Kärynnyt juoksija saa valittaa – Usain Bolt voi nousta sittenkin Paavo Nurmen rinnalle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kärynnyt juoksija saa valittaa – Usain Bolt voi nousta sittenkin Paavo Nurmen rinnalle

Nesta Carter valittaa dopingkärystään. CAS:n päätös voi vaikuttaa Usain Boltin olympiakultamitalien määrään.

Usain Bolt saattaa sittenkin nousta Paavo Nurmen rinnalle.

14.9.2017 11:56

Usain Bolt voi saada sittenkin yhdeksännen olympiakultamitalinsa, kun urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS ottaa käsittelyyn hänen entisen viestijoukkuetoverinsa Nesta Carterin valituksen dopingkärystä Pekingin olympialaisissa vuonna 2008.

Carter kärähti viime vuonna, kun Pekingin näytteet otettiin uudelleentarkasteluun. Jamaika voitti Pekingissä 4x100 metrin viestijuoksun joukkueella, jossa juoksivat Boltin ja Carterin lisäksi Asafa Powell ja Michael Frater.

Pekingin kulta oli yksi Boltin yhdeksästä olympiavoitosta pitkällä ja menestyksekkäällä uralla. Kun hän ylsi vuonna 2016 Rion olympialaisissa kolmeen voittoon, Bolt nousi samaan yhdeksän kullan kerhoon kuin Paavo Nurmi ja Carl Lewis.

Bolt joutui palauttamaan viestikultansa helmikuussa, jolloin hänen virallinen olympiavoittojen määränsä putosi kahdeksaan. Carterin vanhasta näytteestä löydettiin metyyliheksaaniamiinia, joka on käytännössä sama aine kuin entisen DDR:n suosima oral turinabol.

Oral turinabol on yksi yleisimmin käytettyjä steroideja maailmassa. Se oli Wadan kieltolistalla pitkään, mutta se siirrettiin ns. erikoislistalle vuonna 2011. Listalla on aineita, joita urheilija voi helposti saada elimistöönsä vahingossa. Metyyliheksaaniamiini on yleinen aine erilaisissa lisäravinteissa. Erikoislistalla olevista aineista käryämisestä voi saada helpommin lievemmän dopingtuomion juuri vahingossa elimistöön joutumisen suuremman riskin vuoksi.

Carterin valitus on esillä CAS:ssa marraskuussa. Päätöstä asiassa odotetaan ensi vuoden puolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?