Yleisurheilulegenda ei sulata Justin Gatlinin MM-kultaa – ”En ole ylpeä siitä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilulegenda ei sulata Justin Gatlinin MM-kultaa – ”En ole ylpeä siitä”

Sebastian Coen mielestä satasen voitto ei mennyt oikealle miehelle.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe ei ole tyytyväinen Lontoon MM-kisojen miesten 100 metrin lopputulokseen.

6.8.2017 16:57

Kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe on sitä mieltä, ettei sadan metrin MM-kulta mennyt oikeaan osoitteeseen lauantai-iltana. Satasen kultaa voitti Yhdysvaltojen Justin Gatlin, 35, joka on tuomittu dopingrikkeestä kahdesti urallaan.

– En ole ylpeä siitä, että joku joka on kärsinyt kaksi kilpailukieltoa, voittaa yhden lajimme säihkyvimmistä palkinnoista, Coe sanoi BBC:lle.

Gatlin voitti lauantaina uransa toisen MM-kullan sadalla metrillä. Aiempi voitto on Helsingistä vuodelta 2005, jolloin jenkki vei myös 200 metrin voiton. Olympiatasolla Gatlinilla on satasen kulta Ateenasta 2004.

Justin Gatlin (vas.) juhli lauantaina uransa toista 100 metrin MM-kultaa.

Gatlin tuomittiin ensi kerran kilpailukieltoon vuonna 2001 jäätyään kiinni amfetamiinista. Tuolloin kahden vuoden kielto jäi vuoden mittaiseksi, kun Gatlin sai todistettua, että käry johtui hänen lapsuudestaan asti käyttämästään lääkkeestä keskittymishäiriötä vastaan.

Toisen kerran Gatlin kärähti vuonna 2006 liian korkeista testosteroniarvoista ollessaan 24-vuotias. Tuolloin kilpailukielto oli aluksi kahdeksan vuotta, mutta tälläkin kertaa se puolitettiin samasta syystä kuin aiempikin kielto.

Coe syyttää maailman antidopingjärjestö Wadaa Gatlinin liian lyhyistä tuomioista.

– Toisen kilpailukiellon osalta ajoimme kahdeksan vuoden pannaa, joka olisi käytännössä ollut elinikäinen kielto. Emme saaneet, mitä halusimme, Coe sanoi The Telegraphille.

Pronssimitalisti Usain Bolt ja maailmanmestari Justin Gatlin kohtasivat juoksun jälkeen.

Coe totesi, että Gatlin oli sääntöjen mukaan kelvollinen kilpailemaan Lontoossa. Hän olisi silti suonut Jamaikan pikajuoksutähti Usain Boltille, 30, arvokkaamman lopetuksen arvokisojen henkilökohtaisilla matkoilla.

– Se, mitä tapahtui, oli hänelle varmasti vaikea niellä, Coe sanoi.

Gatlinin dopingtuomiot olivat hyvin tiedossa Lontoon kisojen yleisöllä. Amerikkalaiselle buuattiin jo alkuerissä, ja sama meno jatkui finaalin jälkeen.

Pronssille juossut Bolt ei näyttänyt pettymystään ulospäin. Hän otti yleisön suosionosoitukset vastaan ja kävi kuiskaamassa Gatlinin korvaan, ettei jenkki ansaitse buuauksia.

– Se ei ollut täydellinen käsikirjoitus. Mielestäni Bolt oli todella reilu sen kanssa, miten hän käyttäytyi, Coe kommentoi.

100 metrin MM-finaalin lopputulokset, Lontoo:

1. Justin Gatlin, USA 9,92 2. Christian Coleman, USA 9,94 3. Usain Bolt, Jamaika 9,95 4. Yohan Blake, Jamaika 9,99 5. Akani Simbine, Etelä-Afrikka 10,01 6. Jimmy Vicaut, Ranska 10,08 7. Reece Prescod, Britannia 10,17 8. Bingtian Su, Kiina 10,27

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?