Mikaela Ingberg ymmärtää keihäänheiton surkeaa tilannetta: ”Välillä on aivan hukassa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mikaela Ingberg ymmärtää keihäänheiton surkeaa tilannetta: ”Välillä on aivan hukassa”

Tero Pitkämäki on ainoa suomalainen keihäänheittäjä Lontoon MM-kisoissa.

Moninkertainen arvokisakävijä Mikaela Ingberg nähdään syksyllä Mestareiden mestari -ohjelmassa.­

10.8.2017 17:59

Entinen keihäänheittotähti Mikaela Ingberg seuraa tarkalla silmällä Lontoossa käytäviä yleisurheilun MM-kisoja. Tiistaina Ingbergillä oli erityisen mielenkiintoinen päivä, kun naiset heittivät keihään maailmanmestaruudesta.

Mutta jotakin puuttui. Lontoossa ei nähty ainuttakaan naisheittäjää. Miehiäkin on vain yksi, Tero Pitkämäki.

Edellisen kerran Suomi on lähtenyt arvokisoihin vain yhdellä keihäänheittäjällä vuoden 1960 olympialaisiin Roomaan.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön asiantuntijana työskentelevä Ingberg harmittelee keihäänheiton surkeaa tilannetta, mutta ymmärtää, miksi kisaraja jäi monilta ylittämättä.

– Se on laji, jossa fyysinen kunto ei ole ratkaiseva tekijä, vaan miten se tekninen suoritus menee. Kun alkukesä menee huonosti, ongelmat alkavat kasaantua ja menee väkinäiseksi, Ingberg kommentoi.

Tero Pitkämäki on Suomen ainoa edustaja Lontoon keihäskisoissa.­

Ingberg tietää, mistä puhuu. Pitkän uran tehnyt vaasalainen on kokenut arvokisakävijä. Palkintokaapissa kimaltelevat MM-pronssi Göteborgista 2005 sekä EM-pronssit Budapestista 1998 ja Münchenistä 2005.

Joskus myös Ingbergin kausi alkoi huonosti, ja arvokisaraja ylittyi vasta viimeisessä mahdollisessa kisassa. Näin tapahtui muun muassa vuonna 1999 Sevillan MM-kisojen kanssa.

– Välillä on aivan hukassa. Se on käsittämätöntä, miten se tuntuma voi kadota. Se on päästä kiinni, mutta myös siitä, että tulee vääriä liikeratoja. On todella vaikea oppia pois siitä.

Ingberg osallistui muun muassa Helsingin MM-kisoihin vuonna 2005.­

Kokonaisuudessaan Suomen MM-kisajoukkue kattaa 11 urheilijaa. Se on historian pienin yhdessä vuoden 2013 Moskovan kisojen joukkueen kanssa.

Vaikka tällä hetkellä Suomen yleisurheilu ei elä hehkeintä aikaansa, Ingberg ei heitä kirvestä kaivoon. Hän valaisee näkemystään esimerkillä omalta arvokisataipaleelta.

– Muistan hyvin, kun tulimme 2003 Pariisin MM-kisoista. Olin neljäs ja Parviaisen Aki oli viides, ja ne olivat kisojen ainoat pistesijat. Silloinkin oltiin että ”ei, ei”. Siitä mennään pari vuotta eteenpäin, niin sieltä tulee uusia ja lupaavia. Se on vähän sellaista aaltoliikettä.

Ingerg, 43, on mukana MTV3:n lokakuussa alkavassa ohjelmassa Mestareiden mestari, jossa kahdeksan huippu-urheilijaa ottaa mittaa toisistaan.

Ohjelman ensimmäinen tuotantokausi nähtiin vuonna 2012. Espanjan Andalusiassa voiton vei hiihtäjä Jari Isometsä.

Uutta tänä vuonna on se, ettei kukaan kilpailijoista putoa pois kesken kisan. Myös juontaja on vaihtunut Ville Klingasta lumilautailija Eero Ettalaksi.

Inberg jännittää jo kuukauden päässä odottavaa matkaa Etelä-Afrikkaan. Kilpailijat eivät vielä tiedä tarkkoja kilpailulajeja, mutta haasteita on tulossa laidasta laitaan.

– Jos tulee jotain tarkkuusjuttuja, niin ne saattavat olla itselle parempia lajeja.

Vesilajeissa Ingberg odottaa oppia Hanna-Maria Seppälältä. Ahtaat paikat ja ötökät saisivat pysyä poissa listalta.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?