Megatähdeksi 9,69 sekunnissa – muistatko sen hetken, kun Usain Bolt muutti yleisurheilua peruuttamattomasti? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Megatähdeksi 9,69 sekunnissa – muistatko sen hetken, kun Usain Bolt muutti yleisurheilua peruuttamattomasti?

Pikajuoksun ylimyksen Usain Boltin ura päättyy lauantaina Lontoossa. Muistatko milloin supertähti teki läpilyöntinsä maailman tietoisuuteen?

Usain Bolt nousi supertähdeksi Pekingin olympialaisten satasen finaalissa 2008.­

12.8.2017 7:41

Mi-tä ih-met-tä äs-ken ta-pah-tui?

Ajatus ei kulkenut selkeästi, temppu tuntui niin uskomattomalta. Monen oli vaikea uskoa omia silmiään.

Tuo hetki koettiin 16. elokuuta vuonna 2008. Maailman huippuyleisurheilu muuttui peruuttamattomasti 9,69 sekunnissa.

Kahdeksan miestä kyykistyi lähtötelineisiin Linnunpesässä, Pekingin mahtipontisella olympiastadionilla. Kaikkien paikalla olleiden ja satojen miljoonien tv-katsojien katseet nauliutuivat miesten sadan metrin finaalin kilpailijoihin. Jo ennen starttia huomiota herätti pitkä jamaikalainen rennolla olemuksellaan ja temppuilullaan.

Etusuoran taistosta tuli järisyttävä show. Tuskin koskaan ennen yhdestäkään urheilijasta on tullut maailmanlaajuista supertähteä niin lyhyessä ajassa.

Se oli Usain Boltin hetki.

Rullasi maaliin rintaansa takoen

Kisa voitosta päättyi jo etusuoran puolivälissä. Huippuvauhtiin päästyään Bolt erkani haastajistaan.

Parikymmentä metriä ennen maalia jamaikalainen levitti kädet sivuilleen, antoi askeltensa vain rullata ja takoi vielä ennen maaliviivaa kädellään rintaansa.

Usain Bolt karkuteillä Pekingin olympiafinaalissa.­

Hän ylitti maalilinjan peräti 0,2 sekuntia ennen toiseksi tullutta Richard Thompsonia. 0,2 sekuntia on valtava ero kisassa, jossa viivalla olivat maailman parhaat sprintterit. Ylivoima oli häkellyttää.

Vaikka Bolt ei tuolloin juossut täysillä maaliin saakka, tulos oli uusi maailmanennätys. Mihin hän olisikaan tuona iltana voinut pystyä? Se jää ikuiseksi spekuloinnin kohteeksi.

Usain Boltin Pekingin voittoaika pysyi maailmanennätyksenä seuraavaan kesään. Silloin hän paransi ME:n lukemiin 9,58 MM-finaalissa.­

Pekingin satasen ME-juoksusta alkoi Boltin valtakausi pikajuoksussa. Hän voitti niissä kisoissa kultaa myös 200 metrillä ja pikaviestissä – ME-ajoilla, tietenkin. Seuraavan kesän MM-kisoissa Berliinissä jamaikalainen salama takoi taululle edelleen voimassa olevat maailmanennätykset: 100 metriä 9,58 ja 200 metriä 19,19.

Ylivoima on jatkunut sen jälkeenkin. Boltilla on olympialaisista kahdeksan ja MM-kisoista 11 kultamitalia ennen lauantain päätöskisaa.

Saldo on käsittämätön, vaikka Bolt vielä menetti Pekingin pikaviestin olympiavoittonsa Nesta Carterin dopingkäryn takia.

Pian 31 vuotta täyttävä jamaikalainen ilmoitti hyvissä ajoin, että hän päättää uransa Lontoon MM-kisoihin. Näissäkin MM-kisoissa Bolt oli koko urheilua seuraavan maailman huomion keskipisteenä.

”Bolt on syntynyt voittajaksi”

Bolt on osoittanut uransa aikana olevansa armottoman kova juuri arvokisafinaalien hermopaineessa. Ennen finaalien starttia monet juoksijat näyttävät siltä, että pää uhkaa räjähtää paineista. Bolt näyttää rennolta.

Pituushypyssä MM-pronssia omalla urallaan saavuttanut Tommi Evilä arvioi Boltin vahvuuksia IS:n haastattelussa viime kesänä Rion olympialaisten aikaan. Evilän mukaan Boltia auttaa arvokisafinaalien starttia edeltävässä painetilanteessa se, että hänellä on takana käsittämätön menestysputki.

– Voittajaksi on kaksi tietä: voi syntyä voittajaksi tai tulla voittajaksi. Usain Bolt on syntynyt voittajaksi, Evilä arvioi.

100 metrin vuoden 2008 olympiafinaalin tulokset:

1. Usain Bolt, Jamaika 9,69

2. Richard Thompson, Trinidad 9,89

3. Walter Dix, USA 9,91

4. Churandy Martina, Hollannin Antillit 9,93

5. Asafa Powell, Jamaika 9,95

6. Michael Frater, Jamaika 9,97

7. Marc Burns, Trinidad 10,01

8. Darvis Patton, USA 10,03

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?