Yleisurheilu

Pika-aituritähti ärähti Caster Semenyan kohtelusta – vertasi ruotsalaiseen huippuhiihtäjään

Julkaistu:

Yleisurheilu
Susanna Kallurin mukaan urheilijoita ei pitäisi pakottaa käyttämään lääkitystä.
Keskustelu Rion kultamitalistin, Lontoon MM-kisoissa pronssia naisten 1 500 metrillä juosseen Caster Semenyan ympärillä ei ota laantuakseen.

Semenya on hyperandrogeeninen naisurheilija. Hänen elimistönsä tuottaa poikkeuksellisen paljon testosteronia, josta on hyötyä fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä ja harjoittelusta palautumisessa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF yrittää tutkimusaineiston avulla osoittaa, että Semenyan kaltaiset naisurheilijat saavat ominaisuutensa avulla kohtuuttoman kilpailuhyödyn muita vastaan. IAAF:n aikomuksena on pakottaa heidät aloittamaan testosteronitasoja pudottavan lääkityksen, jotta urheilu-ura voisi jatkua. Urheilun kansainvälisestä vetoomuselimestä CAS:sta tulee asiasta päätös tämän vuoden aikana.

Julkisuudessa on esiintynyt väitteitä, joiden mukaan Semenya olisi jo käyttänyt hormonitasoja alentavaa lääkitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Semenyan manageri Jukka Härkönen kumosi väitteet Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Casterin tulostasoa pudotti 2–3 vuoden alhainen harjoittelu. Kun harjoittelu taas koveni, sitä ovat haitanneet ja haittaavat yhä polvi- ja nilkkavaivat. Esimerkiksi vuosina 2013–2014 harjoittelu oli käytännössä vesijuoksua ja pyöräilyä, Härkönen sanoi.

Kallur puolusti kiivaasti

Semenya on saanut urheilupiireistä puolustajia. Uusin heistä on ruotsalainen vuoden 2006 Euroopan mestari, pika-aituri Susanna Kallur.

Eläköitynyt urheilija toimii Eurosportin yleisurheiluasiantuntijana. Hän on kritisoinut IAAF:n ehdotusta pakottaa Semenyan kaltaiset urheilijat lääkitykseen.

– En ymmärrä, miksi hänen pitäisi lääkitä itseään. Hän on syntynyt naiseksi, ja hän on sellainen kuin on. Se, että sitä kutsutaan sairaudeksi, jonka oireita ovat parrankasvu ja matala ääni... Onhan teilläkin ne oireet, mutta ette tunne itseänne sairaiksi, Kallur heitti Eurosportin kollegoilleen Jonas Karlssonille ja Tommy Åströmille.

– Pitäisiko meidän kieltää Charlotte Kallaa kilpailemasta, koska hänellä on tavallista naista parempi hapenottokyky?

Kallur ei jättänyt vertailua ainoastaan maannaiseensa, vaan löysi lisää esimerkkejä.

– Pitäisikö Blanka Vlasic hylätä, koska hänellä on pitkät jalat? Entä Ian Thorpe, koska hänen jalkansa ovat kokoa 55? Mielestäni kaikkien kuuluu olla sellaisia kuin he ovat. Huippu-urheilu ei ole reilua. Tässä ollaan nyt heikoilla jäillä, hän tykitti.

Lähde: Aftonbladet