Kesän komeetta Simo Lipsanen on Suomen yleisurheilun suuri toivo – hallitsee myös monelle vieraat työkalut - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kesän komeetta Simo Lipsanen on Suomen yleisurheilun suuri toivo – hallitsee myös monelle vieraat työkalut

Simo Lipsanen ponnistaa maanantaina uransa suurimmalla areenalla.

Julkaistu: 7.8.2017 11:49

Simo Lipsanen on tottunut kovaan ruumiilliseen työhön. Hän pitää maaseutua loistavana kasvumiljöönä huippu-urheilijalle.

49-vuotiaan kolmiloikan SE:n rikkonut Simo Lipsanen, 21, edustaa tällä kertaa Suomen arvokisajoukkueessa ainoana maatilalla kasvaneita, ruumiilliseen työhön pikkupojasta asti tottuneita miesurheilijoita.

Tätä kovasti harventunutta joukkoa edusti häntä ennen pitkään nyt poissa oleva keihäänheittäjä Antti Ruuskanen.

Maanantai-illan karsinnassa MM-finaalipaikkaa tavoitteleva debytantti kertoi tutustuneensa jo pikkupoikana sellaisiin useimmille nykyurheilijoille vieraisiin työkaluihin kuin viikate, lapio ja talikko.

– Talikko on noista ykkönen, maa- ja hevostilalla itärajan tuntumassa Nuijamaalla varttunut kova ravimies kertoi lehdistötilaisuudessaan Lontoossa.

Nuori kolmiloikkaaja pisti aiemmin tällä kaudella ”ikuisen” Suomen ennätyksen uusiksi.

Lipsanen uskoo, että maaseudulla varttumisen ansiosta hänestä pitkälti tuli mitä tuli. Kun poika liittyi 12-vuotiaana urheiluseuraan, raakapuu oli ruumiillisten töiden ja kotimiljöön tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta loistavaa.

Lipsanen on SE-urheilija ja ehdoton finaalikandidaatti vain noin neljän vuoden intensiiviseksi katsottavan lajiharjoittelun jälkeen.

Mutta kun Lipsanen urheili kotitilalla kaksossiskonsa Saaran kanssa, siinä ei tunteja laskettu. Nopeus, kimmoisuus ja voima kehittyivät loputtomissa leikeissä ja kisoissa kuin itsestään.

Hän uskoo valmentajansa Petri Ruotsalaisen kanssa, että loppukilpailuun vaaditaan Lontoossa noin 16,90. Se ei periaatteessa vaadi Lipsaselta kuin tämän kesän perustasolla hyppäämistä.

Nuorukainen myönsi, että voi hieman säväyttää, kun karsintapaikalla asettelee askelmerkkiä vaikka tuplaolympiavoittaja Christian Taylorin vieressä.

– Ei voi silti kuin keskittyä omaan hyppäämiseen. Mutta tilanne on tietysti uusi.

Suomessa Lipsasen tasoinen urheilun poikalahjakkuus päätyy kovalla prosentilla joukkueurheiluun, mutta muutaman kymmenen asukkaan Kansolan kylästä ei juuri futisjoukkuetta saisi kasaan.

– Minulle on aina ollut yksilölaji luontevampi. Siinä vastaa viimeiseen asti omista tekemisistään. Joukkuelajia en ole edes kokeillut.

Simo Lipsanen on siirtynyt Nuijamaalta Lontooseen.

Vaativa kolmiloikka ei ole Suomessa massojen laji. Edellinen mies MM- tai olympiatasolla oli 2001 Johan Meriluoto.

Lipsanen ei myöskään liputa täysammattimaisen urheilun nimiin. Hän opiskelee Joensuun yliopistossa metsänhoitajaksi, opiskelukaverinaan mm. MM-hiihtäjä Perttu Hyvärinen.

– En halua miettiä kolmiloikkaa nukkumaan mennessäni. On tärkeää, että elämässä on muutakin sisältöä.

Suomen hotelli sijaitsee vilkkaassa metropoliympäristössä Englannin kruununjalokivistä tunnettua Toweria vastapäätä Thamesin pohjoisrannalla. Lipsanen on kasvanut hyvin toisenlaisissa maisemissa.

– Onhan tämä hurjan iso kaupunki. Kyllä täytyy Towerissakin käydä, kun täällä ensimmäistä kertaa ollaan.

Näille reissuille tarkoitus on kuitenkin lähteä vasta perjantaina – torstai-iltana hypätään loppukilpailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?