Sopimuksen armokuolemasta tehnyt urheilija valmistautuu viimeiseen matkaansa: ”Järjestin hautajaisiani viime viikolla” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Sopimuksen armokuolemasta tehnyt urheilija valmistautuu viimeiseen matkaansa: ”Järjestin hautajaisiani viime viikolla”

Paralympiamitalisti Marieke Vervoort tietää tarkasti, millaiset hautajaiset hän haluaa.

Marieke Vervoort asuu Belgiassa Zenn-apukoiransa kanssa.

28.8.2017 7:22

Paraurheilijatähti Marieke Vervoort, 38, tuli tunnetuksi suurelle yleisölle viimeistään vuosi sitten kesällä Rion paralympialaisten yhteydessä.

Belgialainen Vervoort ilmoitti jo ennen Rion kisoja, että ne jäävät hänen uransa viimeisiksi paralympialaisiksi. Hän voitti kisoissa pyörätuolikelauksessa lopulta hopeaa ja pronssia.

Syynä päätökseen on hänen rappeuttava sairautensa, jonka vuoksi Vervoort allekirjoitti vuonna 2008 sopimuksen armokuolemasta. Puolet hänen kehostaan on halvaantunut, hänen näkönsä on vähentynyt 20 prosenttiin, ja kovat kivut estävät häntä nukkumasta öisin.

Vervoort voitti Riossa olympiahopeaa ja -pronssia.

Vervoort asuu belgialaisessa Diestin kaupungissa yhdessä Zenn-apukoiransa kanssa.

Joulukuussa hän kertoi BBC:lle saavansa rajuja kipukohtauksia, jotka saavat hänet jopa menettämään tajuntansa. Vervoort tarvitsee paljon kipulääkettä selvitäkseen arjesta.

– Alussa me tiesimme, että se (eutanasia) oli päätös tulevaisuutta ajatellen. Nyt me tiedämme, että tulevaisuus on tulossa koko ajan lähemmäksi. Kyse voi olla kuukausista tai vuosista. Mutta me näemme, että hän tulee koko ajan riippuvaisemmaksi avusta, että se käy koko ajan vaikeammaksi, BBC:n haastattelema Vervoortin isä Jos sanoi tuolloin.

Vervoort antoi hiljattain Dag Allemaal -lehdelle haastattelun, jossa hän kertoi viimeisimpiä kuulumisiaan.

– Olen ollut hyvin kiireinen. Viime viikolla järjestelin omia hautajaisiani, hän kertoi.

– Se ei tarkoita, että ne olisivat ensi viikolla. Voi olla, että ne ovat vasta parin vuoden päästä, hän lisäsi.

Vervoort on kuitenkin miettinyt hautajaisensa tarkasti yksityiskohtia myöten.

– Tiedän, miten haluan minulle jätettävän jäähyväiset. Siellä on valkoisia ruusuja ja cavaa kahvitarjoilun sijaan. Haluan tuhkani siroteltavan Lanzarotelle, jossa tulivuori nousee merestä: se on kaunis paikka.

Eutanasiaa eli armokuolemaa koskeva lainsäädäntö on Belgiassa maailman sallivimpia. Vervoort kertoi Riossa, että eutanasiapaperien hankkiminen oli silti todella vaikeaa. Urheilijan mukaan hänen oli tavattava eri lääkäreitä, joiden oli todettava, että kyse on etenevästä sairaudesta.

Vervoort kertoi BBC:lle joulukuussa, että eutanasiapapereiden saaminen pelasti hänen henkensä, sillä ilman niitä hän olisi tehnyt itsemurhan.

– Toivoisin, että joka maassa eutanasiaa ymmärrettäisiin toisella tapaa. Se ei ole murha. Minä olen siitä paras esimerkki. Niiden papereiden ansiosta olen vielä elossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?