Olympiakomitean tyly ratkaisu: yhä harvempi urheilija pääsee jatkossa käsiksi tukieuroihin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Olympiakomitean tyly ratkaisu: yhä harvempi urheilija pääsee jatkossa käsiksi tukieuroihin

Tukiurheilijoiden rima nousee suomalaisessa huippu-urheilussa.

Mika Kojonkosken johtama huippu-urheiluyksikkö vie tukirahat useilta urheilijoilta.

23.8.2017 20:23

Olympiakomitea julkisti keskiviikkona Helsingissä kuluvan olympiadin tulostavoitteen. Komitean huippu-urheiluyksikön ja lajiliittojen yhdessä hyväksytty tavoite on kymmenen olympiamitalia ja kymmenen paralympiamitalia Pyeongchangin 2018 talvikisoista ja Tokion 2020 kesäolympialaisista.

Tavotteena on saada Suomesta myös joukkuelajin edustus Tokion kisoihin. Lajeista haasteeseen on tarttunut lentopallo.

Keinona on taloudellisten resurssien kohdentaminen tehokkaammin eli harvemmille lajeille ja harvemmille urheilijoille.

– Huippu-urheiluyksikkö on toiminut vajaat viisi vuotta, ja neljän vuoden jälkeen meidän piti alun perinkin arvioida plussat ja miinukset. Meillä oli kovat tavoitteet jo edellisellä olympiadilla, mutta ne eivät olleet riittävän selvästi mitattavissa, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski selitti muutoksen perusteita.

– Uudistamme roolit, vastuut ja toimintatavat niin, että koko järjestelmä toimisi samaan suuntaan.

Kakusta jaetaan lihavampia siivuja

Kojonkoski ja urheilun huippuvaiheen ohjelmajohtaja Mika Lehtimäki arvioivat Rion 2016 olympialaisten kokemusten perusteella, että vain pieni osa suomalaisista olympiaurheilijoista valmistautui kisoihin kansainvälisen huipputason edellyttämällä tavalla.

Kyse oli vain osittain tietämättömyydestä. Taloudellisten voimavarojen keskittämisellä pyritään poistamaan yhtälöstä valmennukseen ja urheilijan muihin tukitoimiin liittyvät rajoitteet.

– Näköpiirissä ei ole, että tulovirrat olisivat kasvamassa. Sen takia meidän on priorisoitava tukea ja tunnistettava menestysmahdollisuudet tarkemmin, Lehtimäki perusteli valittua linjaa.

Lehtimäki korosti, että Olympiakomitean rooli on tukea lajiliittojen työtä.

– Lajien tehtävä on laatia menestyssuunnitelmat. Me sparraamme, autamme ja resurssoimme.

Kehitystyössä jatketaan toiminnan keskittämistä urheiluakatemioihin ja valmennuskeskuksiin. Lehtimäen arvion mukaan 80 prosenttia lajeista on jo edistynyt keskittämisessä, mutta joissain lajiryhmissä urheilijat eivät ole vielä hakeutuneet näihin keskuksiin.

Huippu-urheiluyksikön tehostamisen tulokset selviävät marraskuun lopussa, kun Olympiakomitea julkistaa tukipäätöksensä eri lajeille ja urheilijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?