Suomalainen mestariurheilija avautuu ahdistavasta syömishäiriöstään – ”Hedelmätkin joutuivat boikottiin” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomalainen mestariurheilija avautuu ahdistavasta syömishäiriöstään – ”Hedelmätkin joutuivat boikottiin”

Syömishäiriö pilasi pitkään Lotta Haralan uraa ja elämää.

Julkaistu: 2.9.2017 6:39

Syömishäiriön selättänyt Lotta Harala oppi nauttimaan uudelleen elämästä.

Tamperelainen pika-aituri Lotta Harala, 25, tuntee olonsa terveemmäksi ja tasapainoisemmaksi kuin pitkään aikaan.

Tämän vuoden Suomen mestarin mieli kirkastui, kun hän sai selätettyä monta vuotta riivanneen syömishäiriön.

– Olen oppinut nauttimaan elämästä ja urheilusta. Tunnen itseni paljon rennommaksi ja vapautuneemmaksi kuin aiemmin. Muutoksen huomaa myös tuloksista, Harala kuvaili.

Harala juoksi heinäkuussa oman ennätyksensä (13,25) Joensuussa ja teki elokuussa Seinäjoen Kalevan kisoissa vielä kovemman ajan (13,12), mutta silloin myötätuulta oli hiukan liikaa.

– Tämä on vasta alkusoittoa. Uusi startti aikuisurheilijana. Fyysiset ominaisuudet riittävät kovempiin aikoihin. Ovat riittäneet jo monta vuotta.

Jarru on ollut henkisellä puolella.

– Olin aiemmin tosi perfektionisti ja erittäin vaativa sekä itselleni että ympäristölleni. Kaikki piti hoitaa täydellisesti. Suorituspainotteisuus muutti elämän ahdistavaksi. Rentous ja ilo katosivat kokonaan, Harala myönsi.

Täydellisyyden tavoittelu oli ajaa Lotta Haralan umpikujaan, mutta nyt elämä hymyilee taas.

Täydellisyyden tavoittelu johti jokaisen suupalan pikkutarkkaan seurantaan ja pian todella häiriintyneeseen syömiseen. Vähitellen hän kielsi itseltään asian toisensa perään. Hedelmätkin joutuivat boikottiin, koska niissä oli liikaa sokeria.

– Homma meni ihan överiksi. En sallinut itselleni juuri mitään.

Kun Harala treenasi samaan aikaan kovaa, seinä nousi pian eteen. Hän ei palautunut kunnolla harjoituksista, koska ravinto jäi liian vähäiseksi. Tämä taas johti vaivoihin ja piinaavaan loukkaantumiskierteeseen.

Harala tavoittelee menestystä Tokion olympialaisissa 2020.

Ongelmat aiheuttivat pitkiä taukoja – ja veivät pohjan huipputulosten tekemiseltä.

– Nyt asiat ovat paljon paremmin, kun en kiellä itseltäni kaikkea. Ruokailut ovat muuttuneet positiiviseksi asiaksi. Liitän niihin usein sosiaalisen kanssakäymisen.

Harala aterioi nyt mielellään läheistensä ja tuttujensa kanssa.

– Ei ole paras vaihtoehto syödä neljän seinän sisällä omasta eväsboksista ravintoarvoiltaan täydellinen annos. Välillä on mukavampi mennä vaikka isovanhempien luokse ja ottaa mitä tarjotaan. Ei aina kannata miettiä, kuinka terveellistä ruoka on.

Harala odottaa innokkaana tulevia kausia.

Tämä kausi on paketissa viikonlopun Ruotsi-maaottelun jälkeen. Harala lähtee Tukholmaan hyvällä mielellä, vaikka takareisi on oikutellut hiukan. Silti hän tuntee olevansa vaikka ennätyskunnossa, jos olot ovat suotuisat.

– En asettanut tälle kesälle minkäänlaisia konkreettisia tavoitteita. Suurimpana toiveena oli ehjä kilpailukausi – ja se on toteutunut. Tältä pohjalta on hyvä ponnistaa tuleviin vuosiin entistä innokkaammin.

Harala on asettanut maalikseen Tokion olympiakisat 2020.

Poikaystävä pelaa Kiinassa

Lotta Harala lentää Ruotsi-maaottelun jälkeen Shanghaihin elämänkumppaninsa Matias Myttysen luokse.

Myttynen pelaa tämän kauden lätkää kiinalaisessa KHL-joukkueessa Red Star Kunlunissa.

Matka kestää kymmenen päivää.

Lotta Harala suuntaa Ruotsi-maaottelun jälkeen poikaystävänsä luokse Kiinaan.

– Tämä on pisin loma, mitä olen pitänyt koskaan. Tunnen itseni ja luulen, että on pakko treenata vähän matkan aikana, Harala arveli.

Nuori pari on elänyt etäsuhteessa koko neljän vuoden seurustelujaksonsa ajan.

– Yhteydenpito onnistuu nykyään helposti, kun on FaceTimet ja WhatsAppit. Toki aikaero ja molempien omat kiireet aiheuttavat omat haasteensa.

Myttynen teki viime kaudella sensaatiomaisen läpimurron KalPan liigajoukkueessa ja sai tämän ansiosta KHL-sopimuksen.

– Moni yllättyi hienosta kaudesta, mutta minä en. Tiesin Matiaksen potentiaalin, kun vaan asiat loksahtavat kohdalleen. Meidän urakaaremme ovat samankaltaisia. Harva uskoi enää minuunkaan, Harala tuumi.

Harala valmistui viime joulukuussa liikuntaneuvojaksi ja työskentelee urheilemisen lomassa omalla toiminimellä.

Hän on osallistunut myös Tapparan juniorijoukkueen fysiikkavalmennukseen.