Kelaajatähti Toni Piispanen tekee illalla suomalaista paraurheiluhistoriaa – ”Iso tunnustus lajille” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kelaajatähti Toni Piispanen tekee illalla suomalaista paraurheiluhistoriaa – ”Iso tunnustus lajille”

T51-luokan 100 metrin hallitseva MM-hopeamitalisti Toni Piispanen on Timanttiliigan päätöstapahtuman ainoa suomalaisosallistuja.

Toni Piispanen kilpailee Timanttiliigassa Brysselissä.

1.9.2017 14:52

Perjantai kello 19.49 on merkittävä hetki Toni Piispasen kelausuralla, kun hänestä tulee ensimmäinen Timanttiliigassa kilpaileva suomalainen parayleisurheilija.

Kilpailuntapahtumana on Kuningas Baudouinin stadionilla Brysselissä järjestettävä Van Damme Memorial ja matkana 200 metriä. Kilpailu lisättiin ohjelmaan kesäkuussa.

– Tämä on iso tunnustus lajille. Oli se mahtava fiilis, kun Lontoon lisäksi (parayleisurheilun MM-kisat) kalenteriin tuli toinen iso kisa isolla areenalla. Motivaatiota tuli rutkasti lisää, etenkin kun huomioidaan viime kauden vaikeudet, Piispanen kertoo Ilta-Sanomille ja viittaa viimesyksyiseen olkapääleikkaukseen.

Lontoon MM-kisoissa Piispanen kelasi hopeaa.

Piispanen palasi mitalikantaan Lontoossa voittamalla MM-hopeaa 100 metrillä. Edelle ennätti ainoastaan tänään kotiyleisönsä edessä kelaava belgialainen Peter Genyn.

– Olen jo ylittänyt tavoitteeni tämän kauden osalta. Tavoite on vain nauttia ja jatkaa positiivista kehitystä.

– Peter on 200 metrin ME-mies (36,62), ja haluan haastaa hänet kunnolla. Jos pystyisin kelaamaan lähelle omaa ennätystäni (38,15), se antaisi hyvän potkun uuteen harjoittelukauteen, kesäkuussa Genynin kanssa samalla ajalla GP-kilpailun voiton jakanut Piispanen sanoo.

Parayleisurheilijoille täpötäysien katsomoiden edessä kilpaileminen ei ole arkipäivää. Heinäkuussa Lontoon olympiastadionilla kisoja seurasi 10 päivän aikana 230 000 silmäparia eli keskimäärin noin puolitäysi stadion. Tänään Brysselissä kilpailuja seuraa loppuunmyyty stadion, jonka kapasiteetti on 50 000 katsojaa.

– Uskon, että tunnelma on vastaavanlainen kuin Lontoon paralympialaisissa 2012. Brysselin stadionilla katsomot ovat lähellä rataa, mikä lisää entisestään kisan tunnelmaa. Kun voittajasuosikki on vielä kotimaan kaveri, niin eiköhän tunnelma ole aika käsin kosketeltava, Piispanen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?