Oksentaminen oli romuttaa Aleksi Ojalan haaveet – kävelijä haki voimaa kuvittelemalla itsensä erikoiseen paikkaan

Julkaistu:

yleisurheilu
Aleksi Ojala taisteli itsensä maaliin 50 kilometrin kävelyssä sunnuntaina, vaikka viimeiset kilometrit olivat todella tuskaisia.
Urjalalainen Aleksi Ojala, silloin 14, harmitteli kymmenisen vuotta sitten, kun hänen juoksuaikansa eivät aivan riittäneet ikäluokan SM-kisoihin. Isä Mika Ojala ehdotti yleisurheilukentällä käytännössä kaikkia lajeja kokeilleelle, että tämä koettaisi onneaan kävelyssä. Poika suostui, ja ensimmäinen 3 000 metrin kilpailu odotti.

– Aleksi liputettiin radalta, ja hän oli vihainen. Matkalla autolle hän sanoi, ettei kävele enää ikinä metriäkään kisoissa. Auton luona hän sanoi, että ensi vuonna palaan ja voitan kävelyssä kaikki, Mika Ojala muisteli sunnuntaina Lontoon Pall Mallin kuninkaallisissa maisemissa.

Harjoitusinto oli heti alussa armoton:

– Yhden kerran kolasimme urheilukentällä lumet radalta yhdessä, jotta Aleksi pääsi treenaamaan, Mika Ojala muisteli.

Muutkin yleisurheilulajit kulkivat mukana 16–17-vuotiaaksi, mutta kuluneet seitsemän vuotta Ojala on tehnyt tinkimätöntä työtä kilpakävelijänä pääasiassa kotimaisemissaan Urjalassa.


Kun sunnuntaina Lontoossa 14. sijan tuoneen 50 kilometrin MM-kilpailun lopussa iski armoton väsymys ja oksentamiseenkin johtanut pahanolontunne, Ojala käveli mielessään tuttuja harjoitusreittejä ja tervehti vastaantulijoita. Kun sekään mielikuva ei enää auttanut, hän kuvitteli leikkivänsä siskonsa lasten kanssa.

Perusopit Ojalalle antoi Euroopan mestari Reima Salonen, joka väistyi tämän ensimmäisten olympiakisojen jälkeen 2016.

Yhä lapsuudenkodissaan asuva Ojala harrastaa treenien ohessa kaikenlaista. Hän kerää vinyylilevyjä, lukee paljon ja rakentaa pienoismalleja.

– Lontooseen en tuonut koottavia, mutta jokin aika sitten rakensin Mitsubishi A6M Reisen -hävittäjän, joka tunnetaan myös nimellä Zero.


Ojala haluaa olla lajissaan maailman huippuja, ja siitä hän sunnuntaina maksoi oppirahoja, kun putosi mitaliporukan vauhdista – mutta tuli ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa viidenkympin maaliin.

– Jos siinä porukassa aikoo joku päivä pysyä loppuun saakka, niin täytyyhän sitä ensin selvittää, millaista se vauhti on ja miten paljon täytyy treenata, jotta siellä pysyy. Nyt viimeinen kymppi oli vielä liikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt