Pikajuoksulegenda Michael Johnsonia harmittaa vain yksi, jälkikäteen selvinnyt dopingtapaus: ”Täysin tarpeetonta” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pikajuoksulegenda Michael Johnsonia harmittaa vain yksi, jälkikäteen selvinnyt dopingtapaus: ”Täysin tarpeetonta”

Pikajuoksulegenda Michael Johnson täyttää keskiviikkona 50 vuotta. Hänen huiman uransa huippuhetki osui Atlantan olympialaisiin.

Näistä kisoista päivänsankari muistetaan: Michael Johnson (kesk.) juoksi Atlantan olympialaisissa tuplamestariksi. Kuva 200 metrin finaalista.

13.9.2017 7:38

Siitä hetkestä on ehtinyt vierähtää jo reilut 20 vuotta, mutta se on edelleen yksi pikajuoksuhistorian ikimuistoisimmista.

Yhdysvaltalainen sprintteritähti Michael Johnson oli ehtinyt voittaa vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa jo 400 metrin olympiakultaa. Pari päivää sen jälkeen hän kyyristyi jälleen starttiviivalle olympiafinaalissa ja juoksi itsensä lopullisesti urheiluhistoriaan.

Johnsonin 200 metrin voittojuoksu – ja olympiakullan tuonut matkan silloinen ME-aika 19,32 – on vuosien varrella pysynyt tiukasti yleisurheilufanien muistikuvissa.

Suomessa monen muistoissa tuohon ikimuistoiseen finaalisuoritukseen linkittyy vahvasti Yleisradiolle kisoja selostaneen Mauri Myllymäen hurmioitunut hehkutus.

– Aivan uskomaton suoritus! Ei voi olla totta, 19,32! Tämä on jotain käsittämätöntä. Tämä ylittää jo inhimillisen suorituskyvyn rajat. Ilman konevoimia 200 metriä 19,32, Myllymäki sanaili kuuluisassa selostuksessaan.

Michael Johnson tuulettaa Atlantassa 200 metrin olympiavoittoa, joka tuli matkan uudella ME-ajalla.

Johnson täyttää tänään keskiviikkona pyöreät 50 vuotta. Atlantan finaalin ME-juoksu on kiistatta yksi legendaarisen pikakiiturin uran huippuhetkistä. Sitä se on edelleen myös Myllymäen selostusuralla.

– Siitä finaalista odotettiin Frankie Fredericksin ja Johnsonin kaksinkamppailua, mutta ykkössuosikki oli Michael. Se, että hän teki sellaisen tuloksen yllätti minut kuitenkin täysin, Myllymäki muistelee nyt.

Huima uusi maailmanennätys innosti tietysti Myllymäkeä, joka revitteli selostuksessaan oikein urakalla.

– Se tuntui niin uskomattomalta, ja siinä ehkä vähän pistin överiksi. Kyllä se on mun vaatimattoman selostusurani yksi kohokohdista. Siinä sai kurkku suorana paahtaa menemään.

Mauri Myllymäki välitti suomalaisille Michael Johnsonin ME-juoksun Atlantassa 1996.

Vaikka Usain Bolt vei Johsonilta 200 metrin maailmanennätyksen ja Wayde van Niekerk Johnsonin vuosia hallussaan pitämän 400 metrin maailmanennätyksen, amerikkalaistähti on edelleen yksi pikajuoksun suurista.

– Jos ajatellaan 200 ja 400 metriä, niin kyllä Michael Johnson menee saavutuksillaan yhä top kolmoseen. Hän on oli niin kova kaveri ja 200 ja 400 metriä on äärimmäisen vaativa yhdistelmä. Ei ole montaa, jotka siihen pystyvät, Myllymäki sanoo.

Huippu-urheilijasta huippuasiantuntijaksi

Entä mitä viisikymppinen aikansa supertähti on tehnyt urheilu-uransa jälkeen? Ainakin pysynyt hyvin tiiviisti yleisurheilun parissa.

Johnson päätti huippu-urheilu-uransa 33 vuoden ikäisenä vuoden 2000 Sydneyn olympialaisten jälkeen. Sydneyssä hän kruunasi uransa voittamalla 400 metrillä olympiakultaa. Samoissa kisoissa hän oli myös mukana Yhdysvaltojen 4x400 metrin kultaa voittaneessa viestijoukkueessa, mutta vuosia myöhemmin paljastunut joukkuekaveri Antonio Pettigrew’n dopingkäry vei Johnsonilta mitalin.

Uransa päättymisen jälkeen Johnsonista on kuoriutunut korkean profiilin yleisurheiluasiantuntija. Hän on työskennellyt BBC:n asiantuntijatiimissä muun muassa Rion ja Lontoon olympialaisissa ja viime kesän Lontoon MM-kisoissa.

– Kun on itse ollut siellä baanalla, siitä saa määrätynlaisen boostin niihin hommiin. Siellähän on huippuasiantuntemusta... miksei vaikka ihan selostushommiinkin, jos vain on sana hallussa, Myllymäki kommentoi Johnsonin hyppyä median puolelle.

Muutakin kuin yleisurheilua! Michael Johnson seuraamassa Wimbledonin tennisturnausta heinäkuussa.

Johnsonista on vuosien varrella tullut näkyvä dopingkriitikko, seurauksena osaltaan Sydneyn menetetystä viestikultamitalista.

– Kahdeksan vuoden ajan pystyin sanomaan, että olen viisinkertainen olympiakultamitalisti. Sitten minun piti alkaa sanomaan nelinkertainen. Nyt olen enemmän surullinen kuin vihainen. Kaikkein tyhmintä oli, että se oli täysin tarpeetonta, Johnson totesi vuonna 2012 Telegraphin haastattelussa.

Dopingin ohella Johnson on pyrkinyt puuttumaan myös muihin yleisurheilun epäkohtiin. Hän on muun muassa tuonut esille, kuinka monien muiden lajien rahapalkinnot ovat merkittävästi suurempia kuin mitä ne ovat yleisurheilun huipputasolla.

Pari päivää sitten hän nosti esille Twitterissä tenniksen Yhdysvaltain avoimet voittaneen yhdysvaltalaisen Sloane Stephensin yhdestä suurvoitosta kuittaamat ansiot.

– Seitsemän vuoden aikana Sloane Stephens on tienannut 4 519 709 dollaria. Hänen voittoshekkinsä US Openista on 3 700 000 dollaria. Tätä tarvitsemme meidän lajiimme!

Track fans check this: In 7 years Sloane Stephens made $4,519,709. Her US Open winners check today is $3,700,000. We need this in our sport!— Michael Johnson (@MJGold) 9. syyskuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Twitterissä Johnson on tuonut esille myös omat parannusehdotuksensa yleisurheiluun. Hän karsisi kisoista lajeja, jotta tapahtumien markkinointiin saisi lisäpotkua.

Antiquated format, too many events, mix of events too different to create a marketable narrative. Then there's doping! All fixable. https://t.co/zk2EAbXOuR— Michael Johnson (@MJGold) 10. syyskuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Asiantuntijatehtävien lisäksi Johnsonin urheilun jälkeistä uraa on viitoittanut hänen vuonna 2007 perustamansa, muun muassa harjoitusohjelmia, valmennusta, ravinto-ohjausta ja fysioterapiaa tarjoava Michael Johnson Performance -yritys.

Johnson vaimonsa Armine Shamiryanin kanssa Laureus-urheilugaalassa helmikuussa 2017.

Sprintterilegendan siviilielämäkin vaikuttaa olevan ainakin mediatietojen perusteella kunnossa: hän on naimisissa kokkina työskentelevän Armine Shamiryanin kanssa. Edellisestä avioliitosta hänellä on vuonna 2000 syntynyt poika Sebastian.

Michael Johnson

Syntynyt 13. syyskuuta 1967 Dallasissa

Voitti urallaan neljä olympiakultaa ja kahdeksan maailmanmestaruutta

Atlantan tuplakullan ohella juhli olympiavoittoja Barcelonassa 1992 (4x400 m viesti) ja Sydneyssä 2000 (400 m)

Henkilökohtaiset ennätykset: 10,09 (100 m), 19,32 (200 m), 43,18 (400 m)

On toiminut yleisurheiluasiantuntijana BBC:llä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?