Pekka Holopaisen kommentti: Vain kolmesti – jo tämä fakta paljastaa, miten kovalla tasolla Pitkämäki 34-vuotiaana urheilee - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Vain kolmesti – jo tämä fakta paljastaa, miten kovalla tasolla Pitkämäki 34-vuotiaana urheilee

Pitkämäki oli heittänyt vain kolmissa arvokisoissa pidemmälle kuin lauantaina. Vaikka taso on koventunut, veteraani sätkii yhä mukana.

13.8.2017 2:43

Tero Pitkämäen hienoa onnistumista Lontoon MM-loppukilpailussa kuvaa parhaiten kylmä numerofakta. Hän on heittänyt arvokisoissa pidemmälle vain MM-kisoissa Osakassa 2007, Moskovassa 2013 ja Pekingissä 2015. Näistä hänellä on täysi mitalien värisuora.

Jos mukaan lasketaan kaikki arvokisojen kilpailusuoritukset, yli 86,94 metrin pituisia heittoja on ilmajokisen lapasesta lähtenyt yhteensä kuusi: kolme Osakassa, yksi Moskovassa ja kaksi Pekingissä.

Lajin taso on koventunut rajusti, mutta pian 35 vuotta täyttävä, hiljalleen kaljuuntuva veteraani sätkii vielä sitkeästi mukana.

Parempaan arvokisasijoitukseen hän on pystynyt kahdeksan kertaa, näistä Lontoon olympiakisojen 4. sija tuli uusintadopingtestien kautta. Silloin Pitkämäki oli ennen karsinnan kolmatta heittoaan putoamassa loppukilpailusta, nyt se oli lähellä loppukilpailun kolmelta viimeiseltä kierrokselta – Pitkämäki oli kahdeksantena, ja jäljellä oli kolme jatkopaikan uhkaavaa heittäjää.

Kauden toiseksi paras tulos kauden parhaalla heitolla siihen kuumottavaan rakoon osoitti taas, millaisesta puusta Pitkämäki on kilpailijana veistetty.

Tason kovenemisesta kielii mm. se, että ennen Pekingin MM-kisojen loppukilpailua finaalimiesten kauden parhaiden heittojen keskiarvo oli 86,66, nyt 88,17.

Kaikkien aikojen maailmantilaston kymmenen kärjestä ilmestyi lauantaina keihäspaikalle neljä miestä, Pekingissä kaksi. Ensimmäisen kerran MM-historiassa karsintaraja osoittautui niin kevyeksi, että loppukilpailuun heitti 13 miestä, kaikki tietysti yli karsintarajan. Normitilanteessa 12:n joukkoon on päässyt karsintarajaa puhkaisemattakin.

Luotijuna menee siis lujaa eteenpäin, mutta niin vain Pitkämäki edelleen roikkuu siinä kiinni.

Uran jatko ratkeaa syksyllä. Jotain tulevan päätöksen sisällöstä voinee päätellä siitä, että Pitkämäen koko uran tärkeimpiin taustavaikuttajiin kuuluva manageri Tero Heiska sanoi Seinäjoen Kalevan kisoissa, että ”syyt lopettaa puuttuvat”.

Kun 5 000 metrillä ensimmäisen arvokisatappionsa seitsemään vuoteen kokenut Mo Farah aloitteli kunniakierrostaan, hän joutui hetken odottamaan Pitkämäen heittovuoron takia. Kymppitonnilla samalla ajanjaksolla tasan yhtä monta tappiota arvokisoissa kärsinyt Farah hyvästeli stadionyleisön tyylikkäästi ja siirtyy katujuoksuun.

Loppukilpailun hidas alku näytti taas siltä kuin homma pelattaisiin Farahin, 1 500 metrin EE-miehen, käsiin, mutta nyt löytyi vihdoin Itä-Afrikasta ylikylän hevonen. 23-vuotiaan Muktar Edrisin viimeinen tuhatmetrinen sujahti superaikaan 2.21,04 ja viimeinen kierros 52,6. Se oli kuin gasellin lentoa.

Niin upea globaali urheilija kuin Usain Bolt onkin ollut, hänen exitinsä huippu-urheilusta tapahtui synkemmissä merkeissä; ankkurin takareiden ilmeinen venähdys tuhosi Jamaikan pikaviestin.

Ei voinut olla ajattelematta, että kun kerran Bolt päätti kovalla riskillä uraansa vielä viime vuoden olympiakisojen jälkeen vuodella jatkaa, sitä varten olisi tietysti voinut jonkun verran harjoitellakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?