”Olisi syönyt miestä” – hieno MM-finaali vaikuttaa Pitkämäen tärkeään päätökseen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

”Olisi syönyt miestä” – hieno MM-finaali vaikuttaa Pitkämäen tärkeään päätökseen

Katastrofi MM-kisoissa olisi voinut kääntää vaakakupin lopettamisen puolelle.

Tero Pitkämäki teki Lontoon hurjatasoisessa keihäsfinaalissa sen, minkä pystyi. Se riitti viidenteen sijaan.

13.8.2017 0:52

Tero Pitkämäki heitti erinomaiset MM-kisat ja nakkasi kisoissa kauden toiseksi ja kolmanneksi parhaat tuloksensa. MM-finaalin viidettä sijaa hän piti suunnilleen maksimituloksena, kun mitaliin jäi matkaa 1,38 metriä.

– En ole näin tyytyväinen ollut sijaan 5. Jossiteltavaa ei jäänyt, ei ollut mitään pientä nyanssia, josta sen kaulan olisi voinut kuroa umpeen.

Pitkämäki oli putoamassa jatkokierroksilta, kun hän kolmannella heitolla latasi parhaan tuloksensa 86,94. Suoritusta auttoi se, ettei Pitkämäki muista ikinä heittäneensä arvokisoissa niin paineettomana kuin nyt.

Viime viikkojen alavire ja jopa pieni sairastelu painoivat odotukset alas – tosin karsinnan hieno tulos kohensi niitä.

– Se oli sopiva tilanne. Rennosti tulin ja rennosti suoriuduin. Tiesin, etten jaksaisi kuutta kierrosta kovalla tasolla. Sairastelun jälkeinen pitkä lepo vei jaloista kuntoa.

Maailmanmestari Johannes Vetter onnitteli 10 vuotta vanhempaa suomalaista ja totesi tämän suorituksen uskomattomaksi.

– Vastasin, että itse teit vielä uskomattomampaa työtä. Thomas Röhlerin putoaminen mitaleilta oli yllätys. Ensimmäiset epävarmuuden merkit näin, kun hänellä oli calling roomissa kahdet piikkarit mukana.

Johannes Vetter juhli tunteella maailmanmestaruuttaan. Se oli saksalaisen uran ensimmäinen MM-kulta ja ylipäänsä arvokisamitali.

Tshekkimitalistit Jakuc Vadlejch ja Peter Frydrych ovat Pitkämäen vanhoja treenikavereita ajalta, jona Jan Zelezny valmensi suomalaistakin.

– Vadlejch on tehnyt valtavan työn, ja Frydrych on viime vuodet uinut sameissa vesissä.

Pitkämäki myönsi, ettei viides sija ainakaan kääntänyt vaakakuppia uran lopettamisen suuntaan. Hän päättää asian koti-Suomessa lyhyen loman jälkeen. Maailman huipputasolla pysyminen on ollut jatkamisen ehto.

– Kyllä se olisi voinut vaikuttaa. Olisi syönyt miestä, jos täältä olisi karsinnan jälkeen lähdetty leuka lattiassa kotiin. Tuntuu hyvältä heittää kärkiporukassa, kun taso on näin kova. Ja pysyy kovana, nämä ovat nuoria miehiä ja hyviä kilpailijoita.

Pitkämäki, 34, ei tunne itseään keihäspaikan salskeimmaksi nuorukaiseksi enää.

– Ei se ihme ole, kun seuraavaksi vanhin on kuusi vuotta nuorempi kuin minä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?