Tunnistatko kuvan partasuista miestä? Jos seuraat yleisurheilua, olet ainakin tiedostamattasi kuullut hänen äänensä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tunnistatko kuvan partasuista miestä? Jos seuraat yleisurheilua, olet ainakin tiedostamattasi kuullut hänen äänensä

Juha Kylänpään ääni on tullut tutuksi yleisurheilua seuraaville suomalaisille 10 viime vuoden aikana.

Juha Kylänpäälle viikonlopun Ruotsi-ottelu oli kuuluttajana viides peräkkäinen.

4.9.2017 18:39

Ylen selostajat Tapio Suominen ja Jussi Eskola ovat suomalaisille tuttuja yleisurheilupersoonia paitsi ääneltään myös kasvoiltaan. Kun tuo selostajakaksikko tai asiantuntija Jarkko Finni eivät ole äänessä tv-lähetyksessä, taustalla voi kuulla tutun suomalaisäänen, jonka omistajaa harva härmäläinen kuitenkaan tunnistaisi kadulla.

Ilta-Sanomat selvitti, kuka stadionmikrofonin takaa löytyy kotimaisen yleisurheilun kärkitapahtumissa.

Kuuluttajakärpänen puraisi 2002

Elokuu 2005, vammaisyleisurheilun EM-kilpailut ja kilpailupaikkana Leppävaaran yleisurheilustadion Espoossa. Vuotta aiemmin Ateenassa 100:n ja 200 metrin paralympiakultaa juhlinut Leo-Pekka Tähti kestää ennakkosuosikin paineet ja täydentää EM-tuplansa 200 metrillä.

– Katsomo oli täynnä, ja myös tasavallan presidentti oli paikalla. Kyllä siinä tutina kävi ja äänentaso nousi. Oma haasteensa oli se, että kuulutukset piti tehdä englanniksi, Juha Kylänpää muistelee Ilta-Sanomille uransa ensimmäistä kansainvälistä tapahtumaa, jossa hän oli kuuluttajana.

Nyt, 12 vuotta myöhemmin Kylänpää istuu Tukholman olympiastadionin kuuluttaja-aitiossa ja käynnissä on uran viides aikuisten Ruotsi-ottelu. Lehtereillä työ tapahtuu yhdessä ruotsalaisen kollegan Anna Linner Bassanin kanssa.

– Yhteistyö Annan kanssa toimii hyvin. Ei tule kilpalaulantaa, nuorisomaaottelua ensimmäisen kerran jo vuonna 2006 kuuluttanut Kylänpää sanoo.

Stadionkuuluttajat Anna Linner Bassani ja Juha Kylänpää kuvattuna Tukholman olympiastadionilla.

53-vuotias kuuluttaja harrasti yleisurheilua nuorena, mutta vammat estivät haaveet ammattimaisemmasta harjoittelusta.

– Pidin 10 vuotta taukoa yleisurheilusta, kunnes kaverini houkutteli minut kokeilemaan kuuluttamista piirimestaruuskilpailuissa 2002. Siitä se sitten lähti, vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n johtokunnassa toimiva Kylänpää kertoo.

Kiireinen kesä harrastuksen parissa

Vaikka kenttäkuuluttajan vastuut ovat lisääntyneet, täysipäiväiseksi työksi siitä ei Kylänpään mukaan ole. Leivän pöytään tuo logistiikka-ala, jolla hän on työskennellyt jo 30 vuotta.

– Kun palaan Suomeen maanantaina, kuulutan illalla jo junioreiden seuracupkilpailussa. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen ensi viikonloppuun, jolloin Riihimäellä kilpaillaan nuorten SM-ottelut, ratakauden viimeiset SM-kisat.

Juha Kylänpäälle Ruotsi-ottelu on yksi yleisurheiluvuoden kohokohdista.

– Tämä on ollut minulle superkesä: Olin toista kertaa Paavo Nurmen kisoissa, jonka lisäksi kuulutin Vaasassa EM-joukkuemestaruuskisoissa ja Kuortaneen Eliittikisoissa. Jos kutsu käy kisoihin ja aikataulu sopii siviilityön kanssa, lähden aina, Kylänpää sanoo.

Kuuluttajantyöt ovat Kylänpäälle siinä määrin tärkeitä, että hän kouluttaa vapaa-ajallaan Suomen urheiluliitolle uusia kuuluttajia. Omia tavoitteita riittää silti.

– Ensi vuonna toiveeni on päästä Tampereelle alle 19-vuotiaiden MM-kisoihin. Se on jonkinlainen unelma.

Kylänpään elämässä urheilun lonkerot eivät kuitenkaan yletä kaikkialle.

– Nainen pitää kotona huolen siitä, ettei urheilusta puhuta sanaakaan. Elämässä on hyvää vaihtelua: töissä omat jutut, kotona omansa ja näissä kisoissa on omat juttunsa. Nämä kolme eri elämää riittävät hyvin, Kylänpää tokaisee hymyillen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?