”Se ei vaan osaa” – isä kertoi syyn Aleksi Ojalan hurjaan alkuvauhtiin MM-kävelyssä

Julkaistu:

Yleisurheilun MM
Aleksi Ojala päätti kokeilla, millaista maailman kärkitason vauhti on. Nyt hän jaksoi sitä noin 40 kilometriä.
Lontoon MM-kävelyreitillä Buckinghamin palatsin maisemissa kuuli helposti, miten Suomen kävelyvalmentajat maailmanmestari Valentin Konosen ja olympiakävijä Jani Lehtisen johdolla yrittivät huutamalla rauhoittaa Aleksi Ojalan hurjaa alkuvauhtia.

24-vuotias urjalalainen päätti lähteä mukaan mitalijunaan, josta joutui hellittämään vasta, kun kilpailua oli takana jo 40 kilometriä.

Sen jälkeen vauhti hiipui niin, että ensimmäisen kerran aikuisten arvokisoissa 50 kilometriä maaliin saakka kävellyt Ojala sijoittui 14:nneksi ajalla 3.47.20. Hän myönsi, että Lehtisen kanssa tehty ”game plan” lensi romukoppaan, mutta lopputulos oli silti suomalaisittain kisojen myönteisimpiä.

– Ensimmäisen kympin noudatin sitä. Seuraavat 40 kilometriä en.

Paikalla ollut isä Mika Ojala tiesi syynkin poikansa valitsemaan omapäiseen taktiikkaan.

– Se ei vaan osaa muulla tavalla kilpailla kuin kaikki pelissä. Sen takia niitä keskeytyksiä ja hylkäyksiä on tullut.

Peruskunnon kehittyminen ja energiatankkauksen onnistuminen näkyivät haastattelualueella, jolla viidenkympin menijöitä saa joskus odotella pitkän tovin kilpailujen lääkintähuollon pakeilta.

– Jaloissa tuntuu toki inhottavalta, mutta muuten olo on ihan hyvä, harjoituskaudella päämatkaansa varten muun muassa kymmenen kappaletta 40 kilometrin lenkkejä tehnyt kantahämäläinen kuvaili.

Romukoppaan meni sunnuntaina muutakin kuin kilpailuun suunniteltu taktiikka.

– Nyt en enää varmaan ole se kisajoukkueen ”kolmas kävelijä”, Ojala naurahti asemalleen kokeneempien Jarkko Kinnusen ja Veli-Matti ”Aku” Partasen varjossa.

Kinnunen sijoittui 23:nneksi, Partanen liputettiin ulos radalta.

Ranskalainen voittaja Yohan Diniz hurjasteli MM-kisaennätyksen 3.33.12; eroa hopeamitalistiin repesi peräti yli kahdeksan minuuttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt