USA:n tähtiurheilijalle jättipettymys Lontoon MM-kisoissa – tuomaristo hylkäsi myös uuden protestin!

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n tuomarineuvosto piti miesten kuulantyönnön MM-finaalin tulokset voimassa, vaikka se käsitteli USA:n joukkueen valituksen uudelleen.

Nouseeko Ryan Crouser protestin jälkeen maailmanmestariksi?

7.8.2017 20:32 | Päivitetty 7.8.2017 21:10

Miesten kuulantyönnön maailmanmestarina pysyy Uuden-Seelannin Tomas Walsh, joka työnsi sunnuntain finaalissa kultaa tuloksella 22,03.

Olympiavoittaja Ryan Crouser oli kisan suurin ennakkosuosikki, ja hän työnsikin finaalin kolmannella kierroksella tuloksen 22,31. Tuomari kuitenkin hylkäsi Crouserin huipputyönnön yliastuttuna, mutta yhdysvaltalainen käytti oikeuttaan mittauttaa työntö protestin varalle.

Kilpailussa tehtiin myös kaksi muuta protestia.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto käsitteli protestit maanantaina iltapäivällä, mutta päätti silloisten todisteiden valossa pitää tulokset voimassa.

Crouserin manageri P. J. Doyle ei kuitenkaan luovuttanut. Doyle kertoi Ilta-Sanomille puhelimitse, että tapaus avattiin uudelleen uuden kuvatodisteen takia.

– Olemme sataprosenttisen varmoja, että työntö ei ollut yliastuttu. Uusien todisteiden valossa olemme luottavaisia, että tuomio muuttuu, Doyle sanoi maanantaina alkuillasta.

Tuomaristo käsitteli Crouserin työntöä koskevat todisteet uudelleen maanantaina noin kello 19.30 Suomen aikaa.

Miesten kuulan MM-mitalit jaettiin maanantaina. Hopeaa sai Yhdysvaltojen Joe Kovacs, kultaa Uuden-Seelannin Tomas Walsh ja pronssia Kroatian Stipe Zunic.

Doyle sai tiedon kello 20.05, että valitus ei kuitenkaan mennyt läpi. Kun kuulan palkintojenjako alkoi kello 20.15, manageri avasi tilannetta IS:lle.

Doyle ja nelihenkinen USA:n joukkueenjohto esittelivät uutta videomateriaalia tuomaristolle, minkä jälkeen tuomaristo pui asiaa suljetuin ovin. Kun päätös oli valmis, tuomariston puheenjohtaja ja sihteeri tulivat kertomaan lopputuloksesta kasvotusten.

– Tuomaristo perusteli protestin hylkäyspäätöstä sillä, että uudessakin tv-kuvassa heidän mielestään Ryanin jalka osui ringin takaosan reunaan pyörähdyksen alkuosassa. Sillä selvä, Doyle kertoi.

Doylen mukaan kilpailussa nähtiin useita muitakin vastaavia tilanteita, joissa urheilijan jalka olisi vastaavalla tulkinnalla koskettanut ringin takaosaa.

– Kummastelen sitä, että miksi Ryanin kolmas työntö hylättiin. Meidän näkemyksemme mukaan hän ei tehnyt mitään eri tavalla muissa työnnöissään, mutta vain tämä pitkä työntö hylättiin.

– Olen edelleen sataprosenttisen varma, ettei Ryanin työntö ollut yliastuttu, Doyle sanoi.

Katkeran tappion hetkellä Doyle ei ollut varma, miten asiassa voisi edetä enää jatkossa.

– Tämä on karvas pala purtavaksi, hän sanoi.

Klo 20.32: juttua päivitetty tiedoilla protestin hylkäämisestä.

Klo 21.00: juttuun päivitetty Doylen kommentit hylkäyksen jälkeen.

Miesten kuulantyönnön MM-finaalin viralliset lopputulokset:

1) Tomas Walsh, Uusi-Seelanti 22,032) Joe Kovacs, USA 21,663) Stipe Zunic, Kroatia 21,464) Tomas Stanek, Tshekki 21,415) Michal Haratyk, Puola 21,416) Ryan Crouser, USA 21,207) Ryan Whiting, USA 21,098) Konrad Bukowiecki, Puola 20,899) Jacko Gill, Uusi-Seelanti 20,8210) David Storl, Saksa 20,8011) Darrell Hill, USA 20,7912) Andrei Gag, Romania 19,96

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?