä kiekossa että kuulassa kilpaileminen ei ole tavatonta, mutta menestyjät ovat harvassa. Toistaiseksi viimeisenä mitaleille on yltänyt hollantilainen Rutger Smith, joka voitti tuplapronssia Osakassa 2007.

Kuulantyöntäjä John Godina oli myös kovan luokan kiekonheittäjä. Kuva on vuodelta 2003.

Kuulan kolminkertainen maailmanmestari John Godina tunnettiin myös kovana kiekkomiehenä, mistä kertoo ennätys 69,91.

Crouserilla on myös kiekkotaustaa, sillä vuoden 2009 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hän sai kuulamestaruuden lisäksi hopeaa kiekossa. Kahden kilon limppu on lentänyt Crouserin kädestä parhaimmillaan 63,90 vuonna 2013. Sen jälkeen panostus on ollut pelkästään kuulassa.

– Olen kilpaillut muutaman kerran puolivaloilla. Viime maaliskuussa kokeilin kuitenkin yhden harjoitusheiton, jolle tuli mittaa 64,50, Crouser kertoo.

Vertailun vuoksi: kauden kotimainen kärkitulos on Pyry Niskalan 61,66. Tällä vuosituhannella taas olympiakisoissa mitali on irronnut keskiarvolla 67,54.

– Jotta voin vaihtaa lajia ja menestyä heti, minun on pudotettava rasvaprosenttiani. Se on tällä hetkellä noin 20. Olen tällä hetkellä tyytyväinen 140 kilon painooni. Seuraavina vuosina pyrin vain vaihtamaan 2,5–3,5 kiloa lihasta rasvan tilalle, Crouser kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?