Syyriassa sodan keskellä asuva MM-urheilija teki historiallisen tempun: ”Muiden on vaikeaa tajuta, millaista elämämme on”

Majd Eddin Ghazal toi maalleen sen historian kolmannen yleisurheilun MM-mitalin.

Majd Eddin Ghazal riemuitsi MM-mitalistaan.

14.8.2017 11:06

Syyrialainen korkeushyppääjä Majd Eddin Ghazal teki Lontoon MM-kisojen päätöspäivänä historiallisen tempun: hän hankki maalleen vasta sen historian kolmannen MM-mitalin yleisurheilussa.

Ghazalin tulos 2,29 riitti pronssiin. Voiton vei Qatarin Mutaz Essa Barshim tuloksella 2,35. Hopeaa otti neutraalilla statuksella urheileva Venäjän Danil Lysenko, jonka paras hyppy kantoi 2,32.

Ghazal, 30, kirkasti Rion seitsemännen sijansa palkintokorokepaikkaan. Hän on kisakonkari: kokemusta on neljistä MM-kisoista ja kolmista olympialaisista. Mitali oli kuitenkin ensimmäinen.

– Tämä oli suuri yllätys kaikille, paitsi minulle. Tiesin tänne tullessani, että minulla on mahdollisuus voittaa mitali. Kiitos Isolle-Britannialle, että sain osallistua tähän kisaan, Ghazal sanoi kisan jälkeen.

Kisan ratkaisuhetket olivat tunteikkaita Ghazalille.

Ghazal on kertonut, ettei elämä sodan runtelemassa maassa ole helppoa. Hän ei ole silti halunnut muuttaa sieltä mihinkään.

Syyrian konfliktissa on kuollut jo 330 000 ihmistä.

– Kriisi vaikuttaa vahvasti urheilijoihin. Muiden on vaikea tajuta, millaista elämämme on, hän on kertonut France24:n mukaan.

– Ilman sotaa kaikki olisi hyvin erilaista, viisumiasioista ja taloudellisesta turvasta lähtien.

Ghazalilla on ollut ongelmia suurlähetystöjen kanssa, sillä ne ovat epäilleet hänen olevan maahanmuuttaja. Hän joutuu käymään ison paperisodan ennen jokaista kilpailua.

Hän ei saanut viime kuussa viisumia Timanttiliigan osakilpailuun Marokossa. Euroopassa kilpaileminen kuitenkin helpottui, kun hän sai kuuden kuukauden Schengen-viisumin Espanjan suurlähetystön kautta.

Liikunnanopettajana työskentelevä Ghazal asuu Damaskoksessa, mutta joutuu lentämään leireille ja kisoihin naapurimaan Libanonin pääkaupungista Beirutista, sillä Syyriasta ei lähde kansainvälisiä lentoja.

Rahaa ei riitä palveluihin, jotka ovat muille urheilijoille itsestäänselvyyksiä.

– Minulla ei ole lääkäriä, fysioterapeuttia tai hierojaa. Se on iso puute etenkin isoissa kisoissa, joissa pitää toipua nopeasti.

Ghazalista tuli Syyrian historian toinen MM-mitalin saanut urheilija. Ghada Shouaa voitti seitsenottelun MM kultaa 1995 ja pronssia 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?