MM-kisojen tähtijuoksija murtui itkuun kesken tv-haastattelun – pettyi pahasti kilpakumppaninsa toimintaan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-kisojen tähtijuoksija murtui itkuun kesken tv-haastattelun – pettyi pahasti kilpakumppaninsa toimintaan

Kulunut viikko on ollut raskas Etelä-Afrikan tähtijuoksijalle Wayde van Niekerkille.

Wayde van Niekerk murtui kyyneliin BBC:n televisiolähetyksessä.­

11.8.2017 16:31

Eteläafrikkalainen juoksusensaatio Wayde van Niekerk kävi läpi melkoisen tunnemyrskyn saavutettuaan torstai-iltana Lontoon MM-kisojen 200 metrillä hopeaa. Kultaa vei Turkkia edustava Ramil Gulijev.

Aiemmin 400 metrillä kultaa voittanut ME-mies van Niekerk oli vahva suosikki myös 200 metrin kisan voittajaksi. Van Niekerkin ympärillä on ollut viime päivinä kova kuhina, joka ei ole johtunut pelkästään juoksijan menestyksestä.

Kaikki lähti siitä, kun van Niekerkin kovin haastaja 400 metrillä, Botswanan Isaac Makwala ei päässyt juoksemaan matkan finaalia. Makwala sairastui ilmeisesti vatsatautiin ja joutui jättämään 400 metrin välierät väliin. Botswanalainen yritti tulla juoksemaan finaaliin, mutta järjestäjät estivät hänen osallistumisensa, koska urheilijan epäiltiin olevan yhä sairaana.

Makwala otti tilanteen äärimmäisen raskaasti. Ennen finaalia urheilijan virallisille Facebook-sivuille ilmestyi päivitys, jossa kisajärjestäjien vihjattiin virittäneen Makwalalle ansan.

– Ilmoitan murtunein sydämin, etten osallistu 400 metrin finaaliin. Saavuin stadionille valmiina juoksemaan, mutta sinne oli asetettu ansa eikä minua päästetty juoksemaan. Taistelimme koko päivän, jotta totuus tulisi julki, Makwalan päivityksessä luki.

Makwalan reaktio käynnisti salaliittoteoriat, joiden mukaan botswanalaista ei päästetty juoksemaan, koska voitto haluttiin taata van Niekerkille. Spekulointi voimistui, kun Makwala ei meinannut päästä juoksemaan myöskään 200 metrin kisaa sairausepäilyjen vuoksi. Lopulta Makwala pääsi 200 metrin välieriin ja finaaliin, jossa botswanalainen sijoittui kuudenneksi.

Isaac Makwala (vas.), Ramil Gulijev, Isiah Young ja Wayde van Niekerk taistelivat kultamitalista 200 metrin MM-finaalissa. Pisimmän korren veti Turkkia edustava Gulijev.­

Isaac Makwala (edessä) oli 200 metrin MM-finaalissa kuudes. Taustalla näkyvä Wayde van Niekerk otti hopeaa.­

Muun muassa BBC:n asiantuntija, juoksijalegenda Michael Johnson löi vettä kiukaalle ennen kuin tiedettiin, että Makwala nähtäisiin 200 metrin kilpailussa.

– Wayde van Niekerk on (kansainvälisen yleisurheiluliiton) IAAF:n, fanien ja kaikkien suosikki. Nyt hänen ainoa haastajansa on poissa sekä 200 että 400 metrin kilpailusta? Salaliittoteoriat jylläävät, Johnson sanoi BBC:n lähetyksessä muun muassa The South Africanin mukaan.

Van Niekerkille hänen ympärillään käyty kiivas keskustelu oli kova paikka. Eteläafrikkalaisen paineet purkautuivat 200 metrin loppukilpailun jälkeen BBC:n televisiohaastattelussa. Brittiyhtiön toimittaja sanoi van Niekerkille, että mitalin täytyi tuntua hienolta.

Wayde van Niekerk gave an emotional interview as he reflected on his brilliant week at #London2017. pic.twitter.com/HiMIP9W7t7— BBC Sport (@BBCSport) August 10, 2017

Jos twiitti ei näy, sen voi katsoa täältä.

– Kyllä... van Niekerk aloitti ja alkoi itkeä.

Juoksija peitti kasvonsa harteillaan olevaan lippuun ja kääntyi poispäin kamerasta. Toimittaja lohdutti van Niekerkiä hetken ennen kuin tämä pystyi jatkamaan haastattelua.

– Tämä oli minulle raskas viikko. 400 metrin kisan jälkeen moni oli sitä mieltä, etten ansainnut voittoa, juoksija sanoi.

The Guardianin mukaan van Niekerk oli pettynyt Makwalan vihjauksiin, joiden mukaan botswanalaista ei päästetty kilpailemaan jonkinnäköisen salaliiton vuoksi.

Kun kaikki oli hyvin. Isaac Makwala ja Wayde van Niekerk halailivat toisiaan Monacon Timanttiliigan kilpailun jälkeen heinäkuun lopulla.­

– Se todella loukkasi minua, koska olen aina osoittanut hänelle suurta kunnioitusta. Se, että hän yhdisti nimeni johonkin hämärään, on epäreilua, van Niekerk sanoi brittilehden mukaan.

– Olen suoriutunut viimeisimpinä vuosina hyvin, joten mielestäni ansaitsen kilpailijoiltani enemmän kunnioitusta. Haluan kilpailla. En ole täällä hankkimassa ystäviä, joten opin tärkeän seikan: keskittymään itseeni ja jättämään negatiiviset asiat sivuun.

Lontoossa saavutettujen 400 metrin MM-kullan ja 200 metrin MM-hopean lisäksi 25-vuotias van Niekerk on voittanut muun muassa 400 metrin MM-kultaa Pekingissä 2015 ja olympiakultaa Rio de Janeirossa 2016. Rion olympialaisissa van Niekerk juoksi matkan sensaatiomaisen maailmanennätyksen 43,03.

Juoksijalahjakkuuden on sanottu olevan lajin seuraava supertähti. Jotkut pitävät häntä jopa pikajuoksusuuruus Usain Boltin manttelinperijänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?