Alberto Juantorena raiskauksesta Suomessa tuomituista kuubalaisurheilijoista: ”Häpeämme kansakuntana” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Alberto Juantorena raiskauksesta Suomessa tuomituista kuubalaisurheilijoista: ”Häpeämme kansakuntana”

Kuuban urheiluikoni Alberto Juantorena kertoi IS:lle Lontoossa, että raiskaajalentopalloilijat eivät enää ikinä pelaa maajoukkueessa.

Alberto Juantorena on Lontoossa seuraamassa yleisurheilun MM-kisoja.

9.8.2017 11:50

Montrealin heinäkuiset illat 1976 nostivat Karibian sosialistisen saarivaltion koko urheilua seuraavan maailman valokeilaan.

Kuuban vallankumousjohtajan, presidentti Fidel Castron ykkössoturi olympiakisoissa oli juoksija Alberto Juantorena, joka upean lennokkaalla, 270 sentin pituisella askeleellaan voitti sekä 800 että 400 metriä.

– 800 metrillä juoksin maailmanennätyksen, mutta 400 metrillä oli Kuubassa vielä suurempi symboliarvo. Palkintojenjaossa seisoin ylimpänä vieressäni kaksi amerikkalaista. He olivat ja ovat ystäviäni, mutta maidemme välit tunnetaan, Juantorena naurahti Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa Lontoon Canary Wharfissa.

Sen koommin tällainen tupla ei ole keneltäkään mieheltä onnistunut, eikä tekijää ole näköpiirissäkään. Aikataulujakaan ei ole tarvinnut tällaiselle ihmemiehelle nyt räätälöidä. Sekä 400:n että 800 metrin MM-finaalit juostiin Lontoossa tiistai-iltana.

– Täytyy löytää tyyppi, jolla on Wayde van Niekerkin nopeus ja David Rudishan kestävyys. Olin sitä osittain luontaisesti, mutta harjoittelin seitsemän vuotta kovaa kahdesti päivässä, silloin kun en ollut loukkaantunut.

El Caballoksi (Hevoseksi) kutsuttu Juantorena starttasi Montrealissa kahdeksan kertaa. Brutaaleimmillaan urakka oli, kun 400 metrillä juostiin 26. heinäkuuta saman päivänä kahdet alkuerät.

Juantorena jätti Montrealin olympialaisissa vuonna 1976 400 metrin finaalissa taakseen USA:n Fred Newhousen ja Herman Frazierin.

Juantorena osasi odottaa suomalaiselta toimittajalta tiettyä Kuuba-aiheista kysymystä. Viisi sokerisaaren maajoukkuelentopalloilijaa tuomittiin viime syksynä pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeästä raiskauksesta. Miehet raiskasivat suomalaisen naisen pelimatkalla Tampereella.

Hovioikeus lyhensi myöhemmin tuomioita ja vapautti yhden tuomituista.

– Ensinnäkin Kuubassa ei ole kertaakaan ajateltu, että Suomi olisi toiminut asiassa kohtuuttomasti. Häpeämme kansakuntanakin heidän tekoaan. He myivät sekä ihmisarvonsa että oikeutensa edustaa Kuubaa urheilijoina. Kussakin maassa on lainsäädäntö, jota pitää noudattaa.

Juantorena tuntee henkilökohtaisesti jokaisen tuomituista pelaajista. Kotiinpaluuta näiden ei hänen mukaansa tarvitse tuomionsa jälkeen pelätä.

– Mitään lisärangaistusta ei ole tulossa, vaan he saavat Kuubassa inhimillisen kohtelun maksettuaan teostaan hinnan. Emme heitä heitä uudestaan vankilaan. Mutta Kuubaa he eivät enää koskaan edusta. Maineen lisäksi tuo teko maksoi heille myös urheilu-uran, Kuuban huippu-urheilun pääkäskijän eli olympiakomitean varapuheenjohtaja sanoo.

Juantorena juhli 800 metrin olympiavoittoa Montrealissa 1976.

Juoksijalegenda on Lontoossa Kansainvälisen yleisurheiluliiton varapuheenjohtajana ja näkee kentällä myös sellaisia kuubalaisia, jotka ovat vaihtaneet edustusasua. Huippukolmiloikkaaja Pedro Pablo Pichardo ei ole kisoissa lainkaan loikattuaan Kuubasta.

Loikkariurheilijoille, kuten Amerikkaan paenneille huippunyrkkeilijöille ei Fidel Castron lähipiiriin kuuluneelta legendalta irtoa ymmärrystä.

Häipyneiden motiivit taas liittyvät yleensä Kuuban ankeisiin harjoitus- ja elinoloihin ja poliittiseen ja taloudelliseen kontrolliin.

– Kuubalaiset ovat intohimoisia patriootteja. Lähtijät eivät saa heiltä ymmärrystä eivätkä mielestämme voi enää kutsua itseään kuubalaisiksi. He valitsivat elämässään kauppatavaran osan.

Juantorena muistaa hyvin Kuuban vallankumouksen loppuajat 1958–59. Hänen omat isovanhempansa olivat viime vuosisadan alkupuolella maaorjia.

– Ilman vallankumousta maassamme ei olisi koulutusta, terveydenhuoltoa eikä mahdollisuutta urheilla.

Alberto Juantorena Danger

Syntyi: 21.11.1950 Santiago de Cubassa.

Asuu: Havannassa. ’

Lempinimi: El Caballo eli Hevonen. Valmentaja puolalainen Zygmunt Zabierzowski.

Saavutuksia: Voittanut ainoana miehenä USA:n Paul Pilgrimin (Ateena 1906) ohella MM- tai olympiatasolla sekä 400 että 800 metriä. Montrealissa 800 metrin olympiakulta ME-ajalla 1.43,50 ja 400 metrin kulta ajalla 44,26. Ennätys 800 metrillä 1.43,44.

Yksityiselämä: Neljästi naimisissa, viiden eri naisen kanssa yhteensä seitsemän lasta, esikoinen 42- ja kuopus 3-vuotias. Neljä lastenlasta.

Uran jälkeen: Lopetti 1984, työskenteli presidentti Fidel Castron urheiluneuvonantajana. Kuuban olympiakomitean varapuheenjohtaja ja yleisurheiluliiton puheenjohtaja. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksessa vuodesta 1987, nykyään varapuheenjohtajana.

Muuta: Loukkaantui pahasti Helsingin MM-kisoissa astuessaan 800 metrin alkuerissä ratareunuksen päälle. Nilkkamurtuma leikattiin Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?