Huomasitko tv:stä yhtä Lontoon MM-kisojen dramaattisinta hetkeä? ”Miten ihmeessä näin voi käydä?”

Ivana Spanovicin viimeinen hyppy puhutti MM-kisoissa perjantai-iltana.

Serbian Ivana Spanovic jäi pituusfinaalissa neljänneksi. Kuva karsinnasta.

12.8.2017 4:15

Vuoden 2015 Pekingin naisten pituushypyn MM-finaali oli huikea jännitysnäytelmä, kun USA:n Tianna Bartoletta nousi mestariksi viimeisen kierroksen hypyllään.

Dramatiikkaa ei puuttunut eilisestä Lontoon finaalistakaan. Siitä piti huolen Serbian Ivana Spanovic – tai ei niinkään Spanovic, vaan ennemminkin hänen numerolappunsa.

Kilpailussa neljäntenä ollut serbialainen venytti viimeisellään hypyn, joka silmämääräisesti näytti haastavan jopa kärjessä olleen USA:n Brittney Reesen tuloksen 702.

Monen ihmetykseksi Spanovicille ilmoitettiin kuitenkin tulokseksi 691. Syy selvästi oletettua heikompaan tulokseen oli se, että Spanovicin selässä ollut pakollinen numerolappu irtosi osittain kesken ratkaisevan hypyn ja jätti santaan jäljen kirkkaasti ennen hyppääjän kropan tekemää jälkeä.

Lopputulos oli 27-vuotiaan serbialaisen kannalta tyly: neljäs sija ja viimeisellä kierroksella sentillä menetetty pronssi.

Serbian yleisurheiluliitto jätti mittauksesta protestin, jota tuomarineuvosto ei kuitenkaan hyväksynyt.

Kun protesti oli käsitelty, Ilta-Sanomat tavoitti Spanovicin ruotsalaisen managerin Daniel Wessfeldtin.

– Tämä on todella valitettavaa. En näe mitään järkeä siinä, että urheilijoiden selkään kiinnitetään jotain, mikä voi vaikuttaa lopputulokseen, Wessfeldt sanoi Ilta-Sanomille puhelimitse.

– Ivana teki viimeisessä hypyssään kaiken oikein ja olisi voinut voittaa jopa kultaa. Nyt hän jäi kokonaan ilman mitalia. Miten ihmeessä näin voi käydä? Wessfeldt päivitteli.

Wessfeldtin ja Spanovicin tuskaa ei varmasti helpota se fakta, että ensi vuonna voimaan tulevien sääntöjen mukaan urheilijoiden ei enää tarvitse kiinnittää selkäänsä numerolappua.

Spanovicin mittaustapaus on jo toinen sääntömuutoksissa huomiota herättänyt tilanne. Ensimmäinen koski USA:n kuulantyöntäjähirmua Ryan Crouseria, jonka finaalin kolmas työntö hylättiin yliastuttuna. Ensi vuoden säännöissä suoritus olisi ollut laillinen.

Crouserin kohdalla tämä olisi tarkoittanut varmaa kultamitalia, sillä työntäjällä oli oikeus vaatia mittausta protestin varalle. Tulos 22,31 oli 28 senttiä parempi kuin kultaa voittaneen Uuden-Seelannin Tomas Walshin paras noteeraus.

Naisten pituushypyn MM-loppukilpailun tulokset, Lontoo:

1. Brittney Reese, USA 702 (ennätyksellinen neljäs MM-kulta) 2. Daria Klishina, Venäjä 700 3. Tianna Bartoletta, USA 697 4. Ivana Spanovic, Serbia 696 5. Lorraine Ugen, Britannia 672 6. Brooke Stratton, Australia 667 7. Chantel Malone, Brittiläiset Neitsytsaaret 657 8. Blessing Okagbare-Ighoteguonor, Nigeria 655 9. Lauma Griva, Latvia 654 10. Claudia Salman-Rath, Saksa 654 11. Eliane Martins, Brasilia 652 12. Alina Rotaru, Romania 646

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?