Yleisön ja median vihaama mestari – tällainen on Boltin kukistaneen Justin Gatlinin dopinghuuruinen historia - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisön ja median vihaama mestari – tällainen on Boltin kukistaneen Justin Gatlinin dopinghuuruinen historia

Justin Gatlin, 35, juhli uransa toista sadan metrin maailmanmestaruutta Lontoossa. Ensimmäinen tuli Helsingissä vuonna 2005.

Julkaistu: 7.8.2017 15:37

Justin Gatlin juoksi maailmanmestaruuteen, vaikka moni ei sitä hänelle olisi suonut.

Maailma kohahti myöhään lauantai-iltana, kun Lontoon olympiastadionilla jaettiin maailman nopeimman miehen titteliä. Juoksun piti olla yleisurheilun suurimman tähden Usain Boltin, 30, viimeinen näytös.

Jamaikalainen oli ilmoittanut lopettavansa uransa Lontoon MM-kisoihin, ja satasen loppukilpailu jäisi hänen viimeiseksi henkilökohtaiseksi matkakseen.

Hallitsevan maailmanmestarin suurimman haastajan piti olla nuori yhdysvaltalainen Christian Coleman. 21-vuotiaalla jenkillä on hallussaan kauden kärkiaika 9,82.

Mitä vielä! Voittoon kiri Colemanin ja Boltin ohi täysin puskista tullut Justin Gatlin.

Justin Gatlin (rata 8) ohitti Christian Colemanin (5) ja Usain Boltin (4) aivan satasen loppumetreillä.

Boltin varjossa suurimman osan urastaan juosseesta Gatlinista tuli 35-vuotiaana vanhin sadan metrin maailmanmestaruuden voittanut juoksija.

Kuulostaa upealta tarinalta, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Gatlin on nimittäin kärähtänyt dopingista kahdesti.

Kärystä olympiakultaan

Ensimmäisen kerran New Yorkissa syntynyt Gatlin joutui Yhdysvaltojen antidopingjärjestö USADAn hampaisiin vuonna 2001 ollessaan vasta 19-vuotias yliopisto-opiskelija. Jenkkijuoksija jäi kiinni amfetamiinista, jota oli hänen käyttämässään Adderall-nimisessä lääkkeessä.

Juoksijalle lätkäistiin aluksi kahden vuoden tuomio, joka sittemmin lyhennettiin vuoden mittaiseksi. Gatlinin katsottiin käyttäneen ainetta 9-vuotiaasta asti kärsimäänsä keskittymishäiriöön, eikä hän näin ollen pyrkinyt parantamaan urheilusuorituksiaan.

Justin Gatlin tuuletti 100 metrin olympiakultaa Ateenassa 2004.

Ensimmäinen kilpailukielto ei haitannut nuoren juoksijan alkavaa uraa. Gatlin valloitti pikajuoksumaailman Ateenan olympialaisissa 2004.

Nuori amerikkalainen juoksi kultaa sadalla metrillä, pronssia kahdella sadalla ja hopeaa pikaviestissä. Yleisurheilutaivas oli saanut uuden, kirkkaan sprinttitähden.

Vuotta myöhemmin Helsingin MM-kisoissa Gatlin pinkoi kultaa sekä sadalla että kahdella sadalla metrillä.

Neljän vuoden panna

Vuonna 2006 kaikki muuttui, kun Gatlin kärysi toistamiseen dopingista. Tällä kertaa kyse oli testosteronista.

Gatlinia valmensi tuolloin Trevor Graham, joka tunnetaan yleisurheilumaailman yhtenä dopinginhuuruisimmista valmentajista. Graham väitti, että Gatlinin hieroja olisi hieronut juoksijan reisiin ja pakaroihin testosteronia sisältänyttä ainetta tämän tietämättä.

Väitteet eivät purreet, ja USADA lätkäisi Gatlinille kahdeksan vuoden pannan. Kielto lyhennettiin tälläkin kertaa puoleen alkuperäisestä. Syynä lyhentämiseen oli Gatlinin yhteistyö antidopingvirnaomaisten kanssa asian selvittämiseksi.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe palkitsi Justin Gatlinin sunnuntaina, vaikka toivoi, että tulos olisi ollut toisenlainen.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja ja olympiavoittaja Sebastian Coe on peräänkuuluttanut elinikäistä kilpailukieltoa Gatlinin kaltaisille huijareille.

Coe antoi kommenttinsa myös Gatlinin voiton jälkeen Lontoossa. Hän ei ollut tyytyväinen sadan metrin kilpailun lopputuloksiin.

– En ole ylpeä, että joku, joka on kärsinyt kaksi kilpailukieltoa, voittaa yhden lajimme säihkyvimmistä palkinnoista, Coe sanoi BBC:lle. Britti myönsi kuitenkin Gatlinin olevan kilpailukelpoinen.

Yleisö ei unohda

Gatlin on itse sanonut kärsineensä tuomionsa. Se ei näytä riittävän MM-kisojen yleisölle ja medialle, joka tituleeraa Gatlinia usein ”kaksinkertaiseksi dopinghuijariksi”.

Lontoossa Gatlin sai yleisön buuauksia osakseen alkueristä lähtien. Buuauksia kuultiin vielä sunnuntaina, kun jenkki asteli korkeimmalle palkintokorokkeelle vastaanottamaan uransa toista MM-kultaa sadalta metriltä.

Usain Bolt (vas.) on kommentoinut, että Justin Gatlin ansaitsi MM-kultansa.

Bolt, jonka taianhohtoiselle uralle Coe olisi suonut arvokkaamman lopetuksen, on antanut siunauksensa Gatlinille. Hän sanoi, että amerikkalainen on kieltonsa kärsinyt.

Jamaikalainen osoitti herrasmiehen elkeitä myös heti lauantain finaalin jälkeen. Hän kävi kuiskaamassa Gatlinin korvaan, ettei tämä ansaitse yleisön buuauksia.

Lauantain jälkeen Gatlinilla on kasassa 12 arvokisamitalia – seitsemän MM- ja viisi olympiamitalia. Viisi niistä tuli ennen vuoden 2006 käryä, loput sen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?