Yksi kokeilu 15-vuotiaana riitti keihästähti Thomas Röhlerille: ”Päätös on pitänyt” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yksi kokeilu 15-vuotiaana riitti keihästähti Thomas Röhlerille: ”Päätös on pitänyt”

Thomas Röhler juhli olympiavoittoaan Riossa kesällä 2016. Röhler kuuluu ennakkosuosikkeihin myös Lontoon MM-kisoissa.

Julkaistu: 9.8.2017 11:13

Thomas Röhler ilmoitti 15-vuotiaana valmentajalleen, ettei suostu enää tapaamaan urheilupsykologia.

Rio de Janeiron olympiavoittajaa Thomas Röhleriä ehdittiin jo Saksassa arvella heikoksi arvokilpailijaksi, mutta kuudes yritys aikuisten arvokisoissa toi sitten olympiakullan. Tällä kaudella Röhler on heittänyt stabiililla tasolla 90 metrin tuntumaan tai yli ja saapui maanantaina Lontooseen keihäänheiton ennakkosuosikkina.

Kilpailupäätään Röhler ei suostu virittämään urheilupsykologin pakeilla, vaikka Saksan maajoukkueessa tällaista apua olisi tarjolla.

– Olin 15-vuotiaana vielä kolmiloikkaaja ja korkeushyppääjä. Minut ohjattiin urheilupsyklogin vastaanotolle. Kun pitkä tunti oli ohi, ilmoitin valmentajalle, etten koskaan enää suostu tapaamaan minkäänlaista mentaalivalmentajaa. Päätös on pitänyt, Röhler sanoi IS:lle puhelinhaastattelussa kotikaupungistaan Jenasta, jossa pakkasi varusteitaan MM-matkalle.

”Opin viime kesänä, miten arvokisojen alla pitää toimia”

Kuluneen viikon Röhler on irrottanut ajatuksensa kokonaan keihäänheitosta, tavannut ystäviään ja perhettään ja kalastellut.

– Vuosi sitten en pystynyt Amsterdamin EM-kisojen ja Rion olympiakisojen välillä selkävamman takia harjoittelemaan juuri lainkaan, mutta voitin kultaa. Nyt olisin voinut tehdä vaikka mitä, mutta olen ottanut todella rennosti. Opin viime kesänä fyysisesti ja mentaalisesti paljon siitä, miten arvokisojen alla pitää toimia.

Thomas Röhler on tällä kaudella heittänyt parhaallaan 93,90.

Kun Röhler Monacon Timanttiliigan vaikeissa oloissa 21. heinäkuuta nakkasi 89,17, lopullinen varmuus syntyi.

– Sillä hetkellä tiesin olevani valmis MM-kisoihin. En rakenna itseluottamustani sen varaan, että heitin keväällä (5. toukokuuta Dohassa) 93,90, vaan kohentuneen perustasoni varaan. Tiedän, että pystyn paikassa kuin paikassa heittämään ainakin 89 metriä.

”Nautin suunnattomasti”

Uran kymmenestä parhaasta kilpailutuloksesta peräti kuusi on tämän kauden rykäisyjä: 93,90, 91,53, 90,06, 89,45, 89,17 ja 88,26. Niiden keskiarvoksi tulee juhlava 90,40.

Viimeisen virityksen Röhler hakee Lontoossa aistimalla metropolin tunnelmaa.

– Tutustun stadioniin ja sen ympäristöön, hengitän MM-atmosfääriä. Nautin suunnattomasti elämästäni ja olotilastani juuri nyt.

Miesten keihäänheiton karsintakisa heitetään Lontoossa torstai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?