MM-finaalista suljetun tähtijuoksijan leiri on raivoissaan – näin manageri kommentoi salaliittohuhuja - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-finaalista suljetun tähtijuoksijan leiri on raivoissaan – näin manageri kommentoi salaliittohuhuja

MM-kisoissa karanteeniin määrätyn Isaac Makwala manageri kommentoi IS:lle tähtijuoksijan tilannetta.

Isaac Makwala ei saanut juosta 400 metrin MM-finaalissa.

9.8.2017 14:39

Keskustelu 400 metrin finaalista terveyssyistä hyllytetyn Isaac Makwalan tilanteesta jatkuu kiivaana, vaikka terveysviranomaisten urheilijalle määräämä karanteeni päättyy tänään kello 16 Suomen aikaa.

Entinen supertähti, BBC:n asiantuntija Michael Johnson arveli keskiviikkona, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF suojelisi uutta kultapoikaansa Wayde van Niekerkiä hyllyttämällä tämän päävastustajaksi arvellun botswanalaisen.

Ilta-Sanomat tavoitti keskiviikkona Makwalan managerin, 1970-luvun tähtijuoksijan Jos Hermensin.

– Tuollaiset puheet ovat hölynpölyä. Ehkä niin olisi voinut käydä IAAF:n edellisen puheenjohtajan Lamine Diackin aikana, mutta Sebastian Coe ei ikinä sallisi sellaisen tapahtuvan, Hermens sanoi.

Hermens ei kuitenkaan antanut IAAF:lle ollenkaan puhtaita papereita Makwala-tapauksen hoidosta.

– Vaikka karanteenimääräyksen antoivat terveysviranomaiset eikä liitto, IAAF:n viestintä urheilijan suuntaan oli erittäin heikkoa. Isaacille ei missään vaiheessa tehty minkäänlaista verikoetta tai muuta lääketieteellistä testiä, vaan karanteeni määrättiin tietämättä, mikä häntä mahdollisesti vaivaa.

Hätistettiin lämmittelykentän portilta

Hermens kertoi myös, että karanteenia ei valvonut kukaan, vaan urheilija liikkui koko ajan vapaasti hotellissa ja ulkona. Tiistai-iltana Makwala vielä matkusti stadionille tarkistaakseen, saisiko sittenkin juosta.

Lopulta hänet hätistettiin kilpailuluvattomana pois lämmittelykentän portilta.

– Siihen vaikutti ehkä IAAF:n heikon viestinnän ohella myös se, että Botswanan joukkue ei ole kovin hyvin organisoitunut, eikä IAAF:sta saatu päivän aikana mitään lisätietoa.

Kun Makwala ja joitakin muita urheilijoita laitettiin eristykseen, se johtaa Hermensin mukaan selvään muutokseen urheilijoiden käyttäytymisessä.

– Tämän jälkeen kukaan ei uskalla mennä IAAF:n lääkärin luo, koska pelkää menettävänsä kilpailulupansa. Asiat hoidetaan kisoissa tämän jälkeen hiljaisesti urheilijan ja joukkueiden lääkärien välillä.

Maanantaina itsensä sairaaksi tuntenut Makwala katsoi tiistaina olevansa kilpailukunnossa. Hän juoksee kisoissa vielä pitkän viestin. IAAF:n lääkärin puoleen hän joutui alun perin kääntymään, koska jäi pois 200 metrin alkueristä. Voidakseen jatkaa urheilemista MM-kisoissa hän tarvitsi silloin kisalääkärin kirjoittaman dokumentin poisjäännin syystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?