Tunnistatko kuvan partasuista miestä? Jos seuraat yleisurheilua, olet ainakin tiedostamattasi kuullut hänen äänensä

Juha Kylänpään ääni on tullut tutuksi yleisurheilua seuraaville suomalaisille 10 viime vuoden aikana.

Juha Kylänpäälle viikonlopun Ruotsi-ottelu oli kuuluttajana viides peräkkäinen.

4.9.2017 18:39

Ylen selostajat Tapio Suominen ja Jussi Eskola ovat suomalaisille tuttuja yleisurheilupersoonia paitsi ääneltään myös kasvoiltaan. Kun tuo selostajakaksikko tai asiantuntija Jarkko Finni eivät ole äänessä tv-lähetyksessä, taustalla voi kuulla tutun suomalaisäänen, jonka omistajaa harva härmäläinen kuitenkaan tunnistaisi kadulla.

Ilta-Sanomat selvitti, kuka stadionmikrofonin takaa löytyy kotimaisen yleisurheilun kärkitapahtumissa.

Kuuluttajakärpänen puraisi 2002

Elokuu 2005, vammaisyleisurheilun EM-kilpailut ja kilpailupaikkana Leppävaaran yleisurheilustadion Espoossa. Vuotta aiemmin Ateenassa 100:n ja 200 metrin paralympiakultaa juhlinut Leo-Pekka Tähti kestää ennakkosuosikin paineet ja täydentää EM-tuplansa 200 metrillä.

– Katsomo oli täynnä, ja myös tasavallan presidentti oli paikalla. Kyllä siinä tutina kävi ja äänentaso nousi. Oma haasteensa oli se, että kuulutukset piti tehdä englanniksi, Juha Kylänpää muistelee Ilta-Sanomille uransa ensimmäistä kansainvälistä tapahtumaa, jossa hän oli kuuluttajana.

Nyt, 12 vuotta myöhemmin Kylänpää istuu Tukholman olympiastadionin kuuluttaja-aitiossa ja käynnissä on uran viides aikuisten Ruotsi-ottelu. Lehtereillä työ tapahtuu yhdessä ruotsalaisen kollegan Anna Linner Bassanin kanssa.

– Yhteistyö Annan kanssa toimii hyvin. Ei tule kilpalaulantaa, nuorisomaaottelua ensimmäisen kerran jo vuonna 2006 kuuluttanut Kylänpää sanoo.

Stadionkuuluttajat Anna Linner Bassani ja Juha Kylänpää kuvattuna Tukholman olympiastadionilla.

53-vuotias kuuluttaja harrasti yleisurheilua nuorena, mutta vammat estivät haaveet ammattimaisemmasta harjoittelusta.

– Pidin 10 vuotta taukoa yleisurheilusta, kunnes kaverini houkutteli minut kokeilemaan kuuluttamista piirimestaruuskilpailuissa 2002. Siitä se sitten lähti, vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n johtokunnassa toimiva Kylänpää kertoo.

Kiireinen kesä harrastuksen parissa

Vaikka kenttäkuuluttajan vastuut ovat lisääntyneet, täysipäiväiseksi työksi siitä ei Kylänpään mukaan ole. Leivän pöytään tuo logistiikka-ala, jolla hän on työskennellyt jo 30 vuotta.

– Kun palaan Suomeen maanantaina, kuulutan illalla jo junioreiden seuracupkilpailussa. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen ensi viikonloppuun, jolloin Riihimäellä kilpaillaan nuorten SM-ottelut, ratakauden viimeiset SM-kisat.

Juha Kylänpäälle Ruotsi-ottelu on yksi yleisurheiluvuoden kohokohdista.

– Tämä on ollut minulle superkesä: Olin toista kertaa Paavo Nurmen kisoissa, jonka lisäksi kuulutin Vaasassa EM-joukkuemestaruuskisoissa ja Kuortaneen Eliittikisoissa. Jos kutsu käy kisoihin ja aikataulu sopii siviilityön kanssa, lähden aina, Kylänpää sanoo.

Kuuluttajantyöt ovat Kylänpäälle siinä määrin tärkeitä, että hän kouluttaa vapaa-ajallaan Suomen urheiluliitolle uusia kuuluttajia. Omia tavoitteita riittää silti.

– Ensi vuonna toiveeni on päästä Tampereelle alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin. Se on jonkinlainen unelma.

Kylänpään elämässä urheilun lonkerot eivät kuitenkaan yletä kaikkialle.

– Nainen pitää kotona huolen siitä, ettei urheilusta puhuta sanaakaan. Elämässä on hyvää vaihtelua: töissä omat jutut, kotona omansa ja näissä kisoissa on omat juttunsa. Nämä kolme eri elämää riittävät hyvin, Kylänpää tokaisee hymyillen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?