Atte Husun kommentti: Justin Gatlin joutui häpeällisen käytöksen uhriksi – pahin silti vielä edessä? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Justin Gatlin joutui häpeällisen käytöksen uhriksi – pahin silti vielä edessä?

Lontoon olympiastadionin yleisö käyttäytyi lauantaina Justin Gatlinia kohtaan tavalla, joka toi esiin kivuliaita muistoja Rio de Janeiron olympialaisista, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Atte Husu.

6.8.2017 17:50

Kesän 2016 yksi murheellisimmista urheiluhetkistä koettiin Riossa, kun seiväshypyn ME-mies Renaud Lavillenie vastaanotti kyyneleet silmissä hopeisen olympiamitalin.

Jos buuaksien kohteeksi kilpailun aikana joutuneen ranskalaisen tappion taakka ei ollut jo valmiiksi kivuliaan raskas kannettavaksi, brasilialaisyleisö lappasi lisää vettä myllyyn jatkamalla mollaamista vielä palkintojenjaossa.

Surullinen tapahtumasarja alkoi, kun brasilialaisyleisö buuasi Lavillenielle kesken olympiavoiton ratkaisseen yrityksen. Härskillä eleellä yleisö toivoi Lavillenien epäonnistumista, joka takaisi brasilialaisen Thiago Braz da Silvan mestaruuden.

Renaud Lavillenie kyynelehti Rion olympialaisten seiväshypyn palkintojenjaossa.

Kun kotiyleisö sai haluamansa, tuskainen Lavillenie sanoi haastattelussa, että vastaavaa sai edellisen kerran kokea tummaihoinen Jesse Owens Berliinin olympialaisissa 1936. Ennen mitaliseremoniaa Lavillenie oli ehtinyt pyytää anteeksi vertaustaan natsi-Saksaan, mutta paluuta ei enää ollut.

Myötähäpeän määrä brasilialaisyleisön käytöstä kohtaan oli valtava, ja urheilijat Tero Pitkämäkeä myöten tuomitsivat käytöksen halveksuttavaksi. Viesti oli selvä: vastaavaa ei tarvitsisi enää nähdä koskaan.

Vihkoon meni – mutta vielä Lontoossa!

Vuoden 2012 kisat jäivät urheilijoiden ja urheilua seuraavien ihmisten mieleen historian parhaista olympialaisista. Siitä suurin kiitos kuuluu lontoolaisille, jotka täyttivät tapahtumapaikat ja kannustivat urheilijoita näiden historiaan katsomatta.

Kannustuksesta vuoden 2012 kisoissa pääsi nauttimaan myös 100 metrin finaalissa kuudetta rataa juossut Justin Gatlin, joka sai yleisöltä yhtä raikuvat suosionosoitukset kuin viidenneltä radalta lähtenyt Jamaikan Yohan Blake. Finaalissa tuolloin juossutta kaksikkoa yhdisti dopingtausta – Gatlinilla kaksi käryä, Blakella yksi.

Tästä huolimatta Lontoon olympiastadion kannusti.

Leikkaus lauantai-illan MM-finaalin rataesittelyyn. Seitsemättä rataa juokseva Blake saa yleisöltä saman kohtelun kuin aiemmin, Gatlin puolestaan massiiviset buuaukset.

Justin Gatlin (vas. alhaalla) voitti maailmanmestaruuden lauantai-iltana lontoolaisyleisön pettymykseksi.

Mitä on tapahtunut?

Viiden viime vuoden aikana doping on vallannut yleisurheiluaiheisissa artikkeleissa leijonanosan, kun viime vuosikymmenen tulosluetteloita on pantu uusiksi näytteiden uudelleenanalysoinnista paljastuneiden käryjen takia – lauantaina muun muassa Lontoon olympiastadionilla viisi mitalia meni uusjakoon vuosien 2007 ja 2011 MM-kisoista.

Rajuimpana vetona Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on sulkenut Venäjän toiminnastaan laajojen dopingpaljastusten takia, vaikka samanaikaisesti likaisia tietoja on tihkunut tasaisesti myös monesta muusta lajin mahtimaasta.

Asenteet d-sanaa kohtaan ovat koventuneet huomattavasti, mutta miksi lontoolaisyleisö kääntyy nyt Gatlinia vastaan? Miestä, joka on rangaistuksensa kärsinyt 2006–10, jonka näytteistä ei ole sittemmin löytynyt kiellettyjä aineita ja jota Lontoon stadion kannusti olympiafinaalissa viisi vuotta aiemmin – sittemmin finalisteista Jamaikan Asafa Powell ja USA:n Tyson Gay ovat kyllä kärynneet, Gatlin ei.

Lauantaina Lontoon kattilassa alkoi valtava buuauskonsertti, kun Gatlinin voitto varmistui tulostaululle. Kesken yleisön häpeällisen toiminnan Gatlinia riensi onnittelemaan illan päätähti, kolmanneksi jätetty Usain Bolt, joka kaappasi yhdysvaltalaisen 10 sekuntia kestäneeseen syleilyyn.

Tappionkin hetkellä Bolt osoitti urheiluhenkeä, jollaista toivoisi löytyvän lontoolaisyleisöltä palkintojenjaon alkaessa sunnuntaina kello 20.50.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?