Boltin loukkaantuminen jätti varjoonsa toisen dramaattisen hetken juoksuradalla – ”Saattoi hyvin maksaa mitalin”

Julkaistu:

Yleisurheilun MM
Kiinan mukaan kesken juoksun sattunut erikoinen tilanne vesitti joukkueen mahdollisuudet MM-mitaliin.
Jamaikan juoksulegendan Usain Boltin loukkaantuminen uran viimeisessä kilpailussa varasti show’n lauantai-illan pikaviestissä Lontoon MM-kisoissa. Ennen Boltin ankkuriosuutta ja dramaattista keskeytystä radalla nähtiin kuitenkin kiivasta keskustelua herättänyt tilanne.

Britannian toisen viestiosuuden juossut Adam Gemili vaihtoi kapulan kolmososuudelle lähteneelle Daniel Talbotille. Sen jälkeen Gemili alkoi viuhtoa kiivaasti käsillään kannustaessaan joukkuekaveriaan.

Kiivaasti elehtineen Gemilin käsi osui tilanteessa viereisellä radalla juossutta Kiinan Su Bingtiania päähän. Kolmososuudelle kiihdyttänyt Su piteli ohikiitävän hetken päätään, mutta jatkoi juoksuaan. Tilanteen voi katsoa esimerkiksi erään yleisurheilukatsojan Twitterissä julkaisemasta päivityksestä.

Kisan jälkeen Kiinan leirissä oltiin tapahtumista tuohtuneita. Britannia juoksi lopulta kotiyleisön edessä pikaviestin maailmanmestaruuteen ennen Yhdysvaltoja ja Japania. Kiina jäi neljänneksi.

Kiinalaisten mukaan joukkueen mitalisauma meni Gemilin läimäisyyn.


– Brittijuoksija kannusti joukkuekaveriaan ja osui päähäni, Su sanoi kisan jälkeen South China Morning Postin mukaan.

– Järkytyin ja minun piti muuttaa juoksulinjaani radan sisäreunasta ulkoreunaan. Se vaikutti vauhtiini.


Kiinan ankkuriosuuden juossut Zhang Peimeng oli myös tapauksesta harmissaan.

– Menetimme ainakin 0,2 sekuntia sen vuoksi. Tällaista ei näe usein, mutta valitettavasti se tapahtui tällä kertaa meille. Neljättä sijaa on vaikeaa niellä, koska olimme lähellä saada mitalin.

Kiina jäi pronssijoukkue Japanista lopulta 0,3 sekuntia.

Epäonninen vahinko

Pitkän linjan pikajuoksuvalmentajan Petteri Jousteen mukaan Lontoon olympiastadionilla nähtiin Kiinan kannalta äärimmäisen epäonninen tilanne.

– Se saattoi hyvin maksaa mitalin. Pikajuoksu on herkkä laji. Ei tarvita kovinkaan isoa kontaktia, jotta tasapaino menee, Jouste sanoi sunnuntai-iltana Ilta-Sanomille.

Kiina jätti kisan jälkeen tilanteesta protestin, mutta tulokset eivät muuttuneet. Tilanteen videolta katsonut Jouste sanoi, että ratkaisevassa asemassa oli, astuiko Gemili vaihdon jälkeisellä kontaktihetkellä Kiinan radalle.


– Periaatteessa sääntö on sellainen, ettei muilla radoilla olevia saisi häiritä. Ratkaisevaa on kuitenkin, pysyykö juoksija omalla radallaan. Esimerkiksi pika-aidoissa käy monesti niin, että kädet osuvat vahingossa viereisillä radoilla juokseviin.

Jousteen mukaan tilanteesta ei olisi todennäköisesti tullut seurauksia, vaikka kontakti olisi ollut kovempi tai Su olisi jättänyt juoksunsa kesken.

– Tilanne olisi siinä tapauksessa tutkittu ja katsottu, mitä siinä kävi. Mutta jos kyseessä ei ole ratarikko ja kontakti on vahinko, on aika huonot mahdollisuudet saada protestia läpi.


Videokuvan perusteella Gemilin jalat pysyvät kiistanalaisessa tilanteessa omalla puolella rataa. Jousteen mukaan vastaavanlaisia tilanteita nähdään pikajuoksussa väistämättä silloin tällöin.

– Muistan, kuinka Ruotsi-ottelun viestissä kävi kerran niin, että ankkuriosuudella Ruotsin ja Suomen juoksijat ajautuivat lähelle toisiaan. Juoksijoiden kädet osuivat toisiinsa, ja ruotsalaisen kapula lensi pois kädestä. Sillekään ei voinut mitään, koska juoksijat pysyivät radoillaan.

Miesten 4x100 m MM-loppukilpailun tulokset

1) Britannia 37,47 (kk) (Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot, Nethaneel Mitchell-Blake)

2) USA 37,52 (Mike Rodgers, Justin Gatlin, Jaylen Bacon, Christian Coleman)

3) Japani 38,04 (Shuhei Tada, Shota Iizuka, Yoshihide Kiryu, Kenji Fujimitsu)

4) Kiina 38,34 (Zhiqiang Wu, Zhenye Xie, Bingtian Su, Peimeng Zhang)

5) Ranska 38,48 (Stuart Dutamby, Jimmy Vicaut, Mickael-Méba Zézé, Christophe Lemaitre)

6) Kanada 38,59 (Gavin Smellie, Aaron Brown, Brendon Rodney, Mobolade Ajomale)

7) Turkki 38,73 (Yigitcan Hekimoglu, Jak Ali Harvey, Emre Zafer Barnes, Ramil Guliyev)

Jamaika keskeytti (Omar McLeod, Julian Forte, Yohan Blake, Usain Bolt).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt