Arto Bryggare lataa kritiikkiä yhden suomalaisurheilijan MM-matkasta – ”Paikka tuli vähän puliveivaamalla” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Arto Bryggare lataa kritiikkiä yhden suomalaisurheilijan MM-matkasta – ”Paikka tuli vähän puliveivaamalla”

Suomalaishyppääjän ei olisi pitänyt päästä yleisurheilun MM-kisoihin, tuumii Arto Bryggare.

Arto Bryggare kummastelee Arttu Pajulahden MM-valintaa.­

8.8.2017 15:12

Aiturilegenda Arto Bryggare seuraa tutun tiiviisti yleisurheilun MM-kisoja. Minuuttiakaan ei jää näkemättä, vaikka Bryggare on vuoroin Suomessa ja Saksassa.

Bryggare on mielissään siitä, että valtaosa suomalaisurheilijoista on suoriutunut tasollaan MM-tantereella. Se ei tällä haavaa tarkoita mitalisadetta, mutta suomalaiset ovat pysyneet omalla tasollaan.

Yhtä valintaa hän kuitenkin moittii. Pituushyppääjä Arttu Pajulahti pääsi kisoihin repäistyään komean tuloksen 810 heinäkuun alussa. Samassa kisassa Kristian Pulli venytti 807. Lukemat olivat komeita, mutta olosuhteilla oli asiaan merkitys.

– Pajulahti hyppäsi korkealla epämääräisissä olosuhteissa sen 810. Hänen normaalitasonsa on noin 750. Hän hyppäsi sen mukaan MM-kisoissa, Bryggare muistuttaa.

”Olosuhteet ratkaisevat paljon”

Bryggaren mukaan Sierra Nevadan poikkeukselliset olosuhteet auttoivat suomalaisia ylittämään tasonsa. MM-raja 815 ei mennyt puhki, mutta Pajulahti sai kisapaikan.

– Olosuhteet ratkaisevat paljon. Pituushypyssä nollatuuli on eri asia kuin jos takana on kaksi metriä sekunnissa puhaltava tuuli. Mitä hitaampi urheilija, sitä enemmän tuulesta on hyötyä.

– Pituushyppypaikka tuli vähän puliveivaamalla. Se tulos oli enemmän viritys kuin oikea paikka. Ei Arttu Pajulahden paikka ollut MM-kisoissa, mutta tulos tehtiin korkealla. Se antaa valtavan hyödyn.

Bryggare antaa selvästi ymmärtää, että kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n on mietittävä tarkasti, pitäisikö olosuhdekikkailu laittaa kuriin.

– Korkean paikan ja myötätuulen hyöty on valtava. Jos korkealla saa kovan myötätuulen, se tarkoittaa todella kovaa tuulta, koska ilmaa on vähemmän. Sitten raja pitäisi nostaa 830:een miesten pituudessa, jos kaikki menisivät vain korkealle hyppäämään rajoja. Sitä ei ole vielä kielletty, se toi hänelle tällaisen hyödyn.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?